Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nacionalinis diktantas – jau šį šeštadienį

Publikuota: 2016 vasario 23 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Nacionalinio diktanto organizatoriai ir projekto partneriai vėl kviečia visus lietuvių kalbos mylėtojus pasitikrinti kalbos žinias.

VšĮ Pilietinės minties instituto organizuojamas Nacionalinis diktantas vyks šį šeštadienį, vasario 27 d., 11 valandą. Diktantas bus transliuojamas per LRT radiją.

„Kviesdami rašyti diktantą visus raginame pirmiausia užduoti sau klausimą – koks mano santykis su gimtąja kalba. Mes savo kalbą kartais nuviliame abejingu požiūriu, kalba mūsų – niekada. Juk net ilgiausiai svetur gyvenantys žmonės svajoja gimtąja lietuvių kalba. Nacionalinis diktantas nėra egzaminas. Labai tikimės, kad pirmiausia tai galimybė pagalvoti apie svarbiausias lietuviškas vertybes, proga kartu susiburti draugams, kolegoms, kaimynams, bendruomenei – ir esantiems čia Lietuvoje, ir išsibarsčiusiems po visą pasaulį“, – sako Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.

Nacionalinio diktanto ilgamečio partnerio Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė aktyviai ragina verslo bendruomenės atstovus dalyvauti Nacionaliniame diktante ir taip prisidėti prie gimtosios kalbos puoselėjimo.

„Versle ir kitose srityse pamažu tampame globalaus pasaulio dalimi, todėl gimtoji kalba tampa vienu svarbiausių įrankių neprarasti savo tapatumo. Taisyklingas gimtosios kalbos vartojimas gali padėti sukurti tvarų santykį su savo tauta, valstybe ir jos žmonėmis. Labai viliuosi, kad daugelis Lietuvos verslo įmonių, net ir tos, kurios sėkmingai įsiliejo į tarptautine rinką, išsikels iššūkį puoselėti gimtąją kalbą ir dalyvaus Nacionaliniame diktante.

Džiaugiuosi, kad Lietuvos pašto darbuotojai kasmet aktyviai dalyvauja Nacionaliniame diktante, todėl ir kitas verslo įmones bei organizacijas kviečiu prisidėti prie šios iniciatyvos“, – sakė Lietuvos pašto vadovė L. Minderienė.

Diktantą bus galima rašyti visose Lietuvos savivaldybėse, mokyklose, Vilniaus knygų mugėje. Savo duris šiemet ir vėl atvers Lietuvos bibliotekos. Užsienyje gyvenantys lietuvių kalbos mylėtojai galės diktantą rašyti Lietuvos ambasadose. Jau tapo tradicija, kad kai kurios lietuvių bendruomenės diktantą rašo savarankiškai.

Nacionalinis diktantas Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose

Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Rašyti diktantą taip pat kviečiami ir įmonių bei organizacijų atstovai.

Užsienio lietuvių bendruomenės turės galimybę konkurso dieną gauti radijo transliacijos įrašą ir diktantą rašyti jiems patogiu laiku.

Tradiciškai diktantą bus galima rašyti namuose ir išsiųsti organizatoriams paštu iki vasario 29 dienos imtinai. Projekto organizatoriai paštu gautus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir išsiųsti autoriams. Rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo.

Kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai.

Pernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 7000 žmonių.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Projektą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Diktanto tekstas bus paskelbtas vasario 28 dieną svetainėse www.diktantas.lt, DELFI ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

www.diktantas.lt inf.

Rašyti komentarą