Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: reitingo dugne atsidūrusios Šilutės mokyklos direktorius: „Pakilti nelengva“

Publikuota: 2017 gegužės 10 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Šilutės M. Jankaus pagrindinė mokykla atsidūrė reitingo gale. (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Šilutės M. Jankaus pagrindinė mokykla atsidūrė reitingo gale. (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Žurnalo „Reitingai“ trečiadienį paskelbto Lietuvos ugdymo įstaigų reitingas apnuogino ir karčią tiesą – kai kuriose mokyklose moksleivių žinių lygis nesiekia nė dvejeto. Motyvuoti vaikus, kurie svajoja tik apie profesinę mokyklą, – sudėtingas uždavinys, pripažįsta reitingo gale atsidūrusios Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos direktorius.

Pagrindinės mokyklos žurnalo buvo reitinguojamos pagal pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatus.

„Gerus arba pakenčiamus rezultatus pasiekia tik 90 pagrindinių mokyklų iš 400. Tai yra drama“, – trečiadienį spaudos konferencijos metu teigė žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas.

Konferencijoje paminėta Šilutės Martyno Jankaus pagrindinė mokykla, kur 32 dešimtokų vidurkis nesiekia nė trijų balų. „Paprasčiau tariant, matematikos penkis vaikus išmoko vienetui, dvylika – dvejetui, penkis – trejetui, devynis ketvertui. Nei vieno penketo. Vadinasi, į tokią mokyklą nėra ko eiti, tuščias laiko leidimas“, – vaizdžiai kalbėjo G. Sarafinas.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Gabieji pabėga į gimnazijas

Apkalbėtos mokyklos direktorius Audrius Astasevičius 15min teigė dar nespėjęs susipažinti su paskelbtais reitingais.

„Čia analizuojami praėjusių metų rezultatai. Jie buvo net geresni nei užpernai. Žinome situaciją, analizuojame priežastis, kodėl taip yra. Vieni gal nenori mokytis, kiti negali. Siekiame pasitaisyti“, – teigė mokyklos direktorius.

Šilutės mieste yra dvi gimnazijos, dvi pagrindinės mokyklos. Šiose besimokę gabieji mokiniai, vos baigę 8 klases, išeina mokytis į gimnazijas. Likę paprastai savo ateitį sieja su profesinėmis mokyklomis.

„Vienokie rezultatai mūsų mokykloje yra moksleivių iki 8 klasės. Turime suformavę po 3-4 klases ir rezultatai neretai lenkia ir šalies vidurkį. Tačiau po 8 klasės situacija pasikeičia“, – aiškino direktorius.

Anot jo, kaltinti pedagogų menka kvalifikacija – nevalia. Jų profesine kompetencija mokyklos vadovas neabejoja, pedagogų kaita mokykloje – nedidelė.

Po mokyklos – į „profkę“

Šiemet mokyklą baigs 38 dešimtokai. Tik du jų ketina toliau mokytis gimnazijoje. Visi kiti tikri – mokslus tęs profesinėse mokyklose. Dauguma Šilutės žemės ūkio mokykloje, kiti Šilutės turizmo ir buitinių paslaugų mokykloje. Tik vienas kitas gal važiuos mokytis į Klaipėdą.

„Jie baigia mokyklą, kad ir silpnai. Žino, kad pasiekimų patikrinimo rezultatai nedarys įtakos jų planams, kad profesinės mokyklos priims bet kuriuo atveju, nes stokoja mokinių. Pasiekimų patikrinimo dešimtoje klasėje nevertina rimtai, nesistengia“, – pripažino direktorius A. Astasevičius.

Anot jo M. Jankaus mokyklos bendruomenė stengiasi modernizuoti aplinką, gerinti ugdymo sąlygas, kuria išmaniąją klasę.

„Stengiamės pritaikyti mokyklą prie šiuolaikinio gyvenimo, po truputį keliame mokyklos pasiekimų rodiklį, tačiau tai nelengva, nes neretai moksleiviai turi spragų dar iš seniau“, – kalbėjo direktorius.

Motyvuoti – vis sunkiau

Akmenės rajone nedidelio Kruopių miestelio pagrindinėje mokykloje dirbanti pedagogė, nenorėjusi atskleisti savo pavardės, teigė, jog motyvuoti mokinius – vis sunkiau.

