Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Už saugią Lietuvą“: prie kampanijos jungiasi visa Lietuva

Publikuota: 2016 balandžio 18 Kategorija: Gyvenimas, Socialinė apsauga

uzsaugialietuva.lt nuotr.uzsaugialietuva.lt nuotr.

Prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ jau prisijungė per 40 gerųjų iniciatyvų, kurios padeda mažinti priklausomybes, smurtą artimoje aplinkoje, savižudybes, kviečia globoti ir įvaikinti.

Kampanijos ambasadoriumi tapęs kunigas Kęstutis Dvareckas gerai žino, kaip sunku kovoti su priklausomybėmis, nes pats sugebėjo jas įveikti ir atsitiesti.

Kunigas geriau nei kas kitas supranta priklausomybių kamuojamus žmones. Vilniuje įkurtoje priklausomų asmenų bendruomenėje „Aš esu“ jis stengiasi pagelbėti atsikratyti žalingų įpročių.

Reabilitacijos centras „Naujas gyvenimas“ Latvių kaime – tai Marijaus Balčiūno sėkmės istorija. Marijus jau aštuonerius metus yra atsikratęs priklausomybės nuo narkotikų ir padeda tai padaryti kitiems. Marijus pats lanko narkomanų pamėgtas vietas, ragina priklausomus nuo kvaišalų žmones gydytis reabilitacijos centre, kai kurie jų čia gauna darbo.

Kauno rajone, Linksmakalnyje, esančią Priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenę „Sugrįžimas“ įkūrė Valdas Šiškus. Kadaise jis irgi buvo pasiekęs gyvenimo dugną, tačiau rado jėgų iš jo pakilti. Iš naujo pradėjęs kabintis į gyvenimą Valdas ėmė padėti ir kitiems likimo draugams. Šiuo metu V. Šiškus vadovauja Lietuvos priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenių asociacijai, yra jos prezidentas.

Reabilitacijos centro „Alfa“ Marijampolėje įkūrėjas Vladislavas Pocius, kamuojamas priklausomybių nuo alkoholio ir narkotikų, atstumtas draugų ir artimų žmonių, buvo pasiekęs tokią ribą, kai gyveno daugiabučio namo laiptinėje. Dabar jis savo gyvenimus pakeisti padeda dešimtims vyrų ne tik Lietuvoje, bet ir Anglijoje.

Kalbėtis jautriausiomis temomis projekte „Susitikimai Saulės mieste“ jaunimą kviečia neįgalus verslininkas Justas Džiugelis. Justas su jaunais žmonėmis dalijasi savo istorija, pasakoja, kaip žmogus, atsidūręs sunkiausioje situacijoje, neprarado vilties, nepalūžo po sunkumų našta ir rado jėgų eiti pirmyn.

Tokio pat optimizmo kupina Irenos Jablonskienės iš Sūdavos kaimo, Vilkaviškio rajone, istorija. Laikraščio skelbime perskaičiusi, kad neįgaliai mamai ir jos kūdikiui reikalinga pagalba, moteris nedvejodama parsivežė juos į savo namus, taip išgelbėdama mamą nuo neįgaliųjų prieglaudos, o jos atžalą nuo vaikų namų. Irena daugiau nei dešimt metų po savo stogu mamą su sūnumi glaudžia neatlygintinai, nes nėra įforminusi globos.

Užauginę keturis savo vaikus, vilniečiai Vaiva ir Povilas Sikorskiai nutarė globoti motinų paliktus mažylius. Tiesa, žengdami šį žingsnį, jie nesitikėjo, kad globotinių jų šeimoje bus net devyni – vyriausiai mergaitei aštuoneri, o jauniausiajam – vos metukai. Dabar visa didelė šeimyna gyvena nuosavame name Švenčionių rajone.

Labai dažnai iš globos namų išėję jaunuoliai stokoja elementariausių gyvenimo įgūdžių. Jaunimo savarankiškų gyvenimo namų iniciatyvą sėkmingai įgyvendina Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“. Nuomojamuose butuose po kelis gyvena darbuotojai ir globos namų jaunuoliai. Čia vaikai išmoksta visko – nuo maisto pirkimo ir gamybos įgūdžių iki komunalinių mokesčių mokėjimo ir išlaidų planavimo. Tai, kas šeimose augantiems vaikams yra elementaru, šiems jaunuoliams – nauja, nepatirta, tačiau svarbu ir būtina, norint sėkmingai įsitvirtinti visuomenėje.

Motinos ir vaiko namai Vilniuje skirti moterims, kurios dėl įvairių priežasčių, labai dažnai ir dėl smurto, negali gyventi savo šeimose. Šiuose namuose gali glaustis mamos iš visos Lietuvos, jei laukiasi arba augina mažamečius vaikus.

Socialinės rizikos šeimose augantys vaikai dažnai lieka neprižiūrėti, patiria smurtą ir patyčias. Juos globoti imasi dienos centrai ir įvairios stovyklos. Stovyklą „Jaunimo sodyba“ Kretingoje įkūrė krikščionių saleziečių kunigas misionierius kunigas Hermanas Šulcas. Kaune sėkmingai veikia vaikų dienos centras „Vaikų stotelė“, Tauragėje – Švč. Trejybės parapijos vaiko dienos centras.

Tai tik keletas pavyzdžių iš daugybės visoje Lietuvoje veikiančių iniciatyvų. Respublikos Prezidentė visus šalies žmones kviečia kuo aktyviau jungtis prie šios ilgalaikės kampanijos ir savo pavyzdžiu paskatinti ir kitus imtis panašios veiklos.

Daugiau informacijos apie nacionalinę kampaniją galima rasti interneto puslapyje uzsaugialietuva.lt ir „Facebook‘o“ paskyroje.

Rašyti komentarą