Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Neišvažiuojamas kelias – spąstai Minijos kaimo gyventojams

Publikuota: 2017 vasario 20 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos, Rajone

Kelias į Miniją sunkiai išvažiuojamas. (Minijos kaimo gyventojų nuotr.)Kelias į Miniją sunkiai išvažiuojamas. (Minijos kaimo gyventojų nuotr.)

Iki išmauroto kelio – viena mašina, persiaunami batai ar šokama į bridkelnes, 400 metrų brendama užlietu keliu, tada pasiekiamas kitas automobilis, persirengiama ir važiuojama tvarkyti reikalų. Tokia šaltuoju sezonu yra Lietuvos Venecija vadinamos Minijos (Mingės) kaimo gyventojų kasdienybė.

Tai žvyrkelis Lietuvoje – „numeris vienas“. Daugiau niekas tokio neturi. Šilutės savivaldybė vis skelbiasi esanti vandenų kraštas, šis kelias tik tai ir įrodo“, – bandė juokauti Minijos jachtklubo vadovas Andrius Varnas.

Kone kiekvieną dieną Kintuose gyvenantis buriuotojas važiuoja į Mingę. Kaip pats prisipažįsta, važinėja pažeisdamas Kelių eismo taisykles – apsauginiu pylimu. Jau kelerius metus jis perka tik pigias mašinas.

„Nusiperku už 1000 eurų, pavažinėju kelis metus, kol tveria. Gal brangiomis mašinomis tuo keliu gali važinėti tik ministrai ir kiti vadovai. Va, pernai tuo keliu važiavo tuometis susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Sakė, kad dės pastangas sutvarkyti kelią. Deda iki šiolei“, – teigė A.Varnas.

Įkalinti namuose dvi savaites

Mingės kaimo seniūnaitis Jurgis Gečas, gimęs ir augęs kaime abipus Minijos, juokavo, kad kelias būna pravažiuojamas tik tada, kai vyksta rinkimai.

„Kai vyksta rinkimai – keliu galime pravažiuoti. Rinkimai baigiasi, ir vėl pasaka iš naujo. Problema, kad sovietmečiu įrengti vasaros polderio siurbliai nuo gruodžio 1-osios iki balandžio 1-osios neprivalo pumpuoti vandens. Nuo Povilų kaimo iki Minijos reikia pakelti kelią. Tačiau tam vis nėra pinigų“, – aiškino seniūnaitis.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Turizmo verslu užsiimantis Mingės kaimo gyventojas šaltuoju sezonu iš namų išvažiuoja visureigiu. Privažiavęs užpiltą kelią, jį palieka šalikelėje. Tada persiauna batus, kartais šoka ir į bridkelnes ir eina tą apsemtą puskilometrį iki kitame gale paliktos antros mašinos.

„Tada persiaunu batus ir važiuoju tvarkyti reikalų. Turime ir vadinamąjį „bado kelią“, kai tenka eiti pylimu. Kai labai nori valgyti – pėsčiomis eini iki Kintų“, – savo vargus pasakojo vietos gyventojas.

Jis prisiminė vieną momentą, kai iš namų negalėjo išjudėti net dvi savaites. „Jei niekur neskubi – lyg ir nėra problemų. Yra buvę, kad tokiu metu kateriu plaukdavome iki Rusnės ar net Šilutės. Šiemet lankau kursus Klaipėdoje, tad nori nenori, turi važiuoti“, – teigė J.Gečas.

Jis prisiminė, kad nedideliame kaimelyje, kai kelią plovė vanduo, pasimirė vietos gyventojas. Tada karstas buvo išplukdytas vandeniu iki Ventės.

„Nežinau, ar išvažiuosiu kojomis į priekį jau asfaltu, ar dar vandeniu“, – sarkastiškai bandė juokauti seniūnaitis.

„Sudėtingiausia yra tada, kai kam nors prireikia medikų pagalbos, o per užlietą kelią greitosios pagalbos automobilis nepravažiuoja. Du kaimo vaikai eina į mokyklą, nepatogumų patiriame labai daug“, – vardijo J.Gečas.

Pinigų buvo, bet neliko

Kintų seniūnas Antanas Kližentis teigė, jog į įvairias institucijas dėl kelio sutvarkymo buvo kreiptasi daugybę kartų – tiek raštu, tiek žodžiu. „Šis kelias yra Automobilių kelių direkcijos žinioje. Rajono savivaldybė mums niekuo padėti negali“, – apgailestavo seniūnas.

„Minijos kelio problema tokia pati kaip ir Rusnės estakados – čia lyg broliukas ir sesutė. Vis žadama žadama, tačiau kaip niekas nedaroma, taip nedaroma“, – tiesiai sakė buriuotojas A.Varnas.

Kaip informavo Lietuvos automobilių kelių direkcija, buvo parengtas ir nustatyta tvarka patvirtintas Valstybinės reikšmės rajoninio kelio Povilai–Minija ruožo rekonstravimo techninis projektas.

Šiame projekte, pagal galiojančius reikalavimus, buvo numatyta sutvarkyti kelio ruožą ir jį asfaltuoti, tarp kitų numatomų darbų numatyta ir kai kurių kelio ruožų žemės sankasos pakėlimas dėl galimo užliejimo per pavasario potvynį.

Sudarant 2017 m. pradedamų įgyvendinti projektų sąrašą, buvo įtrauktas ir šis projektas.

Tačiau, Seimui iš Kelių priežiūrai ir plėtrai skirto finansavimo paėmus 82,4 mln. eurų, šio ir kitų projektų įgyvendinimas perkeltas vėlesniam laikotarpiui.

Aurelija Jašinskienė, 15min.lt

2 skaitytojų komentarai
Jonas 2017 vasario 21d., 16:03195.182.90.10
Minijos kaimo gyventojų vardu dėkojame UAB “Šilutės polderiai” vadovams už supratingumą ir pastangas atkuriant susisiekimo galimybę rajoninės reikšmės keliu Povilai – Minija.
Tikimės, kad užsitęsus polaidžiui, vandens lygis polderyje siurblių pagalba bus pakankamai sumažintas ir nereikės gadinti transporto priemonių.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 2

Atsakyti

PONAS X 2017 vasario 26d., 10:065.20.109.20

As niekaip nesuprantu, kaip visokie 15min ar delfi paraso greiciau straipsnius apie musu krasta nei musu krasto laikrasciai… jie paraso o musiskiai tik nukopijuoja. Zurnaliugos musu krasto, darykit kazka…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą