Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ugniagesiai perspėja: per šventes liepsnoja eglutės, skraido petardos, svyla maistas ir dega aliejus

Publikuota: 2015 gruodžio 24 Kategorija: Pranešimai

Šią savaitę laukia keturios švenčių dienos. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vien pernai per šv. Kalėdas šalyje kilo 53 gaisrai, jų metu žuvo 3 ir buvo traumuoti 3 gyventojai.

Pasak ugniagesių, per šventes žmonės linkę per daug atsipalaiduoti: palieka be priežiūros degančias žvakes, pamiršta butuose išjungti elektrines girliandas, neatsargiai elgiasi su ugnimi ir, žinoma, išgėrę neatsispiria pagundai užsirūkyti lovoje.

Anot V. Nenartavičiaus, net ir eglutė, padedanti namuose sukurti ne tik šventinę nuotaiką, bet ir norą pasižiūrėti, ar po ja nėra dovanų, neatsargiai elgiantis gali kelti didelį pavojų. Juolab kad tiek natūrali, tiek dirbtinė eglutė dega labai greitai, stipria ir kaitria liepsna, todėl laiku nespėjus pasinaudoti pirminėmis gesinimo priemonėmis, nuo jos vos per minutę kitą liepsna gali apimti visą kambarį.

Beveik kasmet per šventes ugniagesiai sulaukia pranešimų ir apie prisvilusį maistą arba degantį aliejų. „Nors tai ir nelaikoma gaisru, bet šių įvykių pasekmės būna gan skaudžios, – sako V. Nenartavičius. – Be to, visą šventinį periodą vyksta labai daug renginių, kurių metu irgi didelė nelaimių rizika. Per šventes nevengiama stipresnių gėrimų, o tai dar viena priežastis, kai žmonės tinkamai neįvertina pavojingų situacijų“.

Tiek gaisrų gesinimas, tiek gelbėjimo darbai švenčių metu turi savų ypatumų. Pasak V. Nenartavičiaus, įvykių vietoje ugniagesiams tenka susidurti su įvairaus charakterio žmonėmis. Vieni geba suteikti svarbią informaciją ir stengiasi padėti, bet netrūksta ir tokių, kurie panikuoja ir demonstruoja perdėtą didvyriškumą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas linki visiems saugių švenčių ir pataria nepuošti eglutės savadarbėmis elektrinių lempučių girliandomis, taip pat nedegti ant eglutės žvakių ir nekabinti ant jos šakų „šaltųjų ugnelių“, nes ir nuo menkos žiežirbos ji gali suliepsnoti. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad negalima palikti mažų vaikų ir naminių gyvūnėlių be priežiūros šalia žaliaskarės, o einant miegoti ar išeinant iš namų, elektrines girliandas privalu visada išjungti, nes tai padės išvengti gaisro.

Ugniagesiai prašo gyventojų saugiai elgtis, branginti savo ir kitų gyvybes.

www.vpgt.lt inf.

Rašyti komentarą