Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

VMI primena: deklaruoti pajamoms ir turtui – savaitė

Publikuota: 2016 balandžio 25 Kategorija: Pranešimai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, kad likus savaitei iki gyventojų pajamų ir turto deklaravimo termino pabaigos – gegužės 2 d., pajamų deklaracijas jau pateikė apie 105 tūkst., turto deklaracijas – per 5,3 tūkst. Klaipėdos apskrities gyventojų; gyventojams grąžinta apie 2,8 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permokų.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Iki balandžio 25 d. pateikta apie 21 tūkst. gyventojų prašymų skirti dalį 2015 m. sumokėto GPM paramai pasirinktoms organizacijoms ir politinėms partijoms.

„Paskutinę deklaravimo savaitę, tikėtina, Mokesčių inspekcija sulauks nemažo gyventojų srauto, tačiau tam yra pasirengusi – gyventojų konsultavimui sutelktos gausios darbuotojų pajėgos. Mokesčių specialistai užpildyti deklaracijas jau padėjo apie 20 tūkst. apskrities gyventojų, atvykusių į aptarnavimo padalinius Klaipėdoje, Gargžduose, Kretingoje, Palangoje, Skuode, Šilutėje ir Nidoje. Kaip teisingai užpildyti deklaracijas, buvo konsultuojami apskrities smulkieji verslininkai bei kt. gyventojų grupės, pvz., vaikus auginantys ir motinystės/tėvystės išmokas gaunantys, taip pat atokesnėse seniūnijoje gyvenantys žmonės, policijos pareigūnai, kariai. Konsultacijos tebevyksta bibliotekose, pvz., rytoj nuo 14 iki 17 val. klaipėdiečiai laukiami Klaipėdos m. savivaldybės viešojoje bibliotekoje, Turgaus g. 8“, – sako Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė, pabrėžusi, kad be pajamų ir turto deklaravimo klausimų, gyventojai domisi ir sulaukia konsultacijų apie pranešimo PRC911 teikimo tvarką (gyventojai iki birželio 30 d. VMI turi pranešti apie grynais pinigais gautas paskolas ir dovanas, kurių iki šiol nebuvo deklaravę, o sandoriai nebuvo patvirtinti pas notarą).

Mokesčių administratorius, siekdamas, kad gyventojai savo prievoles įvykdytų sklandžiai ir laiku, tiems mokesčių mokėtojams, kurie nėra MANO VMI vartotojai, išsiuntė išankstinius priminimus, kuriuose informavo, dėl kokios priežasties jie privalo pateikti metinę pajamų deklaraciją.

Dalis gyventojų turi deklaruoti metines pajamas, nes praėjusiais metais pasinaudojo didesniu nei priklauso neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD) ar papildomu NPD. VMI primena, kad NPD taikomas tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms, o metams pasibaigus jis perskaičiuojamas, jeigu buvo gauta kitų 15 proc. tarifu apmokestinamų pajamų (pvz., ligos pašalpa iš SODROS, pajamos iš kitos darbovietės, nuomos pajamos ir pan.) ar kas mėnesį buvo gaunamos nereguliarios pajamos.

Klaipėdos AVMI primena, kad pajamas deklaruoti privalo ir gyventojai, vykdę individualią veiklą pagal pažymą (įskaitant ir laisvųjų profesijų atstovus) ar įsigiję verslo liudijimus, kadangi pajamų deklaracijas jie turi pateikti net ir tuo atveju, jeigu iš šios veiklos negavo jokių pajamų. Viena dažniausiai smulkiųjų verslininkų, įsigijusių verslo liudijimus, deklaracijose pasitaikančių klaidų – deklaruojamos ne visos šios veiklos pajamos.

Pajamų deklaracijas turi pateikti ir gyventojai, kurie praėjusiais metais perleido nekilnojamąjį turtą, įsigytą nuo 2011 m. sausio mėn. ir neišlaikytą nuosavybėje 5 metus; taip pat gyventojai, kurie 2015 m. gavo vertybinių popierių (akcijų, pajų žemės ūkio bendrovėje ar kredito unijoje, mažosios bendrijos nario teisių, kt.) pardavimo pajamų; kt. atvejais.

Visą aktualią informaciją apie 2015 m. gyventojų pajamų ir turto deklaravimą mokesčių mokėtojai gali rasti apsilankę VMI interneto svetainės skyrelyje „Deklaravimas 2015“, adresu http://www.vmi.lt/cms/deklaravimas-2015. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi ir saugomi 5 metus.

Klaipėdos AVMI inf.

Rašyti komentarą