Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: „Man svarbus kitas, aš svarbus kitam”

Publikuota: 2017 kovo 29 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Lopšelio-darželio 'Žvaigždutė' nuotr.Lopšelio-darželio 'Žvaigždutė' nuotr.

Ką reikia daryti, kad Lietuvos vaikai užaugtų nejausdami patyčių kartėlio? Visuomenę išmokyti gyventi be užgauliojimų. Paklausus kitų, kodėl jų manymu, vaikai tyčiojasi, skaudina ir žemina kitus, problema – meilės stygius.

Kieki minučių per parą tėvai skiria vaikams? Tris, keturias… dešimt? O dėmesys ir meilė, laikas, skirtas būti kartu su vaiku, yra geriausia prevencija.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Yra sakoma: „nepakrautas akumuliatorius toli nevažiuoja“. Vaikas dažnai neturi ką atiduoti visuomenei, nes nėra gavęs. Jie tyčiojasi, skaudina, žemina kitus, nes to išmoksta iš suaugusiųjų. Po to įpranta taip elgtis ir galvoti, kad tai normalu. Jei suaugusieji nesityčiotų iš kitų, tai ir vaikai nesityčiotų. Arba atvirkščiai: jei vaikai nustotų tyčiotis vieni iš kitų, pamažu nustotų tai daryti ir suaugusieji, juo labiau, kad po kurio laiko vaikai ir taps tais suaugusiaisiais.

Patyčios neturėtų būti vien vaikų problema. Apie tai, kad vaikui negera ir kodėl taip atsitiko, būtinai turi žinoti suaugusieji. Vaikas neturi bijoti, kad pasakęs suaugusiam, bus apkaltintas ir pavadintas skundiku.

Jau darželyje patyčių problema tampa vis aktualesnė ir opesnė, nes ikimokykliniame amžiuje vaikai susiduria su klausimu „draugausiu – nedraugausiu“, kas jau yra patyčių užuomazga. Tačiau mūsų visų tikslas yra ugdyti pozityvius vaikų bendravimo ir problemų sprendimų gebėjimus, užkirsti kelią priekabiavimui ir patyčioms, gerinti bendrą emocinę vaiko savijautą, skatinti pagarbius ir draugiškus vaikų tarpusavio ir vaikų bei suaugusiųjų santykius.

Kelinti metai iš eilės mūsų darželis prisijungia prie organizuojamos respublikos mastu “Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ “. Šiais metais mūsų įstaigoje tema – „Man svarbus kitas, aš svarbus kitam”. Vaikai grupėse patyrė daug įvairių emocijų, tapo supratingesni, išmoko drauge rasti išeitį, pasakyti tiesą, atsiprašyti, diskutavo apie draugystę, ėjo vieni pas kitus į svečius, dažnai apsikabino, darė dovanėles savo draugui. Suprato, kad negalima skriausti draugo – kaip tik daug svarbiau jį saugoti. Tėveliai kartu su vaikučiais kūrė “Draugystės receptus”.

Ar dažnai pagalvojame, kodėl norisi skaudinti, žeminti kitą? Kaip sužeistas žvėris būna piktas ir pavojingas, taip ir žmogus, kuriam skauda, kuris kažko negali, stengiasi kąsti kitam, tarsi manytų, jog nuo to pasijus geriau. Todėl svarbu rūpintis vieni kitais, dalytis tuo, ką turime, bendradarbiauti, džiaugtis vieni kitais.

R. Stasytienė, lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ socialinė pedagogė

Rašyti komentarą