Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Aplinkos ministerija ruošiasi naujam skalūnų žvalgybos konkursui

Publikuota: 2015 liepos 22 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Stop kadras.Stop kadras.

Metas skelbti skalūnų žvalgybos konkursą Lietuvoje yra nepalankus, pripažįsta aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, tačiau Aplinkos ministerija vis tiek tą darys. Tikimasi, kad Vakarų Lietuvoje skalūnus žvalgysianti bendrovė bus rasta jau iki kitų metų pabaigos. Manoma, kad tai bus ne JAV ar Kanados – pažangiausių šioje srityje šalių – įmonė, bet kažkas iš Europos.

„Laikas yra labai nedėkingas. Pakritusios kainos, Amerikoje vyksta mažesnių įmonių konsolidacija, „Chevron“ išėjo iš Lietuvos, nors jie turėjo ir savų motyvų. Bet aš tikiu sėkme – mes daug darome paruošiamųjų darbų: daug dirbame su bendruomenėmis, daug praktiškai analizuojame, daug teisės aktų peržiūrėjome, patobulinome nemažai, pagerinome sąlygas bendruomenėms, peržiūrėjome visą mokestinę aplinką“, – 15min.lt sakė Daiva Matonienė.

Ji neseniai grįžo į mokymų Kolorado valstijoje. Ten, pasak jos, teisinis reglamentavimas skalūnų žvalgybai ir gavybai yra ne toks griežtas, kaip Lietuvoje. Pavyzdžiui, skalūnų gavėjams nustatomas 12,5 proc. mokesčio tarifas, Lietuvoje jis siekia 15 proc. Griežtesni Lietuvoje ir aplinkosauginiai reikalavimai.

Rudenį Aplinkos ministerija skelbs konkursą tradicinių ir netradicinių angliavandenilių (taigi ir skalūnų) žvalgybai Tauragės-Šilutės plote. Jį laimėjusi įmonė 15 proc. mokestį turės mokėti tik nuo 2020 metų – tokia lengvata siekiama pritraukti įmones.

D.Matonienė tikisi, kad konkurso laimėtoją pavyks patvirtinti iki kitų metų pabaigos. Ji sakė, kad šiuo metu yra glaudžiai dirbama su bendruomenėmis, o taip pat ir su potencialiomis įmonėmis, kurios galėtų žvalgyti skalūnų plotus Lietuvoje. Tai veikiausiai bus ne JAV ir Kanados – hidraulinio ardymo eksperčių – įmonės.

„Iš jų intereso tikiuosi mažiausiai. Nelabai tikiu, kad jie ateitų, kad jiems čia būtų įdomu. Reikia daugiau žvalgytis aplink kaimynus“, – sakė D.Matonienė. Ji spėlioja, kad tai galėtų būti Lenkijos, Didžiosios Britanijos ar net Lietuvos įmonė su partneriais.

Pasak jos, apie gavybą kalbėti kol kas dar anksti.

„Reikia įsitikinti, ką mes turime“, – sakė ji.

Jurgita Lapienytė, 15min.lt

1 skaitytojų komentaras
kaimas 2015 liepos 22d., 17:5484.15.185.117
NELEISIME

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą