Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Seimo rinkimuose galės dalyvauti 23 politinės partijos

Publikuota: 2016 kovo 02 Kategorija: Seimas 2016

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

23 Lietuvoje registruotos politinės partijos, iki kovo 1 d. pateikusios Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus, galės dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Daugiausiai narių turi Lietuvos socialdemokratų partija (21 446), Darbo partija (21 308), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (14 799), partija „Tvarka ir teisingumas“ (13 039), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (7 674).

Susijęs: „Teisingumo ministerija neregistravo partijos „Neapmokestinamų pajamų didinimas”

Politinių partijų įstatymas numato, kad visos politinės partijos kiekvienais metais iki kovo 1 d. ir iki spalio 1 d. privalo pateikti Teisingumo ministerijai savo partijos narių sąrašus. Praėjusių metų pabaigoje įsigaliojus Politinių partijų įstatymo pataisoms, politinėje partijoje turi būti mažiausiai 2 000 narių (anksčiau buvo numatytas minimalus 1 000 partijos narių skaičius).

Politinės partijos pateikto sąrašo duomenys automatiniu būdu sutikrinami su kitų partijų narių sąrašais ir Gyventojų registro ir Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenimis, patikrinama, ar partijų nariai yra pilnamečiai, ar jų duomenys nesikartoja kitų partijų sąrašuose.

Teisingumo ministerija artimiausiu metu informuos Vyriausiąją rinkimų komisiją, kurios partijos yra pateikusios savo narių sąrašus. Tokių sąrašų nepateikusios partijos negalės dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Kovo 1 d. duomenimis, daugiau kaip 122 tūkst. Lietuvoje gyvenančių asmenų priklauso politinėms partijoms. Praėjusių metų spalio 1 d. partijoms priklausė apie 119 tūkst. asmenų.

Daugiausia asmenų priklauso Lietuvos socialdemokratų partijai (21 446), Darbo partijai (21 308), Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (14 799), partijai „Tvarka ir teisingumas“ (13 039), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui (7 674).

Teisingumo ministerija papildomai atkreipia dėmesį, kad kiekvienas pilietis savo narystę politinėje partijoje gali patikrinti elektroniniu būdu Politinių partijų narių sąrašų informacinėje sistemoje prisijungus prie www.epaslaugos.lt portalo ir pasirinkus paslaugų gyventojams sritį „Politika“. Prisijungus prie šio portalo, galima ir nutraukti narystę partijoje. Narystė bus nutraukta per 1 valandą nuo elektroninio prašymo pateikimo dienos.

Šiuo metu Lietuvoje yra registruotos 38 partijos (1 iš jų yra pradėta likvidavimo procedūra).

Duomenis apie politinių partijų narių skaičių galima rasti Teisingumo ministerijos interneto svetainėje.

www.tm.lt inf.

Rašyti komentarą