Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnų globos diena

Publikuota: 2017 spalio 04 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Gyvūnų globos diena švenčiama nuo 1931-jų, kai Florencijoje (Italija) įvyko pirmoji gyvūnų globos konferencija. Šios šventės globėju pasirinktas šventasis Pranciškus, kuris savo žemiškajame gyvenime pasižymėjo ypatingu jautrumu visiems gyvūnams. Lietuvoje ši diena minima ir švenčiama nuo 1994 metų.

Tačiau gyvūnų globos pradžia Lietuvoje yra kur kas senesnė. 1873 metais Mykolas Oginskis Rietave įsteigė pirmąją gyvūnų globos draugiją, kuri gyvavo iki Pirmojo pasaulinio karo. 1922 metais generolo J.J. Bulotos, prof. T.Ivanausko, S.Kymantaitės-Čiurlionienės rūpesčiu draugija atgaivinta, ji veikė iki 1940 m. Vėliau jos veikla atkurta 1990 metais.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Gyvūnų globą reglamentuoja Gyvūnų gerovės įstatymas, kiti teisės aktai. Tačiau daugiausia naudos naminiams ir laukiniams gyvūnams padaro mūsų visų supratimas, jautrumas ir pasiaukojimas. Kasmet Lietuvoje atliekama tūkstančiai laukinių gyvūnų globos veiksmų, o naminių gyvūnų globai skiriamą dėmesį sunku apibūdinti skaičiais. Šioje veikloje labiausiai vertinamas kiekvieno mūsų indėlis. Jis gali būti bet koks – finansinė parama, savanorystė, užtarimas, pagaliau – geras žodis.

Gyvūnų globos diena skirta geriems darbams, kuriuos kiekvienas gali paskirti gyvūnams. Ji primena mums, kad visi esame atsakingi už gyvūnus ir rodo, kuo galime būti jiems naudingi. Šios šventės, kaip ir pačios gyvūnų globos, apsaugos sampratoje nėra naminių ir laukinių gyvūnų sąvokų. Nors žmonės yra prijaukinę ir savo reikmėms laiko apie 50 rūšių gyvūnus, jie bet kada susiduria su laukine gyvūnija, kuriai svarbus ne tik protingas jos naudojimas, bet ir atjauta. Šiuo metu planetoje gyvena apie 4500 žinduolių, 10 000 paukščių, 7000 roplių ir varliagyvių, iki 1 milijono bestuburių rūšių.

Lietuvoje laukinių gyvūnų globa rūpinasi Aplinkos ministerijos padaliniai. Kasmet regionų aplinkos apsaugos departamentų darbuotojai išvažiuoja į šimtus iškvietimų gelbėti gulbių, gandrų, kitų laukinių gyvūnų. Ministerija taip pat finansuoja ir remia gyvūnų globą vykdančias organizacijas, kurios kasmet priima gydyti, o po to į laisvę išleidžia tūkstančius įvairių rūšių gyvūnų.

www.am.lt inf.

Rašyti komentarą