Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nerūšiuojantys atliekų turėtų susimąstyti

Publikuota: 2017 gegužės 18 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Prie garažų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Prie garažų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

„Savivaldybių tarybų patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo trisdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų.
Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų“, – Administracinių nusižengimų kodeksas, 367 straipsnis.

Skaičiai iškalbingi: Šilutės miesto darbininkų kvartale buvo patikrintas 22 konteinerių komplektų (prie 22 individualių namų) turinys. Surašyta 11 įspėjimų dėl netinkamo atliekų rūšiavimo.

Ne ką geresnė padėtis ir kitose Šilutės miesto bei rajono vietovėse.

Akivaizdu, kad Šilutės rajono gyventojams dar yra kur pasitempti. Jiems tai padaryti padės rajono savivaldybės administracija.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Viešųjų paslaugų skyriuje darbuojasi toks vyriausiasis specialistas Vytautas Kubeckis. Būtent jis yra atsakingas už savivaldybės tarybos patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių vykdymo kontrolę. Kiekvieną mėnesį jis apsilanko vis kitose rajono gyvenvietėse ir dešimtimis fiksuoja prieš tai minėtų taisyklių pažeidimus.

Iki šiol buvo apsiribojama tik įspėjimais. Tačiau po šį ketvirtadienį įvykusio darbo grupės, besirūpinančios, kaip pagerinti atliekų tvarkymą rajone, posėdžio jau gavusieji įspėjimus turėtų tikėtis sulaukti ir pakartotinio V. Kubeckio apsilankymo. Jeigu ir vėl bus nustatytas pažeidimas, jiems grės bauda (skaityti pradžioje).

Sunkiau sekasi kontroliuoti, kaip savo atliekas tvarko daugiabučių namų gyventojai, butų remontininkai, dirbantys su verslo liudijimais. Jokia paslaptis, kad prie bendro naudojimo konteinerių dažnai kraunami seni baldai, buitinė technika, statybinės atliekos ir kt. Tačiau išaiškinti pažeidėjus ne taip lengva.

Darbo grupės pirmininko, savivaldybės tarybos nario Tomo Budrikio manymu, Viešųjų paslaugų skyrius galėtų labiau pasistengti, siekiant išsiaiškinti, kam nusispjauti ant atliekų tvarkymo taisyklių, pavyzdžiui, organizuoti bendro naudojimo konteinerių aikštelių stebėjimą. Tačiau Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas Remigijus Rimkus tvirtina, kad darbas dirbamas, bet esą ne viskas, kas jų daroma, yra matoma.

Kaip dar labiau užtikrinti kontrolę, dar bus diskutuojama.

Darbo grupės narių dėmesio sulaukė ir garažų bendrijos, kuriose, jokia paslaptis, darbuojasi nemažai automobilių remontininkų – vadinamųjų patentininkų. Konteinerių turinys išduoda, kad tokie meistrai atlikusias automobilių dalis ir kitokį „gerą“ nevengia mesti į bendro naudojimo konteinerius arba krauna šalia jų, o už atliekų tvarkymą moka tiek pat, kaip visi garažų savininkai.

V. Kubeckio manymu, daugumai garažų savininkų, kurie ten nevykdo jokios ūkinės veiklos, galėtų būti taikomas mažesnis rinkliavos mokestis, o garažų meistrams turi gauti didesnes sąskaitas už atliekų tvarkymą.

Dėl to galbūt bus sprendžiama, kai bus perskaičiuojami rinkliavos dydžiai. Galbūt jau šį rudenį. Žinoma, jeigu sėkmingai vyks atliekų tvarkymo operatoriaus konkursas, kurį tikimasi paskelbti artimiausiu metu.

Beje, darbo grupė turi žinių vienam iš savo kolegų. Tai savivaldybės tarybos narys Raimundas Ambrozaitis. Esą jis dažniau už kitus neranda laiko posėdžiams, todėl, anot T. Budrikio, reikėtų pagalvoti apie jo pakeitimą kitu nariu.

Šiam pasiūlymui pritarė visuomenės atstovai darbo grupėje Edvardas Jurjonas ir Stasys Blinkevičius.

Pastarojo manymu, R. Ambrozaitis negali dalyvauti šios darbo grupės veikloje jau vien todėl, kad jo paties vadovaujama įmonė nepaiso savivaldybės tarybos patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų (“Visiškai atvirai, arba ir vėl neliečiamieji”).

6 skaitytojų komentarai
pastebejimas 2017 gegužės 18d., 21:5478.61.168.41
o kodel as tai tureciau daryti veltui? Tegu moka, nes rusiavimas yra darbas, o kiekvienas darbas yra apmokamas. Uz siuksliu isvezima reia moketi, tai tegu moka uz rusiavima.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 19 Thumb down 1

Atsakyti

As 2017 gegužės 19d., 09:2878.57.219.116
Rušiuoji – mažesnis kiekis patenka į savartyną – mažiau moki. Jei mažiau moki tai uždirbi.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 9 Thumb down 6

Atsakyti

rusiuoti 2017 gegužės 18d., 22:3878.61.205.25
neapsimoka,nes esoservisai visokie ta pvzd popieriu krauna i furas ir gauna dideli pelna, tegul sumazina mokescius uz komunalines paslaugas.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 2

Atsakyti

algimantas 2017 gegužės 19d., 08:1684.15.176.246
kodel kitose savivaldybese sis klausimas issprestas – todel kad ten dirba atitinkami valstybes tarnautojai , na o pas mus pono Rimkaus skyrius siuo klausimu pasigirti negali . Isvada jau seniai aiski , bet …….

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 0

Atsakyti

Parduodu samtį už 150 Eur 2017 gegužės 19d., 14:1990.140.14.103
Pora pastebejimu.
1.As pats maciau,bet nespejau nufilmuoti kaip prie individualaus nuosavo namo atlieku vezejai supyle atrusiuotas atliekas i viena masina. Buciau imetes i Youtobe.
2.Landzioja komisijos po zmoniu konteinerius, kazka rasineja. Is tikruju tai tuos tikrintojus reiktu griebti uz pakarpos ir nutempus i Pievu gatve parodyti kas per velniava dedasi miesto teritorijoje.
Musę mato, o atsiprasant, šūdino dramblio uzpakalio – ne.
As isvis pavaiksciojes po Silutes kai kuriuos pakampius , net suabejojau ar tie musu aplinkosaugininkai, higienistai ir tt. yra sveiko proto. Tikrina jie matote konteinerius. O tai kad prie daugiabuciu is po savaitgalio kalnai siuksliu, kad kalnai siuksliu prie maximos konteineriu visada, kad net nemate tukstancius ismestu padangu “sanchajuje”, ir visisko bardako ir siukslynu prie praktiskai visu garazu…
Man tiesiog geda ziuretu i tuos tvarkdarius. Vyti is darbo juos senai laikas ir skelbti konkursa uzimti pareigoms.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 1

Atsakyti

Markyzas 2017 gegužės 19d., 16:4478.57.193.25
Kaip suprantu, rūšiuotų šiukšlių pridavimas turėtų kainuoti mažiau.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą