Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Trys lietuviai skraidyklėmis įveikė Lamanšą (nuotr.)

Publikuota: 2010 rugpjūčio 18 Kategorija: Aktualijos

Iš kairės: A. Stankevičius, V. Ganusauskas ir A. Stalaučinskis. (A. Stankevičiaus asmeninio archyvo nuotr.)Iš kairės: A. Stankevičius, V. Ganusauskas ir A. Stalaučinskis. (A. Stankevičiaus asmeninio archyvo nuotr.)

Alvydas Stalaučinskis (Klaipėdos r.), Aidas Stankevičius (Šilutė) ir Vilimantas Ganusauskas (Kaunas), grįždami namo po Europos ultralengvųjų orlaivių čempionato Anglijoje, pirmą kartą Lietuvos aviacijos istorijoje dviem motorinėmis skraidyklėmis perskrido Lamanšo sąsiaurį.

Lakūnas iš laikinosios sostinės per Lamanšą skrido vienas. A. Stalaučinskis pilotavo dvivietę skraidyklę, jam už nugaros buvo įsitaisęs šturmanas, Šilutės aviacijos klubo “Sparnas” vadovas A. Stankevičius.

“Skridome dviem etapais. Pirmą dieną iš Sywell aerodromo, kur vyko Europos čempionatas, skridome iki Medway aerodromo arčiau Lamanšo, – prisimena šilutiškis aviatorius A. Stankevičius. – Kitą rytą iš ten pakilome Prancūzijos link”.

Skrydis per Lamanšą lietuviams buvo nelengvas, nes pūtė stiprus šoninis vėjas. Senasis žemynas pasitiko lakūnus dar prastesnėmis skristi sąlygomis – su lietumi ir vėju. Vėliau dar kilo audra, kuri visai sujaukė mūsiškių aviacijos sportininkų planus.

“Prancūzijoje leidomės iš anksto numatytame Saint Omero aerodrome. Sutvarkę formalumus pakilome kitam etapui į Belgiją, kur mus turėjo pasitikti komandos draugai, – “Šilutės ETA žinioms” pasakojo A. Stankevičius. – Tačiau kilo audra, ir mums teko leistis laukuose, nepasiekus užsibrėžto tikslo. Bičiuliai – komandos vadovas Kęstutis Želnys su padėjėju Tomu Radzevičium mus ten ir rado…”

Nepaisant to, naujas Lietuvos sportinės aviacijos rekordas jau buvo pasiektas.

Kartu su lietuviais per Lamanšą skrido vokiečių skraidyklė, juos lydėjo sraigtasparnis.

Nors Europos ultralengvųjų orlaivių čempionate Anglijoje lietuviai medalių ir nelaimėjo, jie tapo pirmaisiais lietuviais, perskridusiais Lamanšo sąsiaurį motorinėmis skraidyklėmis.

Akimirkos iš skrydžio per Lamanšo sąsiaurį

 

 

 

 

Aido Stankevičiaus asmeninio archyvo nuotr.

1 skaitytojų komentaras
Aviatorius 2010 rugpjūčio 19d., 08:5884.32.215.23

Bent vienas Šilutėje leidinys, kuris domisi ir rašo apie Šilutės aviatorius. Mūsų kraštas visada garsėjo puikiais lėktuvų konstruktoriais, sklandytojais, lakūnais. Tai todėl dabar galime džiaugtis ir mūsų vaikinų pasiekimais. Ačiū , kad puoselėjate aviacijos tradicijas.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą