Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Graži mokinių draugystė su tais, kuriuos jungia jūra

Publikuota: 2017 gegužės 16 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Projekto dalyviai iš Lietuvos, Danijos ir Farerų salų su mokytojais. (M. Jankaus pagr. mokyklos nuotr.)Projekto dalyviai iš Lietuvos, Danijos ir Farerų salų su mokytojais. (M. Jankaus pagr. mokyklos nuotr.)

Šilutės M. Jankaus pagrindinė mokykla jau antri metai dalyvauja tarptautiniame NordPlus fondo finansuojamame mokyklų partnerystės novatoriškame projekte „Atskirti gamtos, sujungti jūra“.

Į 2015-aisiais metais prasidėjusį projektą įsijungė Danijos mokykla iš Langeland salos bei viena Farerų salos mokykla. Dar praėjusiais metais partnerių mokyklų atstovai susitiko parengiamajam vizitui Farerų salose, Runavik mieste, kur kartu pildėme paraišką mokinių vizitams kitose šalyse. Bendros pastangos davė vaisių – fondas, įvertinęs numatytas veiklas projekto tikslams įgyvendinti, skyrė finansavimą.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Visos projekto dalyvės šalys yra „sujungtos jūra“, turi sakmių, legendų ir istorijų apie mitines vandens būtybes, gamtos objektų atsiradimą. Jau pernai 5-6 klasių mokinių prasidėjusi neformaliojo ugdymo veikla buvo nukreipta į bendradarbiavimą su užsienio šalių moksleiviais, o šiemet projekto dalyviai gilinosi į skirtingų šalių istorijas, lygino, kaip įvairių tautybių žmonės suvokė pokyčius gamtoje, kaip traktavo gamtos reiškinius ir kaip technologijų atsiradimas, keliavimas iš vienos vietos į kitą bei pasaulio pažinimas darė įtaką žmogaus pasaulėžiūrai.

Partnerystę ypatingai motyvuoja kelionės į svečias šalis. Šių mokslo metų veiklą vainikavo 16 mokinių ir 2 juos lydinčių mokytojų kelionė į Danijos Kassebølle Friskole mokyklą balandžio 30-gegužės 6 dienomis. Projekto dalyviai daug keliavo po Langeland salą pėsčiomis bei kėlėsi į Stryno salą keltu, kur išnaršė gražiausius gamtos kampelius bei vykdė įvairias edukacines veiklas Gamtos pažinimo centruose. Kaip galima geriau pažinti tenykštę gamtą, jei ne apsirengus žvejo apranga bristi į kūdrą ir sietu gaudyti vandens vabzdžius, varliagyvius bei nustatyti, kas jie tokie. Dalyviai, braidydami po miško žolę, ieškojo briedžių, lapių, stirnų pėdsakų, pildė juos gipso košele, darė atspaudus ir aiškinosi, kurio žvėries jie palikti. O kiek juoko buvo suorganizuotose sugautų ropojančių vabzdžių bėgimo rungtynėse! Na, o kur dar darbas su GPS ieškant objektų pagal nurodytas koordinates! Visko nė neišvardysi.

Dalyviai įgijo įvairiapusės patirties, mokėsi kultūrinės tolerancijos, plėtojo kalbines kompetencijas bei mokėsi dirbti tarptautinėje komandoje. Organizatoriai įvairiomis veiklomis stengėsi ugdyti mokinių kūrybiškumą, tobulinti darbo inovatyviomis technologinėmis priemonėmis gebėjimus. Vaikų smalsumą žadino eksperimentavimas, neįprasti mokymo būdai.

Po kelionės mokiniai išsakė daug minčių: jie suprato, kad gali susikalbėti anglų kalba, atrado savyje tokių charakterio bruožų kaip drąsa, komunikabilumas ir suprato, kad, būtinybei prispaudus, drovumas išgaruoja kaip kamparas. Jie suvokė save kaip ambasadorius, reprezentuojančius savo šalį, miestą bei mokyklą.

Tęsiant mokinių mainus, jau šių metų rugsėjo mėnesį visi projekto dalyviai susitiks Lietuvoje, Šilutės M. Jankaus pagrindinėje mokykloje. Pristatysime svečiams savo kraštą, supažindinsime su vakarų Lietuvos kultūros paveldo ir gamtiniais objektais bei aiškinsimės, kodėl jūros bangos išmeta į krantą žėrintį gintarą, remdamiesi lietuviška legenda „Gintarinė pilis“. 2018 m. gegužę mūsų laukia paskutinioji mainų išvyka į Farerų salas, kur taip pat tęsime projekto suplanuotas veiklas ir užbaigsime projektą.

Džiaugiamės kūrybingais, veikliais, kritiškai mąstančiais, tolerantiškai priimančiais kitaip mąstančius bei turinčius savigarbos jausmą, jaunuoliais. Tarptautiniai projektai – puiki dirva plačios pasaulėžiūros asmenybei ugdyti.

Aida Skarbalienė, Rita Barkauskienė, Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos mokytojos

Rašyti komentarą