Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

A. Butkevičius: Lietuvos laukia naujas šokas

Publikuota: 2010 spalio 15 Kategorija: Aktualijos

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

LR Vyriausybės neseniai patvirtintą kitų metų šalies biudžeto projektą Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, Seimo narys Algirdas Butkevičius vadina per daug optimistiniu, kuriuo prieš kitų metų vasarį vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus tarsi mėginama sukurti iliuziją, kad 2011 – tieji bus geresni ir ekonominiu, ir socialiniu požiūriu.

Tokius savo pastebėjimus dėl kitų metų Lietuvos biudžeto projekto Socialdemokratų partijos vedlys šį penktadienį išsakė Šilutėje surengtoje spaudos konferencijoje.

Nepasverto optimizmo A. Butkevičius pirmiausia įžvelgiaVyriausybės suplanuotame kitų metų biudžeto pajamų augime, lyginant su šių metų pajamų planu.

“Vyriausybė planuoja, kad pajamos augs 3 milijardais litų. Bet to tikrai nebus,- įsitikinęs Seimo opozicijos lyderis. – Aš tai sakau ne dėl to, kad kažką kritikuočiau, bet dabartiniai ekonominiai rodikliai, kurie leidžia prognozuoti, kokie maždaug bus finansiniai metai, rodo, kad investicijos, kurios ateina į Lietuvą, yra mažesnės, nei buvo praeitais metais, ir visas investicijų portfelis nukreiptas ne į materialines vertybes, kurios kuria pridedamąją vertę”.

Lietuvoje vis dar augantis nedarbas – tai dar vienas svarbus rodiklis, kuris skatina A. Butkevičių abejoti Vyriausybės užmojais surinkti kitąmet į šalies biudžetą 3 mlrd. litų daugiau.

“Per tuos 2 metus skolinomės labai daug, tačiau tuo pat metu nebuvo sustabdytas nedarbo ir emigracijos augimas. Tuo tarpu valstybės skolos valdymas parodo labai svarbų faktorių: kriziniu laikotarpiu visos šalys skolinasi, nes tai neišvengiama. Tačiau jos skolinasi turėdamos tikslą, kad pažabos nedarbo augimą. Deja, Lietuva to nepadarė, – kalbėjo Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas. – Vyriausybė pasakė, kad kitąmet mažina skolinimąsi. Tai reiškia, kad pagrindinis tikslas – sumažinti šalyje nedarbą taip ir liks neįgyvendintas”.

Dėl šių priežasčių nebus įgyvendintas ir biudžeto pajamų planas, įsitikinęs A. Butkevičius. Anot jo, ir pats Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius ketvirtadienį prasitaręs, kad biudžeto perskirstymo nepavyks išvengti ir kitąmet.

Apibendrindamas savo pasisakymą šia tema, A. Butkevičius išskyrė 3 pagrindines priežastis, kodėl, jo manymu, Vyriausybės parengtas biudžeto pajamų planas taip ir liks neįvykdytas.

“Pajamų planas per daug optimistinis. Vyriausybė nebegali mažinti išlaidų, nes ministrai dėl to niekaip nesutartų tarpusavyje. Pagaliau artinasi savivaldybių tarybų rinkimai, todėl jiems (Vyriausybei – red. pastaba) reikia parodyti šiek tiek optimistiškesnį planą, kad suteiktų žmonėms viltį, jog kiti metai ekonominiu ir socialiniu požiūriu bus geresni, – lenkė pirštus Lietuvos socialdemokratų lyderis. – Ir jeigu vėliau bus pereita prie išlaidų mažinimo, tai kažkur birželio – liepos mėnesiais tikrai iššauksim Lietuvoje dar vieną šoką”.

Rašyti komentarą