Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nieko nepirkimo diena – proga atsipūsti tavo piniginei

Publikuota: 2015 lapkričio 27 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Kartais labai sunku išsirinkti... (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Kartais labai sunku išsirinkti... (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Kasmet paskutinį lapkričio penktadienį minima Pasaulinė nieko nepirkimo diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į didėjantį vartojimą, paraginti žmones neišlaidauti. Susivienijimo Žali.LT nariai ragina ir lietuvaičius jungtis prie šios akcijos bei leisti sau pailsėti.

„Greičiausiai ant vienos rankos pirštų galime suskaičiuoti dienas metuose, kai nieko nepirkome. Besaikis apsipirkimas tapo įprastu reiškiniu, tokiu pat kaip valgis ar būtinybė nueiti į tualetą. Tačiau reikia pastebėti, kad apsipirkimas nėra gyvybiškai svarbus, atvirkščiai – pražūtingas aspektas, apraizgytas naujausios priklausomybės pinklėmis.

Nors dalis visuomenės bandys tai paneigti, vis dėlto statistika rodo ką kita – vien maisto produktų Europos Sąjungoje kasmet išmetama 100 milijonų tonų, o kur dar visokie niekučiai, kurie tik renka dulkes spintų lentynose“, – sako Žali.LT narys Martynas Norbutas.

Norint įvertinti mūsų priklausomybės nuo apsipirkimo lygį – turime pabandyti bent vieną para, t. y. 24 valandas, nieko nepirkti.

„Sakydami „nieko“, reikškia iš tiesų nieko – nei maisto, nei laikraščių, nei autobuso bilietų. Ir net neužsisakinėti nieko internetu, nors tokiu atveju prekės greičiausiai pasieks jus kitą dieną. Šis išbandymas turėtų padėti atsakyti į klausimą, ar dar netapome apsipirkinėjimo aukomis“, – eksperimentuoti siūlo M. Norbutas.

Pasak Susivienijimo koordinatorės pavaduotojos Virginijos Vingrienės, toks eksperimentas gali pavykti tik jei jam nesiruošime ir iš anksto ir neprisipirksime visko, ko tik širdis užsigeidžia.

„Būtina pastebėti, kad namus ir darbo vietas jau seniai esame apkrovę gausybe nenaudojamų daiktų, kuriuos, pasitelkę fantaziją ir rankų darbą, galime paversti puikiausiais meno šedevrais. Nieko nepirkimo eksperimentas mums dažnai atveria akis, padėdamas staiga susivokti, jog nieko mums nebetrūksta, tad lėkti į parduotuvę nupirkti dar vieną šiukšlynų atributą tikrai nereikia“, – sako Virginija Vingrienė.

Jos nuomone, Nieko nepirkimo diena yra puiki proga ir sutaupyti pinigų, ir pagalvoti apie savo gyvenimo būdą, kartu prisidedant prie aplinkos tausojimo. „Jei išties mokėtume atsirinkti ir pirkti tik tai, kas yra būtina, o ne geidžiama, tuomet greičiausiai pasikeistų ir gyvenimo būdas. Dabar atrodo, jog dirbame tik tam, kad prisipirktume kuo daugiau daiktų ir taptume jų vergais. Ypač tai aktualu Kalėdinių švenčių išvakarėse prekybcentriams pasipuošus gausybe pigių niekučių, netrukus dažniausiai papildančių sąvartynų turinį, vilionėmis. Šios akcijos misija yra ir padėti visuomenei pajusti tikrąją Kalėdų laukimo prasmę, nustebinant artimuosius ne dar vienu visiškai jam nereikalingu pirkiniu, o jam skiriamu laiku, dėmesiu ir dovanojama šiluma“, – teigia V. Vilngrienė.

Pasak susivienijimo narių, būtent to ir reikėtų siekti bent lapkričio 27-ąją, kai tūkstančiai žmonių jungiasi prie šios kilnios akcijos visame pasaulyje. Siekiame, kad šis eksperimentas įkvėptų kuo daugiau žmonių vietoje laiko, praleisto beprasmiškai besistumdant pergrūstame prekybos centre, praleisti jį širdžiai mieloje artimųjų draugijoje.

žali.lt inf.

Rašyti komentarą