Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Švėkšniškiai kartu su „Ramyte“ paminėjo Etnografinių regionų metus

Publikuota: 2015 gegužės 21 Kategorija: Aktualijos, Rajone

 Violetos Astrauskienės, www.sveksnosnaujienos.lt, nuotr. Violetos Astrauskienės, www.sveksnosnaujienos.lt, nuotr.

LR Seimas 2015-uosius paskelbė Etnografinių regionų metais, įvertinęs, kad viena iš svarbiausių Europos Sąjungos regioninės politikos krypčių – regioninio, istorinio ir kultūrinio savitumo išsaugojimas bei puoselėjimas. Etnografinių regionų metai skatina labiau pasidomėti regionų kultūra, papročiais, istorija, siekiant garsinti ne tik savo krašto savitumą, bet atkreipti dėmesį į visus – Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos bei Mažosios Lietuvos – regionus.

Taip jau istoriškai nutiko, kad Švėkšna ir Šilutė, priklausančios tam pačiam rajonui, skiriasi savo regionu, o ta takoskyra – buvusi Prūsijos muitinė Žagatpurvių kaime, su iki šiol išlikusiu pastatų kompleksu Saugų – Švėkšnos kelyje. Švėkšniškių gyslomis tekėjo ir tebeteka žemaitiškas kraujas, o šilutiškiai – kitoje „rubežiaus“ pusėje, didžiuojasi esą šišioniškių – Mažosios Lietuvos paveldo puoselėtojai.

Pasaulinės kultūrų puoselėjimo dienos išvakarėse Švėkšnos bibliotekos bibliotekininkė Danutė Litvinienė pakvietė švėkšniškius į susitikimą su Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansambliu „Ramytė“. Renginys vyko Švėkšnos TAC salėje. Prigimtimi esanti žemaite, ansamblietė Vaida Galinskienė visą renginį-koncertą vedė beveik išnykusia šišioniškių tarme. Nuotaikingas pasibuvimas kartu, beklausant mažlietuvių dainų apie „sunkius ir lėngvus darbėlius“, porinamų pasakojimų, stebinusių kerų ir burtų žinojimu, šokiai bei žaidimai leido kiekvienam pajusti, kokie mes – žemaičiai ir šišioniškiai – skirtingi, o tuo pačiu ir kažkiek panašūs.

Negali nepastebėti išskirtinių ansambliečių rūbų. Tautinio kostiumo istoriją, jo raidą nuo XIX a. pradžios iki XX a. pirmosios pusės, moterišką ir vyrišką, Vaida Galinskienė taip pat pristatė lietuvininkų tarme. Pagal laikmetį tiek vyrų, tiek moterų drabužiai byloja, kaip keitėsi jų formos ir spalvos, kaip tautinis rūbas buvo veikiamas istorinių permainų ir kitų kultūrų įtakos.

Koncertinė programa užbaigta palinkėjimu: „Vėlyju giliukį didėlį stukį!“. Ačiū renginio organizatorei D. Litvinienei, „Ramytės“ ansamblio vadovei Giedrei Pocienei, koncertinės programos vedėjai V. Galinskienei ir visiems ansambliečiams už pažintinę galimybę pažvelgti į Mažosios Lietuvos papročius, dainas, aprangą ir darbus.

Violeta Astrauskienė, www.facebook.com/Sveksnos.naujienos

Rašyti komentarą