Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Algirdo Zibalio „Išsiliejimai“ Rusnėje

Publikuota: 2016 birželio 27 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Šiaulietis dailininkas, meno kūrėjas, Šiaulių universiteto gimnazijos mokytojas Algirdas Zibalis šių metų liepos pirmą dieną atidaro savo akvarelių parodą Rusnėje.

Dailininko kūriniuose bus galima pamatyti, kokie tikri ir gražūs Lietuvos krašto peizažai, arčiau prie namų, Šiaulių rajono apylinkės su savo gojeliais, ežerėliais, žolynėliais, miškeliais, pievomis. Visa tai perteikta jausmingai, jautria skaidrumui ir šviesai technika, akvarelės išsiliejimais.

Muzikinė, darni spalvų „daina“ liejasi Algirdui laisvai, bet taip tikroviškai, ir spalvos būdingos mielam tėviškės peizažui pagal metų laikų įvairovę. Gamtos motyvai atpažįstami, brangūs, saugotini, mylimi ir artimi ne tik menininkui, bet ir ten gyvenantiems žmonėms, kurie rūpinasi, kad tie gamtos namai išliktų tokie gražūs ne vien tik kūriniuose, bet ir ateities kartoms dar ilgai. Juk puikiai žinome, kiek pastangų reikia gamtos grožio apsaugai, kaip viskas keičiasi ne į gerąją pusę. Man būtų baisu net ir pagalvoti, kad po šimto ar kelių šimtų metų tie puikūs gyvi peizažai išliks mūsų proanūkių proanūkiams tik kaip prisiminimas dailininkų kūriniuose. Algirdas Zibalis apie tai galvoja.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tokių darbų personalinėse parodose dalyvauja jau dvidešimt penkeri metai, tiek, kiek atkurtai Lietuvos laisvei. Buvo daugiau kaip dvidešimt parodų su tokiais taikai ir ramybei nuteikiančiais pavadinimais: „Ką šneka medžiai“, „Pelkių takais“, „Po dangum Lietuvos“, „Debesy, vėjo gūsy po dangum Kurtuvos“, „Ramybė“. Šias ir kitas parodas rengė Vilniuje, Kaune, beveik visuose Šiaurės Lietuvos miestuose ir miesteliuose, Dainų šventėms, peizažo konkursams. Vieną iš jų laimėjo ir pateko į šiųmetinį Fabriano akvarelės bienalę Italijoje, kuri vyko balandžio mėnesį. Ten italai susidomėjo Lietuva, jos peizažais, ir Algirdas netrukus buvo pakviestas dalyvauti į „Esdėgalleria“ Sicilijoje, kur šiuo metu paroda tebesitęsia. Ir šią parodą ,,Išsiliejimai“ autorius skiria svarbiai Lietuvai datai – šalies nepriklausomybės atkūrimo dvidešimt penkmečiui.

Jam Nesvarbu, kad jį kritikuoja, kad vadina realistu, natūralistu, nepriima į bendras Šiaulių dailininkų tradicines kolektyvines parodas, o svarbu tą patį padaryti dar geriau, tobuliau, lengviau ir raiškiau. Algirdo paveiksluose skamba, vaiskiai šviečia tokia spalvinga gamtos peizažų nuotaika, kad regi prieš akis ritmingą vaizdų ir spalvų poeziją. Medžių siluetai, dangus, kalvelės, ežero vanduo, saulės šviesa, vėjas, – viskas lengvai, skaidriai, plačiai liejasi, spalvos peizažuose plevena, persišviečia.

„Taip sunku būtų padaryti tapant aliejumi ant drobės, – sako autorius, įsimylėjęs akvarelės techniką. – Galėčiau kurti ir grynas abstrakcijas arba išgalvotų peizažų kompozicijas, kaip dauguma, figūras, portretus, bet tik tada, jeigu labai reikėtų, nes pats mieliausias darbas yra tikriausias poilsis – tai akį traukiantis tikras, gyvai alsuojantis gamtos motyvas ir akvarelė“.

Paroda Rusnėje tęsis visą liepos mėnesį.

Birutė Liškauskienė

Rašyti komentarą