Miestelyje pastaraisiais metais buvo apgyvendintos kelios daugiavaikės socialiai remtinos šeimos. Mokytojos kartą skaičiavo, jog šeštokų klasėje vidutiniškai šeimoje auga po 5,5 vaiko. Mažiausiai šeimoje – 3 vaikai.

„Būna, kad per visą pamoką nepaleidžia telefono iš rankų. Neklauso nei mamos, nei mokytojos, nei direktorės. Jiems nėra jokių autoritetų, būna pakeitę kelias mokyklas. Kalbėti apie gerus rezultatus nebeverta“, – apgailestavo pedagogė.

Aurelija Jašinskienė, 15min.lt

21 skaitytojų komentaras
ponas p 2017 gegužės 10d., 18:4990.138.112.235
Vaikai tai vaikai, o ką tėvai?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 24 Thumb down 1

Atsakyti

stasys 2017 gegužės 10d., 19:0878.61.122.228

Geriausiai vaikus motyvuotu konkursas naujam direktoriui parinkti.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 32

Atsakyti

vidas 2017 gegužės 14d., 12:2790.131.93.31
bet ar pažysti ta direktoriu? nuostabus malonus ir savo darba žinantis specialistas, visada maloniai nusiteikes ir linkes padėti iškilus problemai taip teigiu su pagrindu nes mano du vaikai baigė šia mokykla o trečias mokosi 7 klasėje ir mokosi labai gerai taip kad patys vaikai apsileide yra nors kita vertus darbininku jug irgi reikia. Traukit rankas nuo direktoriaus šalin jis savo darba dirba gerai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 2

Atsakyti

Hmmm 2017 gegužės 11d., 07:0494.245.15.77
Direktorius yra puikus. Vaikai nenori mokintis jie dabar masto taip ai kam cia vargt vistiek i uzsieni mausiu. Blogai kad dabar pazymiu knygekes elektronines anksciau paprasciau buvo. O ir kai kurie mokytojai yra per leti. Pvz.puikus mokytojas Raudys visi per jo pamoka sedi ausis suglaude ir pabandyk tik neismokti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 4

Atsakyti

vidas 2017 gegužės 14d., 12:3490.131.93.31
pritariu kad Raudys geras mokitojas, kvalifikuotiem anglu kalbos mokitojam iki jo dar oi kaip toli jei vaikai jo pamokose išmoksta daug daugiau nei per ta pati laika pas kita mokitoja. jo mokinti mokiniai gali laisvai bendrauti angliškai išvyke uždarbiauti i užsieni ir patys savarankiškai rasti darba.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Jau pensininkė 2017 gegužės 11d., 07:26185.137.18.110
Visada kalčiausia žemiausia grandis. Prie to ką turime su savo reorganizacijos privedė politikai. Optimizavo rajono švietimą, kad sutaupytų pinigų, o rezultatai akyvaizdūs. Sutaupytos lėšos į šaligatvius arba į pastatų rekonstrukcijas. Jei norima ką keisti tai pirmą reikia mesti atominę bombą į Tekorienės daržą. Neprošal kelias tamohaukus į Švietimo pagalbos tarnybą. Nesuklysčiau pasakiusi kad šios dvi tarnybos daro žalą krašto raidai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 38 Thumb down 3

Atsakyti

Turistas 2017 gegužės 11d., 08:47193.219.185.68
Vaiko teisės, laisvės, demokratija, noriu-nenoriu. Šie dalykai įsigėrę ne tik mokiniams, bet ir jų tėvams. Bus dar sunkiau motyvuoti, jei vaikui atėjus į mokyklą nebus svarbiausia ne jo teisė daryti ką noriu, bet pareiga mokytis ir mokyklos tvarkos taisyklės bus svarbesnės nei noriu-nenoriu. Vadovų kaita tikrai neišspręs problemų, o tik sumažins stabilumą. Blogai dirbančiam vadovui yra sukurtas visas priežiūros “fabrikas”. Jeigu tėvai ir mokiniai, neatvykę be priežasties į mokyklą būtų kaip nors “skatinami”. Profesinės mokyklos tam ir yra, kad jaunas žmogus išmoktų amato (jeigu nori?). Stiprybės M. Jankaus bendruomenei.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 30 Thumb down 3

Atsakyti

Vilnius 2017 gegužės 11d., 12:0084.46.243.59
Tas ponas G. Sarafinas yra tik tam tikrų skaičiukų skaičiuotojas ir jo skelbiamos išvados yra tik “isteriškos bobutės” kliedesiai. Visose Lietuvos mokyklose ta pati situacija, tik vienos mokyklos “padeda” savo mokiniams parašyti tuos 10 klasės PUPP, kad gink Dieve koks ponulis iš Vilniaus po to nepasakytų viešai, kad mokykla niekam tikusi. Su mokyklomis yra viskas gerai, bet va su mokiniais situacija tragiška. Tokia karta užaugo, kad nemato reikalo mokytis. Bet ponuliai iš Vilniaus kaip visada, kovoja su pasekmėmis, o ne su priežastimi. Patys tėvai nesidomi, nuleidžia rankas ir netiesiogiai įdiegia vaikams, kad nebūtina mokytis, tam, kad gerai gyventum.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 29 Thumb down 2

Atsakyti

Neabejingas 2017 gegužės 11d., 12:1578.61.27.149
Rajono savivaldybės reikalas. Pirmiausia mokyklos vadovo kompetencijos klausimas. Jeigu eile metų mokykloje “štampuojami” blogiausi rezultatai šalyje, pirmiausia turi būti pareikalauta atsakomybės iš mokyklos direktoriaus, sekantis -švietimo skyriaus vedėja, dar sekantys administracijos direktorius ir meras. Gėda už mokyklą ir savivaldybės vadovų apatiją.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 12 Thumb down 14

Atsakyti

ŠILUTIŠKĖ 2017 gegužės 13d., 06:46212.59.30.145
Gal gėda už savivaldybės vadovų apatiją ,o mokyklos Direktorius tikrai puikus žmogus ir rūpestingas mokyklos reikaluose .Rašau ,nes mano pačios vaikai baigė šią mokyklą ir tekę ne vieną kartą bendrauti dėl įvairių mokyklos ir vaikų reikalų su gerb.Direktoriumi ,todėl linkiu sėkmės ir ištvermės Jam darbe .

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 4 Thumb down 4

Atsakyti

vidas 2017 gegužės 14d., 12:4190.131.93.31

keisdami vadova dėl mokiniu mokymosi nuosmukio problemos neišspresit reiks kruvos direktoriu o problema liks Direktorius geras tik problema slypi kitur jiem (vaikam) terupi kuo gričiau baigti “šule” ir varyti kalti pinigu kad greičiau nusipirkti koki sukiužusi BMW ir atroditi kietam.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

Šilutiškis 2017 gegužės 11d., 13:44193.219.12.71
O tai ką? Profkė jau pasaulio pabaiga? Įgis normalią profesiją ir dirbs. Kažkam reikia ir namus statyti ir autobusus vairuoti. Argi būtina tapti magistru norint dirbti bananų plantacijoj?
O direktorius, puikus žmogus ir vadovas. Nebūkit išsižioję,pakovokit už savo direktorių.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 4

Atsakyti

nervai neišlaikė ir man 2017 gegužės 11d., 17:0578.61.157.220
Visiškai pritariu Vilniui. Kas yra ponas G. Sarafinas – tik žurnalistas, nieko bendro neturintis su švietimu. Tas ir matyti. Citata „Paprasčiau tariant, matematikos penkis vaikus išmoko vienetui, dvylika – dvejetui… Gerbiamasis žurnaliste, mokykloje ne mokytojai turi mokinti, o mokiniai MOKYTIS. Kaip išmokinti tą, kuris pats nepriima informacijos, pagalbos ir t.t. MOTYVUOTI Na taip. tai kodėl toje pačioje mokykloje ir pas tuos pačius mokytojus vieni motyvuoti, o kiti ne. O todėl, gerbiamasis žurnaliste, kad motyvacija prasideda šeimoje, visuomenėje. O apie miesto pagrindinių mokyklų devintokus dešimtokus, kurie lieka neišėję į gimnazijas, atskira kalba, tai Lietuvos švietimo politikos naujadaras. O galų gale visi šaukiam, kad per daug aukštųjų, per daug siekiančių aukštojo išsilavinimo, tai VALIO, kad yra kam rinktis profesines mokyklas…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 19 Thumb down 3

Atsakyti

A.K. 2017 gegužės 12d., 00:10109.79.5.255
as cia mokiausi. pamenu Gerb. Astaseviciu kaip labai gera, bet deja labai uzimta muzikos mokytoja. Pamenu ir daugybe geresniu ir blogesniu mokytoju. visko tada budavo, buvom gi tik paaugliai. Nelabai suprantu kokiu tiklu ispustas sitas oro buurbulas, kai juo labiau jis kilo del ankstesnes valdzios nuopelnu. pats buvau priverstinai priverstas pasirinkti gimnazija ar profke ir apsvarstes visus uz ir pries pasirinkau profke, nes i gimnazijas visas vietas isgaude pasiturinciu tevu vaikai. Dabar sako tai zemo lygio mokykla, o as atsakau- zemo lygio sitas autorius su savo keverzonem, ir niekiniais skaiciais smeizianciais mano buvusia mokykla.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 5

Atsakyti

Senis 2017 gegužės 14d., 08:0986.160.243.102

“Pakilti nelengva” – o kodel reikejo nusiristi gerbiamas mokyklos Direktoriau? Juk Jus nuridenote zemyn mokykla…

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 7

Atsakyti

vidas 2017 gegužės 14d., 12:4990.131.93.31
tai gal tu SENI nori ja pakelti kai vaikai visas teises turi ir budami nepilnamečiai juokiasi tau į veida ir toliau ruko. matyt nepažystat Direktoriaus kad taip ant jo puolat. vaikai palikti šeimose likimo valiai ir patiem tėvam matyt nerupi tai kam jam mokytis jei jis niekam neidomus motyvacija turi prasidėti šeimoje ir mokinys atėjes i mokykla turi MOKYTIS o mokytojai tik dėsto dalykus ir dirba savo darba. kas nori tas mokinasi ir išmoksta

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 3

Atsakyti

Klausimėlis 2017 gegužės 14d., 19:1684.15.181.174

Matyt tamsta Vidai manai kad Jankaus mokyklos mokiniai patys blogiausi Lietuvoje?
Direktorius gal būt geras žmogus, bet reikia sugebančio vadovauti vadovo, galinčio motyvuoti mokytojus dirbti su nenorinčiais mokintis mokiniais ir reikalauti iš pedagogų rezultatų. Didžiuojuosi baigęs prieš keletą dešmtmečių šią buvusią prestižinę mokyklą. Nors vadovas a.a. Stankus buvo keistas bet rezultatas buvo toks kad ne gėda buvo mums prisipažint kad baigei Šilutės 3vid mokyklą stojant į universitetą.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Senis 2017 gegužės 14d., 21:5986.160.243.102

Viskas prasideda ir baigiasi nuo galvos.
Gal direktorius ir geras zmogus, bet to nepakanka. Laikas pripazinti kad jau nebesugeba pakelti mokyklos, nuleido rankas ir …..srove nesa (laikas pasitraukti).
Oponuojanciam man: nieko neatsakysiu, neverta, kadangi nesupras …..(mastymas siauras).

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 4

Atsakyti

Anal-itikas 2017 gegužės 16d., 04:4378.61.120.129

Visiškai pritariu seniui. Kaip čia komentuoja, Raudys gali išmokyti tuos pačius vaikus, o direktorius jau negali suorganizuti, kad ir kiti mokytojai taip pat išmokytų vaikus.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 3

Atsakyti

LINA 2017 gegužės 15d., 23:54178.201.232.6

Mano vaikai teturi atostogas 6 savaites vasaros, 2 savaites rudens, 2 savaites ziemos ir 2 savaites pavasario… Jiems prasideda mokykla 7:50 ir baigesi 16:30….jie lanko visokius burelius kai pareina jie dar mokinasi…. Mazau durnystes lenda i galva….

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

R.M. 2017 gegužės 17d., 14:5578.57.240.189

Dukros baigė šią mokyklą,gerai pažįstame Direktorių, nereikėjo šitų šiukšlių. Politikai turėtų susivokti, Valstybę valdyti ne biliardą stumdyti.Brangieji,o Jūs mokesčių mokėtojams skaudžiai brangūs, SUSIDĖLIOKITE PRIORITETUS.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą