Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žemės ūkio komisaras atsako dėl pagalbos pieno sektoriui

Publikuota: 2010 rugsėjo 09 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

Z. BalčytisŠių metų liepos 27 d., reaguodamas į neigiamas žinias apie Lietuvos pieno sektoriaus dalyvių padėtį, kreipiausi į ES Žemės ūkio komisarą informuodamas apie ypač nukentėjusį nuo krizės Baltijos šalių pieno sektorių bei prašiau informuoti, kaip susiklosčiusią situaciją ketina spręsti Europos Komisija.

Žemės ūkio komisaras Dačianas Čiola savo laiške – atsakyme pristatė, kokių priemonių Europos Komisija ėmėsi, kad padėtų pieno gamintojams įveikti krizę: 2009 m. sausį buvo grąžintos pieno eksporto subsidijos; Šalims narėms buvo suteikta iš viso 300 mln. Eurų, kurie turėjo pasiekti nuo krizės nukentėjusius pienininkyste besiverčiančius ūkininkus; Šalims narėms buvo suteikta galimybė paankstinti tiesiogines išmokas ūkininkams; Speciali valstybės pagalba iki 15 tūkts. eurų buvo įtrauka į laikinąsias kovos su krize priemones.

Taip pat komisaras nurodė, kad praėjusių metų spalio mėnesį šiam reikalui sukurta aukšto lygio grupė 2010 gegužę pateikė papildomas rekomendacijas, kurios iki šių metų galo, kaip žadama, taps EK teisiniais dokumentais.

Šios rekomendacijos yra:
Padaryti sutartis tarp pieno gamintojų ir perdirbėjų privalomas, kuriose būtų apibrėžta iš anksto produkcijos kaina ir kiekis, kuris bus nupirktas; Didinti gamintojų derybinę galią, leidžiant gamintojų organizatoriams sudaryti kolektyvines sutartis su perdirbėjais.

Taigi, matydamas Europos Komisijos iniciatyvas, labai laukčiau Lietuvos pienininkų nuomonės, ar įgyvendintos priemonės buvo naudingos, ar pasiekė mūsiškius ir kaip jie vertina tolimesnius Komisijos siūlymus. Jūsų nuomonės lauksiu info@balcytis.lt

Zigmantas Balčytis, Europos parlameto narys

balcytis.lt

Rašyti komentarą