Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Gyvulių tuberkuliozės židinys baigiamas užgesinti

Publikuota: 2010 rugsėjo 24 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) specialistai tikisi, kad kova su Kintų seniūnijos Uogalių kaimo ūkininko Vytauto Kasparavičiaus pieno ūkį šį pavasarį apnikusia gyvulių tuberkulioze netrukus bus baigta.

Oficialus įsakymas, kad pirmasis per beveik 20 metų krašte užfiksuotas šios klastingos ligos židinys likviduotas, bus išleistas artimiausiu metu, kai iš VMVT laboratorijos bus gautas oficialus patvirtinimas, kad rugsėjo 21 d. antrą kartą dizinfekuotuose ūkininko tvartuose neliko jokio užkrato.

Gyvulių tuberkuliozė V. Kasparavičiaus ūkyje buvo aptikta balandžio pradžioje, atliekant tyrimus oficialiam galvijų tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės leukozės neapimtos bandos statusui gauti.

Dalies galvijų mėginiai teigiamai reagavo į tuberkuliną, todėl iš karto buvo imtasi visų reikalingų priemonių šios ligos plitimui sustabdyti. Per pusmetį buvo likviduota visa V. Kasparavičiaus banda – 141 galvijas, du kartus – rugpjūčio 20 dieną ir rugsėjo 21 d. dezinfekuoti tvartai, sutvarkyta ūkio aplinka.

Dėl gyvulių tuberkuliozės patirtus nuostolius ūkininkas vertina maždaug 300 tūkst. litų. Negana to, jam teko formuoti nauja bandą, – 54 karvės atsiėjo dar bemaž 150 tūkst. litų. Deja, draudimo kompanija V. Kasparavičiui kompensavo tik dalį patirtų nuostolių.

Anot Šilutės VMVT viršininko pavaduotojo Vytauto Jasaičio, tvirtinti, kad gyvulių tuberkuliozės židinys Uogalių kaime galutinai likviduotas, dar negalima. Kol iš laboratorijos neatėjo oficialus patvirtinimas, kad V. Kasparavičiaus ūkio tvartai saugūs gyvuliams laikyti.

Būtent tokios išvados ir tikisi Šilutės VMVT specialistai, kurie visą pusmetį kartu su ūkininku kovojo su jo ūkį apnikusia liga.

Prieš kurį laiką V. Kasparavičius modernizavo savo pieno ūkį, dalyvaudamas iš ES fondų remiamoje Kaimo plėtros programoje, plėtė bandą. Tačiau, matyt, kažką pražiūrėjo…

Paskutinis gyvulių tuberkuliozės protrūkis krašte buvo užfiksuotas 1993 metais toje pačioje Kintų seniūnijoje.

Rašyti komentarą