Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nauja edukacinė pamoka Šilutės muziejuje

Publikuota: 2010 lapkričio 17 Kategorija: Kultūra, Paveldas

malunai.lt nuotr.malunai.lt nuotr.

Mūsų praeitis glūdi ne tik istorijos puslapiuose, dainose ar padavimuose, ją atspindi ir žmonijos rankomis sukurti materialūs daiktai. Lietuva šimtmečiais kūrė nacionalinę kultūrą, brandino mokslą, švietimą, stebindama pasaulį naujais išradimais. Mūsų tautos kūrybiniai laimėjimai paliko reikšmingą pėdsaką ir technikos mokslų srityje.

Vienas iš Lietuvių tautos technikos paminklų yra malūnai. Malūnų būta įvairios paskirties, įvairiausių konstrukcijų, tipų. Naudodami vėjo, vandens ar gyvosios jėgos energiją, veikė popieriaus malūnai, vėlyklos, lentpjūvės, kalvės, įvairių tipų kruopinės, aliejaus spaudyklos, siurblinės, vėjinės žemsemės laivuose. Lietuvoje vėjo malūnai suko įrengimus, nesusijusius su malimu. Tai sako ir išlikę terminai: lentų malūnai, vėlimo malūnai.

Diegiant naujas technologijas pramonėje, žemės ūkyje, buityje dažnai užmarštin nueina mūsų protėvių pasiekimai technikos srityje. Neatsigręžiame atgal, nepamąstome, kaip išsaugoti mūsų protėvių sukurtus technikos paminklus ateinančioms kartoms.

Aukštas naujų technologijų išsivystymas stumia į užmarštį mūsų kultūrinio paveldo palikimą. Šiandien daug kalbame apie kultūrinį paveldą, apie jo išsaugojimą, pritaikymą šių dienų poreikiams. Ar susimąstome kur dingo iki XX a. vidurio mūsų kraštovaizdį puošę senieji vėjo malūnai, kaip juos išsaugoti ir prikelti naujam gyvenimui, kodėl šitiek šimtmečių tarnavę žmonėms šiandien jie nepelnytai pamiršti, nyksta niekieno neprižiūrimi.

Kadangi šiandien visuomenėje aktualus kultūrinio, techninio paveldo išsaugojimas, muziejaus darbuotojai parengė naują edukacinę programą moksleiviams „Malūnų raida Lietuvoje ir Klaipėdos krašte“. Edukacinę programą finansavo Šilutės rajono 2010m. kultūros projektų konkursas.

Šioje edukacinėje pamokoje apžvelgiami vieni iš labai greitai nykstančių technikos paminklų – malūnai. Programoje analizuojamos malūnų atsiradimo priežastys, jų tipai, veikimo principai, jų pritaikymas ir panaudojimas šių dienų žmogaus poreikiams. Multimedijos pagalba bus pristatoma parengta vaizdinė medžiaga. Užsiėmimo dalyviai įgytas teorines žinias galės pritaikyti praktiškai: maldami grūdus rankinėmis girnomis, atlikdami įvairias praktines užduotis, na o edukacinę pamokėlę paįvairins tautodailininko Vytauto Raukčio pagal autentišką pavyzdį pagamintas stiebinis vėjo malūnas, atliekantis visas malūnui būdingas funkcijas. Maketo pagalba moksleiviai susipažins su malūno mechanizmais, jų paskirtimi ir funkcijomis, galės praktiškai išbandyti malūno veikimą. Tad visus besidominčius techniniu paveldu 2010-11-18d. 15.00 val. kviečiame apsilankyti Šilutės muziejuje edukacinės pamokos „Malūnų raida Lietuvoje ir Klaipėdos krašte“ pristatyme.

Roma Šukienė, Šilutės muziejaus archyvarė – bibliotekininkė

1 skaitytojų komentaras
admin 2010 lapkričio 17d., 09:3584.15.191.13

Savo nuomonę parašykite čia, arba junkitės prie skaitytojų forumo – forum.silutesetazinios.lt

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą