Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ragina nepirkti nykstančių žuvų

Publikuota: 2010 lapkričio 25 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

ve.lt nuotr.ve.lt nuotr.

Susirūpinę pasaulio vandenyse sparčiai mažėjančiais žuvų ištekliais, gamtosaugininkai ragina nežvejoti nykstančių rūšių, o vartotojus – nepirkti retų, nykstančių žuvų ir taip prisidėti mažinant komercinę žvejybą bei saugant žuvų išteklius, pranešė LTV „Panorama“.

Prekybos centruose ir turguose siūloma gyvos, šviežios, šaldytos bei kitaip paruoštos žuvies.

Gamtosaugininkai ragina vartotojus atsižvelgti ne tik į kokybę, bet ir į tai, kad nemažai žuvų rūšių nyksta dėl pernelyg intensyvios žvejybos. Tai Baltijos lašišos, jūros ešeriai, unguriai, paltusai, ant išnykimo ribos – ir populiarieji tunai.

„Dėl intensyvios žvejybos ir kažkiek dėl taršos uotų yra sumažėję mūsų Baltijos pakrantėse. Pastaruoju metu matom netgi ir stintų sumažėjimą, bet tai susiję su versline žvejyba. Baltijos jūroje ir lašišų ištekliai sumažėję. Todėl tarptautinės organizacijos mažina žvejybos kvotas“, – teigia dr. Vytautas Kesminas, Ekologijos instituto Hidrobiontų laboratorijos vedėjas.

„Pasauliniais mastais 35–40 proc. žuvies yra nelegaliai sugaunama ir pateikiama į rinkas. Nėra griežtos kontrolės ir atskaitomybės. Išleidome internetinį vadovą, kuris pataria atkreipti dėmesį, kokios žuvys saugomos, kokių nepirkti“, – sako „Lietuvos gamtos fondo“ specialistas Robertas Staponkus.

Gamtosaugininkai ragina nepirkti įrašytų į Raudonąją knygą ir kitų nykstančių žuvų. Esą jei nebus paklausos, tuomet ir žvejai sumažins verslinę žūklę.

„Žmonės nežino ypač jūrinių rūšių, kurios ne tiek dažnai naudojamos. Gal jei prie kainos būtų padėtas ženklas – žalia, geltona arba raudona kortelė, gal tada žmogus susimąstytų – ar tai yra reta žuvų rūšis, ar ne“, – mano V. Kesminas.

Gamtos fondo parengtas žuvies ir jūros gėrybių vartotojo vadovas rekomenduoja rinktis daugiau vietinių žuvų kaip plekšnės, karpiai, lydekos, karšiai, silkės, ir kitų, kurių ištekliai gana gausūs.

Nevyriausybinės gamtosaugos organizacijos tvirtina, kad jei ir toliau bus grobuoniškai žvejojama, per keliasdešimt metų daugelio verslinių žuvų gali visai nelikti.

lrt.lt

1 skaitytojų komentaras
admin 2010 lapkričio 25d., 13:2084.15.176.36

Savo nuomonę parašykite čia, arba junkitės prie skaitytojų forumo – forum.silutesetazinios.lt

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą