Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vaiko Konstitucija: visi vaikai turi žinoti savo teises ir pareigas

Publikuota: 2015 lapkričio 23 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Išleista „Vaiko Konstitucija“, kuri padės ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, seneliams, mokytojams geriau išmanyti vaiko teises bei pareigas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtame specialiame leidinyje vaikai ras naudingą informaciją apie tai, ką galima veikti, kur kreiptis ištikus nelaimei, nuo ko juos turi saugoti suaugusieji.

„Mums rūpi kiekvienas vaikas, nes vaikai yra mūsų socialinės politikos svarbiausias prioritetas. Todėl mūsų visų pareiga – apsaugoti vaikus. Ne mažiau svarbu tai, kad ir patys vaikai žinotų savo teises, todėl tikiuosi, kad ši knygelė taps jų kasdiene drauge“, – sakė A. Pabedinskienė.

Pasak ministrės, svarbu ir tai, kad skaitydami „Vaiko Konstituciją“ vaikai ne tik susipažins su savo teisėmis, bet jiems taip pat bus primintos ir jų pareigos, o tai labai svarbu – kad vaikai augtų sąžiningais, atsakingais, aplinkiniams neabejingais piliečiais, nuo kurių priklausys ir Lietuvos ateitis.

Ministrė Algimanta Pabedinskienė pasidžiaugė, jog, ko gero, tai pirmoji knyga, kurioje taip patraukliai, piešinių kalba atspindėtos pagrindinės vaikų teisės ir pareigos, ir pažadėjo, kad nuo šiandien ši konstitucija iškeliaus ne tik į miestuose esančias mokyklas, bet pasieks ir pačius atokiausius šalies kampelius.

„Ši „Vaiko Konstitucija“ vertinga tuo, kad apie konstitucines vertybes, pagrindines vaiko teises ir įsipareigojimus joje kalbama suprantamai vaikams. „Vaiko Konstitucija“ taip pat yra puiki priemonė vaikų pagarbai Konstitucijai ugdyti. Konstitucija yra gyvybinga ir veiksminga, jeigu ji gyvena visuomenėje, o visuomenė gyvena pagal jos taisykles. Todėl labai svarbu pagarbą Konstitucijai ugdyti jau mokykloje, nes kartu su šia pagarba didėja jaunosios kartos pagarba teisei ir teisingumui, jos pilietiškumas, tolerancija, atsakomybės jausmas“, – sakė Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkė Zita Žvikienė pabrėžė, jog vaikai yra pažeidžiamiausia visuomenės dalis, todėl labai svarbu juos saugoti ir globoti.

Leidinio pristatymo renginyje dalyvavusi Lietuvos moksleivių sąjungos atstovė Gintarė dėkojo už paprastai ir kiekvienam ketvirtokui, penktokui suprantama kalba parašytą knygelę, gausią iliustracijų, ir ypatingai už nuorodas knygelės gale, kur vaikas, susidūręs su sunkumais, turėtų kreiptis pagalbos.

„Vaiko Konstitucija“ – tai nedidelė, 39 puslapių, spalvingai iliustruota knygelė, kietu viršeliu ir patogi nešiotis. Ji bus dalinama nemokamai ir pasieks platų mokinių bei jų artimųjų ratą.

Knygelė primins, kad vaikai turi teisę mokytis, gauti gydymą, teisę į poilsį, savo nuomonę ir ją reikšti, tačiau turi gerbti ir kitų nuomonę, leisti pasisakyti ir pabandyti juos suprasti, padėti kitiems, būti atsargiems, pranešti besirūpinantiems suaugusiesiems, kur, su kuo yra ir kada grįš, ir daugybę kitų svarbių dalykų.

„Vaiko Konstitucija“ parengta vadovaujantis Vaiko teisių konvencija. Pastaruoju dokumentu užtikrinamos visos vaiko teisės ir siekiama, kad visi pasaulio vaikai turėtų laimingą vaikystę. Konvencija priimta Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje 1989 m. lapkričio 20 d.

Vaiko Konstitucija

www.socmin.lt inf.

Rašyti komentarą