Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mokslininkai nustatė – medžiai išties gydo

Publikuota: 2010 liepos 23 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

forest.lt nuotr.“Daugelis žmonių puikiai jaučiasi gamtoje. Jie miške atsipalaiduoja, pailsi. Tačiau nedaugelis žino, kad gydantis gamtos poveikis pagrįstas moksliniais faktais.”, – Dr. Eeva Karjalainen iš Suomijos miškų tyrimo instituto pasisakymą cituoja tarptautinė miškų mokslinių institutų organizacija IUFRO.

Miškai ir kita natūrali gamta, įvairūs želdiniai mažina stresą, gerina nuotaiką, slopina pyktį, agresyvumą ir apskritai skatina žmogų jaustis laimingesniu. Apsilankymas miške sustiprina mūsų imuninę sistemą, padidindamas vėžines ląsteles žudančių ląstelių organizme kiekį bei jų aktyvumą.

Keletas mokslinių studijų liudija, kad po sudėtingų, stresinių situacijų žmonės kur kas greičiau atstato savo dvasinę pusiausvyrą miške, negu mieste. Būtent tokioje “žalioje” aplinkoje greičiau sumažėja kraujospūdis, širdies plakimo dažnis, “streso” hormonų koncentracija. Lygiai taip pat teigiamai gamta veikia vaikus, mažindama jų depresijos požymius, slopindama pykčio ir agresijos protrūkius.

Be to, daugiau kaip pusė dažniausiai vartojamų receptinių vaistų sudėtyje yra natūralios medžiagos. Pavyzdžiui, vaisto “Taxol”, kuriuo gydomas kiaušidžių ir krūties vėžys, veiklioji medžiaga išskiriama iš kukmedžio. “Xylitol”, slopinantis ėduonies procesą, gaunamas iš kietmedžio žievės. Taigi, miškas yra itin svarbus ne tik ekonomikai kaip medienos šaltinis. Tai neįkainojamas geros nuotaikos ir sveikatos šaltinis.

forest.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
Jonas Jaunius 2010 liepos 28d., 11:16195.182.76.59

Tai kad senovėje apie miško ir gamtos naudą žinojo žmonės. Žinios buvo ne tik tai kas knygose surašyta, bet ir tai ką žodine kalba protėviai perduodavo. Tik po to kažkas labai greit ir daug uždirbti norėjo, kažkas šiaip gyventi skubėjo, ir .. nusivažiavome.
Mokslas yra pažinus. Tai reiškia, kad mokslas gali paaiškinti ir parodyti pritaikymą tik tam, ką ištyrinėjo ir suprato, kam pritaikė ar sukūrė dėsnius. Bet jeigu mokslas kažko neištyrinėjo, tai dar nereiškia kad tai yra blogai. Tiesiog tai dar nepaaiškinta moksliškai, bet nebūtinai bloga; pvz. – meilė. Net dalis mokslo atradimų padaryta intuityviai, o kas ta intuicija – mokslas nelabai žino.
Ir atvirkščiai – mokslas seniai pasakė, kad rūkymas yra žalingas, kad automobiliai išmeta CO2; bet ar labai paisome?
Taigi, žmogui reikia lavinti save visapusiškai. Kartais ūkininkas ar kalvis apie žemę ar metalą žino daugiau negu specialistas su aukštuoju todėl, kad domisi savo darbu ir stengiasi be knygų suprasti aplinką kurioje gyvena ir dirba. Tada jis be jokio mokslo patvirtinimo žino, ką gamta duoda jam ir kuo jis gamtai gali padėti ar bent nekenkti…
Linku visiems tokio supratimo. Tada ir sau nekenki, gyveni sveikas sveikoje aplinkoje.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą