Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Siūloma didinti minimalų darbo užmokestį

Publikuota: 2010 spalio 22 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Nuo 800 iki 900 ar 1 000 litų gali būti didinamas minimalus darbo užmokestis. Toks siūlymas numatytas premjero Andriaus Kubiliaus sudarytos darbo grupės piniginės socialinės paramos gavėjų integracijos į ekonomiškai aktyvią visuomenę klausimams išnagrinėti išvadose.

Anot išvadų rengėjų, padidėjusios minimalios algos žmonėms bus paskata dirbti ir nesinaudoti socialinėmis išmokomis.

A. Kubilius sako, kad darbo grupė sprendžia ne minimalaus atlyginimo klausimą, o ką daryti su stipriai išaugusiu socialinių išmokų skaičiumi.

“Tuos klausimus kaip tik yra numatyta svarstyti ketvirtadienį. Visą socialinių reikalų pertvarką, kaip ir buvo jau planuota šiais metais, “Sodros” pensijų sistemą, tiek socialinių išmokų, tiek nedarbo problemų sprendimą svarstysime išvažiuojame posėdyje, pasitarime Darbo biržoje”, – penktadienį žurnalistams sakė A. Kubilius.

Šiuo metu Lietuvoje neatskaičius mokesčių minimalus darbo užmokestis yra 800 litų, arba apie 670 litų “į rankas”.

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros “Eurostat” duomenimis, šių metų pradžioje minimalus atlyginimas Lietuvoje buvo vienas mažiausių tarp ES šalių.

Šių metų sausį minimalus darbo užmokestis Lietuvoje sudarė 232 eurus. Latvijoje jis siekė 254 eurus, Rumunijoje – 142 eurus, o Bulgarijoje – 123 eurus. Didžiausias tarp Baltijos šalių minimalus atlyginimas buvo Estijoje – 278 eurai.

Tarp naujųjų ES valstybių narių didelis minimalus atlyginimas buvo Maltoje ir Slovėnijoje – atitinkamai 655 ir 597 eurai.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) anksčiau buvo siūlęs bent iki 600 litų mažinti minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA) ir taip suteikti galimybę išlaikyti potencialius bedarbius, kurti naujas mažai apmokamas darbo vietas ir mažinti nedarbo lygį Lietuvoje.

“Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą