Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutiškiai dalyvavo tarptautiniame projekte Turkijoje

Publikuota: 2010 spalio 12 Kategorija: Gyvenimas, Žmonės

Šilutės r. savivaldybės nuotr.Šilutės r. savivaldybės nuotr.

VšĮ Dienos paslaugų centro lankytojai Alina Stonytė, Ramūnas Obrikis, Raimonda Lebeckytė, Egidijus Rimkus, turintys skirtingas negalias, juos lydėjusios centro darbuotojos Birutė Obrikienė ir Aistė Gaidauskaitė bei lietuvių grupės vadovė, Savivaldybės atstovė Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vaitiekutė grįžo iš Turkijos Konakli miesto, kur vyko pagal tarptautinį ES jaunimo demokratijos projektą „Mes taip pat esame čia!“.

Su šilutiškių grupe kartu vyko ir trys atstovai iš Panevėžio miesto: Irma Zabulionytė, turinti fizinę negalią, taip pat Gintaras Zabulionis ir Diana Valentinovic.

Projektą koordinavo ir paraišką Europos Sąjungos paramai gauti teikė Šilutės rajono savivaldybės partnerė Konakli savivaldybė Turkijoje, kuri ir pakvietė šilutiškius prisijungti prie įdomaus projekto. Projekto koordinatorė – Turkijos Konakli savivaldybėje atstovė – Hilal Isik.

Projektas „Mes taip pat esme čia!“, finansuojamas iš ES programos Jaunimo demokratijos projekto 1.3 priemonės. Jame dalyvavo trys šalys, siekiančios plėtoti bendras Europos idėjas, – Lietuva, Slovakija, Turkija. Lietuvai atstovavo ir Europos idėjomis dalijosi nemaţas būrys šilutiškių.

Numatyta, jog projekto įgyvendinimas vyks trimis etapais. I įžanginis susitikimas jau įvyko Lietuvoje (2010 m. kovo 4 – 6 d. mėn.), kuriame susitiko projekto partnerių atstovai. II ir pagrindinis etapas įvyko (2010 m. rugsėjo 27 d. – spalio 5 d.) Turkijoje, jame dalyvavo po 10 atstovų iš kiekvienos šalies. III ir jau baigiamasis etapas vyks Slovakijoje – kur susitiks po atstovą iš kiekvienos projekte dalyvaujančios įstaigos, apibendrins nuveiktus darbus, nutars, kaip savo patirtį perduoti visai Europai.

Prieš pradedant vykdyti veiklas, kiekvienoje šalyje buvo atlikta anketinė neįgaliųjų apklausa, kuri padėjo įvertinti jaunimo su negalia įtaką demokratiškam sprendimų priėmimo procesui, nustatyti, ar yra kas šiuos piliečius atstovauja ar atsižvelgiama į juos ir kaip priimti sprendimai atsiliepia jų gyvenimui. Taip pat atsižvelgus į apklausos rezultatus, buvo organizuojama specialiai neįgaliesiems pritaikyta darbotvarkė, užsiėmimai, diskusijos, darbo grupių veikla bei laisvalaikis.

Pirmojo susitikimo metu buvo aptarta tikslinė projekto dalyvių grupė, neįgaliųjų atrankos būdai, apklausos įgyvendinimas. Atkreiptas dėmesys į pasirengimą bei atitinkamų priemonių užtikrinimą, jaunuolių su negalia, tiesiogiai dalyvaujančių projekte, saugumą.

Projekto metu Turkijoje dalyviai galėjo palyginti žmonių su negalia, gyvenančių skirtingose šalyse, gyvenimo būdą, kokybę, sunkumus. Turėjo galimybę pasikeisti savo patirtimi, išmokti naujų dalykų, kuriuos galbūt galės pritaikyti ir savo šalyje.

Konakli mieste susitiko 30 jaunuolių (nuo 13 – 30 m.) iš trijų šalių, pusė jų buvo su fizine arba lengva protine negalia. Visus dalyvius pasveikino Konakli meras Abdullah Sonmez ir pakvietė į savo kabinetą išgerti arbatos. Nors Mero kabinetas gana nemažas, tačiau sugūžėjus svečiams jis buvo sausakimšas, bet kiekvienas rado sau vietelę pritūpti, išgerti turkiškos arbatos, pabendrauti bei užduoti klausimų. Meras visai komandai parodė tos dienos vietinį laikraštį, kurio pirmajame puslapyje jau buvo rašoma apie projektą, kiekvienas galėjo surasti save bendroje nuotraukoje. Viso projekto metu Meras nestokojo dėmesio dalyviams, mielai su jais bendravo, lankė užsiėmimų bei laisvalaikio metu. Net išpildė lietuvės Irmos Zabulionytės norą pamatyti delfinus, jau kitą dieną visus pakvietė į delfinariumą.

Projekto metu dalyviai aktyviai leido laiką, vadovaujami šaunios profesionalių trenerių komandos, turėjo labai daug teorinių bei praktinių užsiėmimų – kiekvieną rytą sportavo, žaidė interaktyvius žaidimus, užsiėmimų metu atliko įvairias praktines užduotis, analizavo kultūrinius skirtumus, aiškinosi sąvokų „demokratija“, „socialinė atskirtis“, „įtraukimas“, „atstūmimas“ terminus, muzikavo.

Viena įdomesnių užduočių buvo anketinės apklausos atlikimas viešbučio teritorijoje, kada keletas grupelių turėjo apklausti poilsiautojus apie žmonių su negalia gyvenimą skirtingose šalyse. Apdorotą informaciją kiekviena grupelė turėjo pristatyti skirtingais būdais – vieni filmavo ir ėmė interviu, kiti turėjo surengti pasirodymą, dar kiti parengti televizijos laidą. Visi dalyviai buvo kūrybingi, sumanūs, net šmaikštūs, kartais koją pakišdavo tik kalbos barjeras, bet dalyviai stengėsi susikalbėti visais įmanomais būdais: gestais, kitomis užsienio kalbomis, akimis, kūno kalba.

Pati šauniausia užduotis, sulaukusi visų dalyvių ir net viešbučio turistų susižavėjimo, buvo muzikinė. Šią užduotį vykdė keturios grupės: vieni kūrė žodžius, kiti tapo atlikėjais, treti dainavo, dar kiti buvo režisieriai ir kūrė būsimo filmo scenarijų. Muzikiniu akcentu tapo žinomos atlikėjos Shakiros daina „Waka waka“. Ši užduotis labai suvienijo ir suartino visus dalyvius, nes teko daug repetuoti, o prieš filmavimą ir pademonstruoti. Pasirodymas viešbučio scenoje sulaukė poilsiautojų susidomėjimo ir ovacijų. Muzikinio filmo pagrindinė mintis, – tiek žmonės su negalia, tiek sveikieji yra visiškai vienodi: jie keliauja, jie poilsiauja, jie dirba, jie verkia, jie džiaugiasi, nori bendrauti, draugauti.

Pagrindinis projekto šūkis, tapęs net skanduote: „We are special! We are also here!“ (liet. „Mes esame ypatingi! Mes taip pat esame čia!“). Muzikinis filmas buvo pristatytas Konakli savivaldybės merui Abdullah Sonmez bei jo svečiams, atvykusiems iš Vokietijos. Kūrinio pristatymas sulaukė didelio vietinės žiniasklaidos dėmesio, jiems buvo įdomu išgirsti partnerių nuomonę apie projektą. Lietuvių grupės vadovė Gintarė Vaitiekutė davė interviu Turkijos vietinei televizijai apie įgyvendinamą projektą, jo naudą neįgaliesiems, socialiniams darbuotojams, Konakli ir Šilutės rajono savivaldybių partnerystę.

Žybsint foto aparatams bei kameroms Konakli meras kiekvienam dalyviui iškilmingai paspausdamas ranką įteikė dalyvio sertifikatą.

Socialiniai darbuotojai, lydėję neįgaliuosius, taip pat pasisėmė patirties: aplankė socialinės paramos centrą Turkijoje, galėjo palyginti, kokios paslaugos suteikiamos jų centruose, ko galėtų pasimokyti, o gal ir patys pasidalinti savo patirtimi.

Turkai žavėjo ir kultūrine programa. Parodė nuostabią Alanijos pilį, kuri yra ant didžiulės uolos ir beveik iš visų pusių ją supa Viduržemio jūra, įkopus atsiveria įspūdingas vaizdas į miestą, kalnai ir paplūdimiai. Turkai lietuvius bei slovakus pakvietė ir į turkų kultūros vakarą, kur skambėjo turkiška muzika, buvo šokami turkų nacionaliniai šokiai, pristatomi tautiniai rūbai.

Tiek šiuo, tiek kitais panašiais demokratiniais projektais siekiama padidinti jaunuolių su negalia sąmoningumo lygį – skatinti juos aktyviai dalyvauti demokratiškų sprendimų priėmimo procese, daryti įtaką įstaigoms ar asmenims, kurie priima svarbius sprendimus tiek jiems, tiek valstybei ir net visai Europai. Taip pat skatinti siekti tikslų, kurti savo ateitį, ugdyti pilietiškumą bei aktyvumą politiniame gyvenime.

Šilutės rajono savivaldybės taryba, atsižvelgusi į 2009 m. rugsėjo 26 d. bendradarbiavimo sutartį su Turkijos Konakli savivaldybe, pritarė Savivaldybės administracijos dalyvavimui ES jaunimo projekte „Mes taip pat esame čia!“. Tokiu būdu sudarė sąlygas Šilutės jaunimui pamatyti įdomią šalį Turkiją, pažinti jos kultūrą, net pirmą kartą gyvenime skristi lėktuvu. Džiaugsmo kibirkštėlės buvo matyti ne vieno dalyvio akyse. Sutikti panašaus likimo draugai bei užsimezgusi nuoširdi draugystė buvo svarbiausia projekto nauda. Tiek Savivaldybės taryba, tiek Administracija prisidėjo prie demokratinių įsitikinimų sužadinimo, prie galimų diskriminacijos apraiškų mažinimo. Tai buvo paskata ir toliau aktyviai dalyvauti vietos bendruomenės ar net tarptautiniame gyvenime, suvokti europiečio misiją.

Aktyvi veikla dar labiau sustiprino partnerystės ryšius su Konakli savivaldybe Turkijoje, užsimezgus draugiškiems ryšiams planuojama ir toliau bendradarbiauti kuriant panašius projektus. Konakli savivaldybės meras Abdullah Sonmez kalbėjo, jog tikisi, kad šis projektas su Šilutės rajono savivaldybe nėra paskutinis.

Tokie socialiniai projektai leidžia įgyvendinti Šilutės rajono 2005-2014 metų strateginio plėtros plano uždavinius – mažinti socialinę atskirtį sukuriant socialinės integracijos galimybes neįgaliam jaunimui.

Šilutės r. savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus inf.

Daugiau nuotraukų.

Rašyti komentarą