Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sergamumas gripu epideminį lygį perkopė visoje Lietuvoje

Publikuota: 2017 sausio 23 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) visoje Lietuvoje perkopė epideminį lygį, tačiau epidemijos šiuo metu paskelbtos tik Kauno miesto, Jonavos ir Varėnos rajono savivaldybėse.

3-ąją šių metų savaitę (2017 m. sausio 16-22 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 123,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo gerokai mažiau – 79,2 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 3-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.

3-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldytas 181 asmuo: 1 nėščioji, 23 vaikai iki 2 metų amžiaus, 79 asmenys iki 17 metų, kiti – suaugusieji. 10 asmenų gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

2016-2017 m. gripo sezono metu registruoti 3 mirties nuo gripo atvejai.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai apskrityse

Efektyviausia gripo profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepytis dar ne vėlu ir šiandien. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais viso gripo sezono metu. Gripas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės.

Ypatingai rekomenduojama skiepytis šių rizikos grupių asmenims:
65 m. ir vyresnio amžiaus asmenims;
sergantiems lėtinėmis ligomis;
gyvenantiems socialinės slaugos ir globos įstaigose;
nėščiosioms;
sveikatos priežiūros darbuotojams.

ULAC medikai primena, kad gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus ir primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Daugiau apie gripą skaitykite čia: http://www.ulac.lt/lt/gripas

www.ulac.lt inf.

Rašyti komentarą