Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Andrius Varnas kraustysis gyventi į vandenyną

Publikuota: 2010 gruodžio 23 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Kol buriuotojas kintiškis Andrius Varnas savo jachta “Ragainė II” kartu su dukra Rasa ir jos draugu basku Egoi plaukė aplink pasaulį, “Vakarų ekspreso” skaitytojai buvo įpratę artėjant didžiosioms metų šventėms sulaukti jo palinkėjimų. Ko gero, jiems ir dabar įdomu, ką veikia šis žmogus Lietuvoje ir ką planuoja daryti ateityje.

2008-aisiais Kūčias, Kalėdas A. Varnas praleido Atlanto vandenyne, Karibuose, likus dviem paroms plaukti iki Grenadinų salyno, iki Barbadoso salos, o 2009-uosius jau sutiko Barbadose. 2009-aisiais Kūčias, Kalėdas ir Naujuosius metus šventė, pasak jo paties, fantastiškai buriuotojų bendrijoje didžiulėje Tailando įlankoje, kurioje tuo metu nuleidusios inkarus stovėjo 120-150 jachtų.

Šiemet per didžiąsias metų šventes A. Varnas bus namie su anūke, kas sniegą, slidinės miške. Anksčiau, kai Lietuvoje nebūdavo normalių žiemų, jis su draugais kasmet antrą Kalėdų dieną organizuodavo turnė kurėnu – būdavo plaukiama iš Rusnės į Mingę. Deja, šiemet to padaryti nepavyks, nes Nemunas ir Kuršių marios užšalę. Gal imsis organizuoti kokį nors žygį slidėmis. Buriuotojas nerimsta krante, sako, kad reikia palaikyti tradicinį kintiškių ir rusniškių bendradarbiavimą antrą Kalėdų dieną.

“… dar sapnuoju vandenyną…”

Tik šiemet vasaros pabaigoje grįžęs iš kelionės aplink pasaulį, dabar A. Varnas ruošiasi didžiulių kelionės nuotraukų parodai. Pirmiausia ji bus eksponuojama Kintų, o vėliau ir Klaipėdos bei Šilutės bibliotekose.

Be to, rašo techninių patarimų buriuotojams knygą apie tai, kaip saugiai galima plaukti į pasaulį su burėmis. Joje nebus pasakojama apie aplankytas šalis, bus atspindėti techniniai dalykai, tai, ko trūksta Lietuvos buriuotojams, t. y. bus kalbama apie tai, kokį reikia pasirinkt laivą, kaip planuoti maršrutą ir t. t. O dukra Rasa Varnaitė rašo būtent turistinę įspūdžių knygą lietuvių ir anglų kalbomis.

“Daugiau nieko nedarau. Žinoma, kiekvieną naktį dar sapnuoju vandenyną, kad vykstu į kokią nors šalį, kad reikia ruoštis, o nubundu – guliu šalia žmonos. Taip, tai nėra blogiausias variantas, baisiau rytą pasijusti esant kalėjimo kameroje, bet visų geriausia atsibusti jachtoje”, – juokauja A. Varnas.

Laukia dukros

Baskų krašte, kur gyvena architektė Rasa Varnaitė, irgi didelis nedarbas, tad ji šiuo metu neturi darbo ir gauna varganą 450 eurų bedarbio pašalpą. Tačiau Rasa jau baigė išgyvenimo ir saugios laivybos kursus, formina plaukiojimo licenciją, ir vasarą planuoja įsidarbinti jachtų kompanijoje galbūt Ispanijoje, galbūt kurioje nors kitoje šalyje, nesvarbu, kurioje. Pastaruoju metu darbą jachtose jai siūlė Barselona. R. Varnaitė turi jachtos vairininko pažymėjimą ir didelę patirtį. Jos draugas elektronikos inžinierius Egoi irgi kartu su ja susiejo savo gyvenimą su buriavimu. Tačiau, jeigu atsiras architekto darbas, ji jo imsis.

Dabar ponas Andrius nekantriai laukia atostogų porai savaičių iš Baskijos grįžtančios dukros. Atrodo, kad jie vėl planuoja keliones, bet dar ne dabar, dar negreitai, galbūt po poros metų.

