Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nuomonės svarbiausiais Šilutės rajono kultūros paveldo klausimais sutapo

Publikuota: 2014 gruodžio 11 Kategorija: Kultūra, Paveldas

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Gruodžio 10 d. Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė susitiko su Šilutės r. savivaldybės meru Vytautu Laurinaičiu ir Kultūros skyriaus vedėja Vilma Griškevičiene. Susitikimo metu aptarti opiausi Šilutės r. kultūros paveldo išsaugojimo klausimai.

Šilutės r. meras Vytautas Laurinaitis pristatė ketinimus sutvarkyti Švėkšnos sinagogą ir pritaikyti ją kultūrinei, muziejinei, edukacinei paskirčiai. Direktorė Diana Varnaitė pažymėjo, kad labai svarbu, jog savivaldybė apsisprendė dėl Švėkšnos sinagogos panaudojimo vizijos ir pasidžiaugė, jog šis įsisenėjęs klausimas įgauna konkrečius kontūrus. Susitikimo metu pritarta, kad tikslinga siekti Europos Sąjungos finansinės paramos, kad istorinė Švėkšnos sinagoga būtų sutvarkyta ir panaudota vietos bendruomenės reikmėms bei pritaikyta lankymui.

Svarstytos ir Macikų koncentracijos stovyklos aktualijos. Vilma Griškevičienė supažindino su planais 2015 m. gegužės mėn. surengti tarptautinę konferenciją, kurioje bus pristatytos Macikų koncentracijos stovyklos tyrimų išvados ir diskutuojama apie sutvarkymą ir įamžinimą. Susitikimo dalyviai sutarė, kad tokio svarbaus lygmens istorinės atminties kompleksas turėtų sulaukti svaresnio valstybės dėmesio tiek finansiniu, tiek valdymo požiūriu. Direktorė Diana Varnaitė įsipareigojo 2015 m. parengti reikiamus apskaitos dokumentus.

Šilutės r. meras Vytautas Laurinaitis pabrėžė, kad 2014-2020 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos prioritetu kultūros paveldo srityje savivaldybė nusprendė išskirti Šilutės H. Šojaus dvaro sodybos restauravimo darbų užbaigimą ir reikiamos įrangos įsigijimą. Kultūros paveldo departamento direktorė pritarė tokiam pasirinkimui, juolab kad būtų užbaigtas reikšmingas pamario kraštui kompleksas, apie kurio svarbą kalbėta jau daugiau kaip prieš dešimtmetį: Šilutės dvaro sodyba buvo įtraukta į Lietuvos vardo 1000-mečio programą, regionų plėtros programą.

Pasidalinta nuomonėmis apie Žemaičių Naumiesčio sinagogos perspektyvas. Meras pranešė, kad savivaldybė pasirūpins avarinio pastato aptvėrimu ir sovietinio priestato nugriovimu. Susitikimo dalyviai sutarė, kad reikia ieškoti galimybių sinagogos pastatą užkonservuoti. Šiems darbams finansinės paramos savivaldybė galės kreiptis į Kultūros paveldo departamentą, nes sinagoga šį rudenį paskelbta valstybės saugoma.

Apibendrindama susitikimo rezultatus KPD direktorė Diana Varnaitė pažymėjo, jog pokalbio būta itin konstruktyvaus, o Šilutės r. savivaldybės dabartinis vadovas atvyko puikiai pasirengęs, pristatydamas racionalius ir kūrybingus siūlymus svarbiausiais pamario savivaldybės kultūros paveldo išsaugojimo ir pritaikymo šiandieninėms reikmėms klausimais.

kpd.lt inf.

Rašyti komentarą