Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Neformalusis vaikų ugdymas: susinaikinimo mechanizmas paleistas?

Publikuota: 2010 lapkričio 10 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vykdydama rajono dievukų valią, Šilutės vaikų meno mokykla parengė naują planą, kaip dar sutaupyti rajono biudžeto lėšų šioje menininkų kalvėje besimokančių vaikų, jų tėvų ir pedagogų sąskaita.

Spaudžiama nepritekliaus, Šilutės rajono vaikų meno mokykla šiemet sugebėjo sumažinti savo išlaidas beveik 276 tūkst. litų. Tačiau jai vis tiek pristigo pinigų savo darbuotojų atlyginimams ir socialinio draudimo įmokoms už lapkričio ir gruodžio mėnesius.

Todėl spalio mėnesį mokykla kreipėsi į rajono tarybą su prašymu skirti jai dar 235 tūkst. litų. Ginti Meno mokyklos stojo ir čia besimokančių vaikų tėvai. “Šilutės ETA žinios” apie tai rašė str. “Šilutėje pakvipo paraku” .

Spaudžiama tėvų, rajono valdžia pažadėjo, kad suras būdą, kaip atsiskaityti su Meno mokyklos darbuotojais už likusių dviejų mėnesių darbą. Už lapkritį greičiausiai bus mokama iš naujos ilgalaikės paskolos, kurią Savivaldybė ruošiasi imti gruodžio pradžioje, o už gruodį gali būti atsiskaityta iš kitų metų mokyklos biudžeto, kuris ir taip žada būti gerokai mažesnis už šiųmetį.

Vykdydama rajono valdžios nurodymą, Meno mokykla parengė naują taupymo planą, pagal kurį per 2011 metus žada sutaupyti dar per 65 tūkts. litų. Nuo sausio 1 d. mokykla sutinka atsisakyti fortepijono klasės Juknaičiuose, o ten besimokančius 8 vaikus nukreipti į Šilutę. Tarybai taip pat siūloma panaikinti nuo Naujųjų metų lengvatas dvi ar daugiau  ugdymo programų lankantiems vaikams bei šią mokyklą lankantiems dviem ar daugiau vaikų iš vienos šeimos. Dailės skyriuje siūloma panaikinti vieną pagrindinio ugdymo grupę.

Nuo 2011 metų rugsėjo 1 d. Dailės skyriuje gali būti vienais metais sutrumpinta pradinio ugdymo programa, planuojama nepriimti mokinių į Choreografijos skyriaus I klasę. Muzikos skyriuje ketinama atsisakyti ankstyvojo ugdymo klasės, pradinio ugdymo programoje bus komplektuojama viena grupe mažiau, bus nutrauktas priėmimas į mėgėjų ugdymo klasę.

Nuo kitų mokslo metų pradžios taip pat žadama perpus sumažinti Meno mokyklos direktoriaus pavaduotojų – Muzikos ir Dailės skyriuose – etatus.

Pasak Šilutės rajono vaikų meno mokyklos direktorės Rūtos Gatelienės, šis taupymo planas parengtas atsižvelgus į Šilutės r. savivaldybės administracijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus rekomendacijas.

Ar rajono valdantiesiems to bus gana? Vargu bau. Mat pastarieji norėtų dar didesnių permainų Meno mokykloje: kad ten iš viso neliktų Choreografijos skyriaus, o šokio pradmenų vaikai mokytųsi bendrojo lavinimo mokyklose, kad direktoriaus pavaduotojų etatai būtų sumažinti nelaukiant kitų metų rugsėjo ir kita.

Tad visai tikėtina, kad savo taupymo planą Meno mokyklai dar gali tekti papildyti naujomis priemonėmis.

Susiję straipsniai: “Vaikų ateitį “pravalgo” politikai”.

9 skaitytojų komentarai
Mama 2010 lapkričio 5d., 11:0188.119.4.121
Jei biudžetinės įstaigos susimažintų išlaidas garantuotai liktų lėšų vaikų ugdymui. Nes jei taip ir toliau valstybė nesirūpins savo piliečiais ir ateities karta, Lietuva liks tuščia, didžioji dalis emigruos, o taip pat ir gabiausieji. Nes neteko matyti, kad kuriai Europos valstbei taip nerūpėtų vaikai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 18 Thumb down 2

Atsakyti

raimis 2010 lapkričio 5d., 13:2084.15.178.195
Pinigų savivaldybė turi.Yra net milijonai viršplaninių pajamų, rezervas ir skolintos lėšos. Tik bėda ,kad sprendimus priima keletas visiems žinomų asmenų, kurie yra daugumoje. Juos išrinkote JŪS, tie patys žmonės… tad jie tvarkosi kaip supranta. Jums laikas padaryti išvadas…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 4

Atsakyti

Biesas 2010 lapkričio 5d., 21:2485.206.87.61
Raimi, pinigų turi ne savivaldybė, o jos vadovai.Tų pinigų jie tikrai neduos nei menui , nei mokslui, nei sportui, nei …Rinkimai gi artėja… Balsuosi …? Pažadu , kad gausi.Pažadu-u-u !!! Va, va čia tai reikia tikrų pinigų. Ir Jūsų JŪS vėl rinks tuos, kurie “vykdo pažadus”. Na, bent rinkimų dieną …

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 2

Atsakyti

Ex 2010 lapkričio 5d., 22:4784.32.215.37
Nu nesakyk, sportininkai sportininkus mėgsta. Aš nesuprantu kodėl sporto mokykloje už mėnesį ima 7-10 Lt. O meno 50 Lt. Jaunius sako eikit privačiai ir mokėsit 100, tai ir sportininkai lai eina į Oazis ir moka 100. Jei vieniems norima masiškumo, o kodėl kiti dulkinami ir daroma viskas, kad tik vaikai menų nesimokytu.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 3

Atsakyti

Kavalierius 2010 lapkričio 6d., 08:3585.206.87.61
Neminėk čia to Jauniaus , jis iš kosmoso.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 2

Daiva 2010 lapkričio 6d., 09:4284.15.184.129
O ko čia nesuprasti, Ex? Sportas reikalingas gerai vaikų fizinei sveikatai, o sielos sveikata – kam ji rūpi??? Ir dėl ko??? Pradės mažiai groti, tapyti, užsimanys geresnio ir gražesnio gyvenimo… Brrr…
Mūsų valdantiesiems reikalinga kitokia šilutiškių karta. Nes neduok Die, dar ir po metelių penkerių bus mąstančių, renkančių, komentarus rašančių…:)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 1

atmintis 2010 lapkričio 7d., 18:5878.61.24.50
Norėčiau paprieštarauti Raimiui, kuris rašo, kad tokią daugumą išsirinkome. Deja, valdo mažumų sudaryta dauguma. Argi pamiršome, kaip ,,šilutiškiai gavo valdžią” ir kad daugumą gavę yra ne valdžioje? Jei teisės aktuose būtų numatyta, kad koaliciją sudaro partija, kuri daugiausiai taryboje turi vietų, tokių mažumų nekompetetingų valdžių nebūtų.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 4

Atsakyti

Pritariantis atminčiai 2010 lapkričio 7d., 20:1385.206.87.61
Tikrai, dabartiniai rajono vadovai yra arba nepatekę į tarybą, arba nureitinguoti rinkėjų.Gal tai ir suvienijo juos.Pradėkime nuo mero Pozingio – nereitinguotas ir iš pirmos vietos valstiečių sąraše nukritęs į antrą( 635 balsai), administracijos direktorius Laužikas – nureitinguotas iš pirmos vietos konservatorių saraše į antrą (629 balsai), vicemeras Jaunius – iš vis nepateko į tarybą ir tik svainio dėka, atsisakius mandato jam, tapo tarybos nariu (419 balsų). Įdomu pastebėti, kad šie trys valdžios vyrai, kartu sudėjus, net nepriartėjo prie Jako (2080 balsų).Gal tik vicemerė Skutulienė gali jaustis teisingai užėmus savo postą, nes ji buvo antra po Jako rinkimuose (1349 balsai).Tai apie kokį žmonių pasitikėjimą galima kalbėti.Manau, po ateinančių rinkimų dabartiniai rajono vadovai gaus dar mažiau rinkėjų pasitikėjimo balsų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

Biesas 2010 lapkričio 7d., 20:2685.206.87.61
Jo, turim visų laikų blogiausią valdžios puokštę.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą