Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šyšos teršėjams – ypatingas visuomenės ir prokurorų dėmesys

Publikuota: 2010 spalio 22 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti nariai šį penktadienį susitiko su ikiteisminius tyrimus dėl Šyšos upės teršimo gamybinėmis nuotekomis kuruojančios Šilutės r. apylinkės prokuratūros vyriausiuoju prokuroru Rimvydu Krupavičium. Susitikimo metu aptarta, kaip vyksta AB “Biofuture” sukeltų ekologinių nelaimių tyrimai, pasikeista nuomonėmis apie aplinkos apsaugos struktūrų veiklą.

Pasak R. Krupavičiaus, jam, kaip daugeliui šilutiškių, skauda širdį dėl to, ką su mūsų aplinka išdarinėja bioetanolio įmonė. Todėl esą jis su dideliu džiaugsmu sutikęs žinią, kad Šilutėje pagaliau radosi iniciatyvių žmonių, kurie ryžosi stoti į žūtbūtinę kovą su metai iš metų aplinką teršiančia bendrove.

Vyriausiajam rajono prokurorui taip pat neduoda ramybės klausimas, kodėl aplinkos apsaugos pareigūnai į bioetanolio įmonės savivalę lig šiol žiūrėjo tarsi pro pirštus ir tik dabar, kai pajuto spaudimą iš visuomenės ir Savivaldybės, ėmėsi ryžtingesnių veiksmų didžiausiam rajono aplinkos teršėjui pažaboti.

Bet, kaip sakoma, geriau vėliau, negu niekad. Dabar svarbiausia, kad pradėtas darbas būtų iki galo užbaigtas, ir teršėjams daugiau nekiltų ranka prieš gamtą.

Vyriausiasis rajono prokuroras informavo iniciatyvinės grupės narius, kad ikiteisminiams tyrimams dėl nusikaltimų prieš gamtą prokuratūroje skiriamas ypatingas dėmesys. Tačiau, anot jo, ir teisėtvarkos pareigūnams ne visada sekasi greitai įrodyti pažeidėjų kaltę.

Pavyzdžiui, tiriant pernykštę ekologinę nelaimę Šyšos upėje prireikė samdyti brangiai apmokamą nepriklausomą ekspertą. Pastarasis savo išvadų dar nepateikė. Nepriklausomų ekspertų paslaugų prireikė ir tiriant plyną medžių iškirtimą Minijos kaimo pakrantėse šią vasarą. Todėl šie du tyrimai dar gali kiek užsitęsti.

Užtat kaltųjų dėl šių metų rugsėjo pradžioje Šyšos upėje sukeltos ekologinės nelaimės nereikėjo ilgai ieškoti, – tai AB “Biofuture”. Todėl, anot prokuroro R. Krupavičiaus, pastarasis ikiteisminis tyrimas turėtų būti užbaigtas per kelis mėnesius.

Apie tolesnę šių ikiteisminių tyrimų eigą Šilutės r. apylinkės prokuratūros vadovas žadėjo informuoti ir iniciatyvinę grupę Šyšos upei ginti.

2 skaitytojų komentarai
as 2010 spalio 24d., 10:4778.61.24.50

Dėkingi už teikiamą informaciją.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

ssss 2010 spalio 24d., 17:2988.119.4.86

Įdomu, kaip čia šiemet Savivaldybė susidomėjo? Kai pernai kėlėm klausimą dėl eilinio upės u-terštumo savivaldybės vadovams, ir kad šulinių vandenį užteršia, po to pasirodė pono Jauniaus straipsnis, kad mažinti upės užterštumą turėtume pradėti nuo savęs.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą