Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Paramos gavėjų sąraše – ir menininkai

Publikuota: 2017 kovo 25 Kategorija: Pranešimai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, kad gyventojai, ketinantys skirti paramą įvairioms visuomeninėms organizacijoms, viešosioms įstaigoms, fondams ir kt. bei politinėms partijoms, prašymus mokesčių administratoriui turėtų pateikti iki gegužės 2 dienos.

Nauja tai, kad šiemet pirmą kartą gyventojai gali paremti menininkus. Paramą galinčių gauti menininkų, kurių šiuo metu yra apie tūkstantį, sąrašas skelbiamas svetainėje www.vmi.lt/cms/paramos-gaveju-duomenys1.

Pagrindiniai faktai

Nuo 2017 m. sausio 1 d. gyventojai gali skirti iki 2 proc. pajamų mokesčio dalį meno kūrėjams, kuriems LR kultūros ministerija yra suteikusi paramos gavėjo statusą.
Gyventojai, norėdami skirti praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio dalies paramą (iki 2 proc. – viešosioms įstaigoms, fondams ir kt. bei iki 1 proc. – politinėms partijoms), iki 2016 m. gegužės 2 d. VMI turėtų pateikti tinkamai užpildytą prašymą (FR0512 formos 3 versija).
Papildomai prašymo teikti nereikia tiems gyventojams, kurie paramą skyrė paramos gavėjui ar politinei partijai keleriems metams į priekį.
Gyventojų, privalančių pateikti metinę pajamų deklaraciją, tačiau tokių deklaracijų iki gegužės 2 d. nepateikusių, prašymai dėl paramos skyrimo nebus nagrinėjami.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Deklaravimui įsibėgėjant, primename gyventojams apie galimybę savo sumokamo pajamų mokesčio dalį skirti pasirinktai organizacijai – šiuo metu tokia galimybe pasinaudoja du iš trijų tai galinčių padaryti mokesčių mokėtojų“,- teigia Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė ir pažymi, kad iki 2 proc. sumokėto pajamų mokesčio paramą galima skirti įvairioms organizacijoms, labdaros fondams, įstaigoms ir menininkams bei iki 1 proc. – politinėms partijoms.

Tinkamai užpildytą Prašymą (FR0512 formos 3 versija) patogiausia pateikti elektroniniu būdu per VMI Elektroninio deklaravimo informacinę sistemą (EDS) arba išmaniąją e.VMI programėlę. Taip pat prašymą galima įteikti tiesiogiai VMI darbuotojui arba atsiųsti paštu*. Paramos teikėjai turėtų atkreipti dėmesį, kad nėra galimybės prašymą pateikti per darbdavį, taip pat jau keleri metai VMI nepriima prašymų, kuriuos urmu bando pristatyti paramos gavėjai.

„Jei mokėtojai nori paramos skyrimo prašymus pateikti nesinaudodami Elektroninio deklaravimo sistema, o asmeniškai, tuomet kartu su prašymu jie turi pateikti ir asmens tapatybės dokumentą, arba įstatymų nustatyta tvarka per atstovą, kuris turi notaro išduotą įgaliojimą. Pluoštais atsiųsti paštu ar teikiami tiesiogiai VMI darbuotojui prašymai nenagrinėjami, jeigu kartu nepridėti atstovavimą kiekvienam gyventojui, kurio prašymas teikiamas, patvirtinantys dokumentai. Tai yra būtina, kad mokesčių administratorius identifikuodamas prašymus teikiančius asmenis, galėtų užtikrinti skaidrumą ir savanorišką paramos skyrimą“,- pažymi L. Mačernienė, akcentuodama, kad gyventojų, privalančių iki gegužės 2 dienos pateikti metinę pajamų deklaraciją, tačiau to nepadariusių, prašymai dėl paramos skyrimo nebus nagrinėjami.

Taip pat pažymėtina, kad gyventojas, nusprendęs tą patį paramos gavėją (ar gavėjus) remti ilgesnį laikotarpį, iki gegužės 2 dienos gali pateikti tik vieną prašymą, o parama bus pervedama tiek metų, kiek žmogus nurodys prašyme. Maksimalus paramos skyrimo terminas – 5 metai.

VMI duomenimis, pernai daugiau kaip 64,6 tūkst. Klaipėdos apskrities gyventojų paramą skyrė 8,2 tūkst. paramos gavėjų, kuriems VMI pervedė 1,68 mln. eurų. Partijoms Klaipėdos apskrities gyventojai pernai skyrė 82,2 tūkst. eurų paramos.

Klaipėdos AVMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Informaciją apie VMI veiklą galite sekti ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

* - paštu prašymai turėtų būti siunčiami VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento Dokumentų tvarkymo ir archyvavimo skyriui adresu: Neravų g. 8, LT-66257 Druskininkai.

Klaipėdos AVMI inf.

Rašyti komentarą