Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutes jaunieji miško bičiuliai – visur aktyvūs

Publikuota: 2010 lapkričio 23 Kategorija: Gyvenimas

Dažnai su kolegomis diskutuojame, kiek daug prasmingų darbų galėtume padaryti, jei turėtume daugiau laiko. Bet mūsų visų laiko banke yra tik 24 valandos per parą ir nė minutės daugiau.

1990 m. pagal Generalinės miškų urėdijos iškeltą iniciatyvą Šilutes miškų urėdijos miškininkai įkūrė 15 jaunųjų miško bičiulių būrelių. Visų girininkijų girininkai atsiliepė į ši gražu kvietimą, ketindami sudominti moksleivius mišku.

Šiuo metu miškininkų koordinuojamų būrelių skaičius sumažėjo, nes viena po kitos uždaromos kaimo pradinės mokyklėlės. Šiuo metu turime 12 jaunųjų miško bičiulių būrelių.

Sunku išskirti kurį vieną būrelį. Visi jų nariai aktyvūs, iniciatyvūs, kūrybingi, nuoširdūs, smalsūs ir darbštūs.

Praėjusi žiema užklupo mus savo šalciais, storu sniego sluoksniu užklojo žemę. Stemplių girininkijos girininkas A. Uselis savo globojamiems Stemplių pradinės mokyklos jauniesiems miško bičiuliams padovanojo lesyklėlę. Ta proga „miškinukai“ savo globėjams surengė koncertą ir pasižadėjo, kad lesyklėlėje visą žiemą bus lesalo paukščiams. Po koncerto kartu su Stemplių girininkijos girininko pavaduotoja A. Norkiene vaikai surengė iškylą į gretimą mišką – nunešė „vaišių“ ir žvėreliams. Vaikai miškininkams papasakojo, kad šalia mokyklos augančios liepos drevėje gyvena pelėda.

Žemės dieną visose mokyklose buvo surengtos viktorinos apie ekologiją, apie gresiantį gėlo vandens trūkumą ir planetos išsaugojimą ateities kartoms. Įsimintinai Žemės dieną paminėjo Piktupėnų pagrindinės mokyklos jaunieji miško bičiuliai. Jiems vadovauja mokytoja A. Genienė ir Rambyno girininkijos girininkas R. Mažutis. Po renginio vaikai vyko į ekskursiją po Rambyno regioninį parką, susipažino su Bitėnų gandrų kolonija, aplankė gamtos paminklą – daugiakamienę eglę „Raganos šluota“.

Pavasario akcija „Darom 2010“ pakvietė visus Lietuvos gyventojus surinkti pamiškėse, paežerėse ir žmonių lankomiausiose miško vietose nutirpus sniegui pasirodžiusias šiukšles. Į ši kvietimą atsiliepė visi jaunųjų miško bičiulių būreliai. Patys aktyviausi buvo Klaipėdos rajono Pašlūžnio pradinės mokyklos jaunieji miško bičiuliai. Jiems vadovauja mokytoja J. Žiužnienė ir Pėžaičių girininkijos girininkas G. Kuskys. Girininkas negailėjo gerų žodžių savo pagalbininkams, kurie surinko net 5 tonas šiukšliu ne tik girininkijos pamiškėse, bet ir tvarkydami Skomantų piliakalnį. Vaikai buvo pasipiktinę tokiu neatsakingu žmonių elgesiu. Po talkos Pėžaičių girininkijos miškininkai savo talkininkams surengė vaišes.

Juknaičių vidurinės mokyklos jaunieji miško bičiuliai atnaujino Šilutes girininkijos stovyklavietę, esančią netoli Šilutes miesto, ant vaizdingo Šyšos upės kranto. Kartu su miškininkais pastatė naują pavėsinę, atnaujino miško baldus, laužavietes. Šilutes girininkijos miškininkai džiaugėsi talkininkais. Miško bičiuliai pasižadėjo kitą pavasarį vėl sugrįžti ir padėti paruošti poilsiavietę naujam sezonui.

Mūsų urėdijos globojami jaunieji miško bičiuliai visur aktyvūs. Jie dalyvauja rašinių ir piešinių, šventiniu puokščių konkursuose, ne kartą užemė prizines vietas. Smagu, kad šie jauni žmonės užaugs atsakingi piliečiai, suvokiantys apie ekologijos ir aplinkos švaros svarbą. Galima perskaityti dešimtis straipsnių ir knygų, bet tik praktiškai įgytos žinios ilgai išlieka atmintyje. Juk ne be reikalo liaudies išmintis sako, kad „kalk geleži, kol ji karšta“.

Kai atsigręžusi pažvelgiu atgal, pasidžiaugiu jaunųjų miško bičiulių nuveiktais darbais. Tai ir Prezidento V. Adamkaus iniciatyva prie Šilutes miesto įveistas „Santarvės gojus“, ir šalia Šilutes rajono centrinės ligoninės pasodintas Lietuvos valstybingumo 1000-mečiui paminėti skirtas parkas, kurį sodino visi Klaipėdos apskrities jaunųjų miško bičiulių būreliai. Pasodintas simbolinis 1000-mečio ąžuoliukų skaičius. Šiam gražiam renginiui atminti vietos liaudies meistras J. Judžentis iš ąžuolo kamieno išdrože koplytstulpį, o į jo pamatą įmūrijome kapsulę su dalyvių parašais ir palinkėjimais ateities kartoms.

Laikas greitai bėga, o prižiūrimi medeliai sparčiai auga. Ateinantį pavasarį ąžuoliukus teks genėti, formuoti lajas. Į talką vėl kviesime jaunuosius miško bičiulius. Jie jau žino, kad medžio sodinimas nesibaigia medelio „įkišimu“ į žemę, kad tai ilgas ir kruopštus darbas su pririšimu prie kuoliuko, medelio laistymu, o vėliau ir genėjimu. Nemanau, kad augdami jie galėtų laužyti pasodintus medelius. Be to, ir ateityje žinos, kaip medelius sodinti, galės ir kitus to pamokyti.

O kur dar inkilų kėlimas kiekvieną pavasarį, rudeninės paukščių palydėtuvės, pagalba žvėreliams žiemą, viktorinos apie medžius ir paukščius, ekskursijos į mišką kartu su vietos miškininkais, jaunųjų miško bičiulių būrelių pakopų egzaminai… Visko nesuminėsi.

Šia vasarą patys aktyviausi Pašlūžnių jaunieji miško bičiuliai urėdijos miškininkų buvo deleguoti į gamtosauginę vasaros stovyklą „Žalioji vasara“ Palangoje.

O spalio pabaigoje Europos kraštovaizdžio konvencijos pasirašymo 10 metų sukakties minėjimo metu Generalinės miškų urėdijos didžiojoje salėje buvo įteikti apdovanojimai geriausiai tvarkomų Lietuvos vaikų švietimo įstaigų teritorinės apžiūros – konkurso nugalėtojams. Šilutes lopšelis-darželis „Pušelė“ pripažintas vienas geriausių iš Klaipėdos apskrities ikimokyklinių švietimo įstaigų. Apdovanojimo iškilmėse dalyvavo šio lopšelio-darželio direktorė Virginija Česnienė bei Šilutes rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vida Nemanienė.

Visi Šilutes urėdijos miškininkai žino, kad prasminga kiekviena valanda, praleista kartu su smalsiais rajono jaunaisiais miško bičiuliais.

Audronė Balčiūnienė, Šilutes miškų urėdijos JMB koordinatorė

Rašyti komentarą