Lietuva – prabangi šalis

“Nenoriu būti senas žmogus Lietuvoje. Noriu būti senas žmogus pasaulio vandenyse. Man jau 57. Po trejų metų ir žmona išeis į pensiją. Metas pagalvoti apie tai, kad nereikėtų šildytis prie krosnies ir laukti, kol “Sodra” susimylės ką mestelėti. Labai daug žmonių pasaulyje taip daro. Jeigu jiems patinka jūra, jie parduoda namus, kitą turtą, nusiperka laivą ir gyvena Tailande ar Malaizijoje, Indonezijoje ar Kuko salose, ar dar kur nors. Aš nebūčiau pirmasis, gyvenantis vandenyne. Pasaulyje tikrai yra labai daug vietų, kur ir klimato, ir saugumo santykis tikrai geresnis nei Lietuvoje. Už tuos pačius pensininko pinigus galima kur kas geriau gyventi pasaulyje nei mūsų šalyje”, – sako A. Varnas.

Grįžęs namo ir pagyvenęs kurį laiką buriuotojas priėjo prie išvados, kad, deja, Lietuva yra prabangi šalis gyventi, o pasaulyje pilna ne tokių prabangių šalių. “Pats buvau, pats mačiau, kaip kitur žmonės gyvena”, – sako jis.

Jeigu sutiks žmona, keliaus kartu. Pasak A. Varno, šiuo metu ji linkusi sutikti. O jeigu ne, kintiškis juokauja, kad skelbsiąs konkursą – gal kokia Lietuvos moteris sutiks gyventi vandenyne. Beje, jo žmona irgi buriuoja ir jai patinka jūra, gal ne tiek, kaip vyrui ir dukrai, bet vis tiek patinka. Be to, atrodo, kad ši moteris neturi kito pasirinkimo.

Pirks naują laivą

Daugiau kaip dvejus metus trukusį bastymąsi po pasaulį atlaikiusi A. Varno jachta “Ragainė II” šiuo metu stovi Mingės jachtų uostelyje elinge po stogu. Ji laukia vasaros, kad galėtų plaukioti Baltijos jūra. “Ne, ji nei surūdijo, nei ką, jai tik reikalingas nedidelis kosmetinis remontas, ir toliau plaukios. Tai superinis laivas. Vėliau jau galvosiu apie didesnį “, – sako kintiškis.

Taigi, atrodo, kad į kitą A. Varno kelionę į pasaulį “Ragainė II” vis dėlto nebeplauks. Ponas Andrius sako ieškosiąs šiek tiek didesnio laivo, nes jame reikės gyventi ne vienerius ir ne dvejus, o gal ir ne ketverius metus plaukiant nuo vienos salos prie kitos. Laivas turėtų būti gal 12 m ilgio, turėti ir dušą, ir tualetą. Buriuotojas tvirtina nesirengiąs į jokį žygį aplink pasaulį, tai bus kelionė po pasaulį, kitaip sakant, toks gyvenimo būdas. “Ne, traukia ne vien tik buriavimas, didžiausias įspūdis – pamatytos šalys. Buriuoti gali ir Baltijos jūroje, sukti ratus niekur neišlipdamas, ir viskas”, – juokiasi ponas Andrius.

Dabar didžiausias jo rūpestis ir svajonė – pradėti ruoštis tam kitam gyvenimo būdui – pasirūpinti laivu, spręsti finansinius klausimus, galvoti, ką reikėtų parduoti ir t. t.

Šiuo metu jį labai džiugina gaunami laiškai iš viso pasaulio buriuotojų, su kuriais susipažino plaukdamas aplink Žemės rutulį. “Labai malonu tai, kad, kai pasakiau, kad dar plauksiu, jau visi manęs laukia – ir Pietų Korėjoje, ir Malaizijoje.

Ten liko draugai, mes juk kartu buriavome, kartu gyvenome, – džiaugiasi A. Varnas. – Manau daugelis Lietuvos buriuotojų norėtų leistis į tokias keliones, svajoja apie tai, bet kažkodėl nedrįsta. Bet jie galėtų tai daryti. Sunkiausia yra atsirišti nuo krantinės, pajudėti iš namų, o paskui viskas teka natūralia vaga. Taip, pinigų reikia, bet Lietuvoje pragyventi mėnesį yra brangiau maždaug 2,5 karto negu pasaulyje, patikėkite manimi.”

Suprantama, kad tėvus, gyvenančius laive vandenyne, dukra Rasa tikrai aplankys. Galbūt naują laivą tėvas pirks kartu su dukra ir jos draugu, kitaip sakant, abi šeimos tiek Lietuvoje, tiek Baskijoje susimes, galbūt jame gyvens pasikeisdamos, gal…

Vidmantas MAŽIOKAS, “Vakarų ekspresas”

1 skaitytojų komentaras
edward's 2010 gruodžio 23d., 15:3878.59.72.77

sėkmės Andriau

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą