Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pakvipo paraku, arba kaip aukštaičiai Šilutės aerodromą pupomis „užsėjo“

Publikuota: 2016 liepos 13 Kategorija: Aktualijos, Rajone

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Pasvalio rajone registruota ŽŪB „Žalsva“ diktuoja naujas madas pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravime: svetimi plotai deklaruojami kaip savi pupų, miežių ir kt. pasėliai.

Vien tik Šilutės rajone, nutolusiame nuo Pasvalio maždaug 250 km, tokiais „Žalsvos“ pasėliais jau buvo tapę apie 125 ha privatiems ūkininkams ir valstybei priklausančių žemių. Išskirtinio įvertinimo už pastangas „plėtoti žemės ūkį“ Lietuvos pamaryje aukštaičių bendrovė nusipelno už deklaruotus 32 ha pupų… Šilutės aerodrome.

Pėdsaką paliko trijose seniūnijose

Pupos, tiksliau, ylos iš maišo pradėjo lįsti, kai pavėlavę laiku deklaruoti savo pasėlius ir žemės ūkio naudmenas Šilutės rajono gyventojai pamatė, kad anksčiau už juos jų plotus deklaravo Pasvalio rajone registruota žemės ūkio bendrovė.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pasak Šilutės rajono savivaldybės administracijos Kaimo reikalų skyriaus vyresniojo specialisto Dariaus Lidžiaus, ŽŪB „Žalsva“ savo pėdsaką spėjo palikti trijose rajono seniūnijose: Šilutės, Gardamo ir Kintų, – privatiems ūkininkams ir valstybei priklausančiose žemėse deklaravusi apie 125 ha pasėlių, daugiausia pupų, už kurias esą mokamos didžiausios susietos išmokos.

D. Lidžiaus teigimu, dėl to gali nukentėti žemių, kurias kaip savo pasėlius buvo deklaravusi ŽŪB „Žalsva“, savininkai. Kol jie įrodys agentūrai savo valdymo teisę į dvigubai deklaruotus plotus, gali praeiti nemažai laiko, todėl ir išmokos už deklaruotus pasėlius ir žemės ūkio naudmenas juos gali pasiekti gerokai vėliau.

Apie aukštaičių „žygdarbius“ pamario krašte praeitą savaitę buvo pranešta Nacionalinei mokėjimo agentūrai ir Žemės ūkio ministerijai.

Pasvalyje ramu

Pasvalio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Kazėnas tvirtino telefonu, kad jų rajone tokių savavališko svetimų žemės plotų deklaravimo atvejų pastaraisiais metais nepasitaikė, o apie galimai neteisėtą „Žalsvos“ veiklą pasėlių deklaravimo baruose jis žinantis tik iš pranešimų iš kitų rajonų. Esą jam nieko nesako ir šios bendrovės vadovo Prano Skaisgirio pavardė.

„Žalsvos“ atstovas: tai nesusipratimas

Surinkome ir ŽŪB „Žalsva“ numerį. Atsiliepęs vyras prisistatė vadovo pavaduotoju Jonu Vyšniausku, o išgirdęs, kas skambina, pasiskubino pranešti, kad nėra kompetentingas kalbėti apie bendrovės reikalus.

Vis dėlto, sužinojęs, kas mus domina, žmogus pareiškė manantis, kad visa tai tik nesusipratimas, klaida, kurią esą nesunku ištaisyti, deklaruojant „ant viršaus“, ir pasiūlė „nuleisti garą“.

Tačiau jis negalėjo (arba nenorėjo) paaiškinti, kodėl bendrovė savo pupas „sėjo“ Šilutės rajone.

Tokie dalykai nebus toleruojami

Nacionalinės mokėjimo agentūros Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Aistė Mileikaitė informavo, kad agentūra yra gavusi ne vieną pranešimą apie ŽŪB „Žalsva“ „žygdarbius“ pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravime. Esą informacija yra perduota agentūros Kontrolės departamentui, o pasvaliečių bendrovės paprašyta pateikti deklaruotų plotų valdymo teisę įrodančius dokumentus.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis sakė, kad kol kas anksti daryti kokias nors išvadas. Tačiau, anot jo, tokie dalykai nebus toleruojami.

Esą pasvaliečių bendrovė negaus jokių išmokų už neteisėtai deklaruotus plotus. Be to, jai gali būti pareikštas ieškinys dėl valstybinės žemės užgrobimo.

1 skaitytojų komentaras
Savininkė 2016 liepos 13d., 13:4386.38.31.121
Nuvažiavom savo pievos, kurios pirmą kartą nedeklaravom, aplankyti – ogi suarta, kažkas pasėta. Pasidomėjom – ir deklaruota! Paskambinom į NMA – padėkojo už informaciją. Nors nei pavardės klausė, nei sklypo numrio, nieko… Sakom, ką toliau daryti? Nieko, sako, na, jei norit, galit raštu dar pranešti. Klausimas, vertas milijono – kaip gudručiai arėjai – sėjėjai sužino, kas deklaravęs, o kas ne?..

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą