Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Baigiamas įgyvendinti H. Šojaus dvaro projektas

Publikuota: 2014 lapkričio 27 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Gruodžio 4 d., kitą ketvirtadienį, Šilutėje laukiama Lietuvos verslo paramos agentūros atstovų, kurie tikrins ir vertins, kaip įgyvendintas projektas „H. Šojaus dvaro pastatų komplekso ir teritorijos sutvarkymas bei pritaikymas viešiesiems turizmo poreikiams (I etapas)“ (toliau – H. Šojaus dvaro projektas).

Anot Šilutės rajono savivaldybės administracijos Planavimo ir plėtros skyriaus vyriausiojo specialisto Romualdo Ambrulaičio, kuruojančio H. Šojaus dvaro projektą, visi projekte numatyti darbai iki to laiko galbūt ir nebus užbaigti, – esą daugiausia problemų vis dar iškyla dėl aplinkos sutvarkymo, – tačiau tikimasi, kad bent dalis pastatų – pagrindiniai rūmai ir buvęs tarnų namas – bus pripažinti tinkamai sutvarkyti ir dar gruodžio pradžioje bus perduoti naudoti Šilutės muziejui (reikia skubėti, juolab kad gruodžio 13 d. pagrindiniuose rūmuose suplanuotas teatralizuotas dvaro atidarymas, deja, ne visiems (“Šojaus vardu…”).

O štai kas apie H. Šojaus dvaro projektą ir jo įgyvendinimą rašoma interneto svetainėje www.esparama.lt, nušviečiančioje apie ES struktūrinių fondų investicijas Lietuvoje

Vežimaitis riedėjo braškėdamas, bet tikslą pasiekė – taip vaizdžiai galima pasakyti apie Šilutės mieste išlikusio dvaro pastatų komplekso ir teritorijos sutvarkymą.

Prieš keletą metų Šilutės rajono savivaldybės administracija pasiryžo pradėti įgyvendinti projektą „H. Šojaus dvaro pastatų komplekso ir teritorijos sutvarkymas bei pritaikymas viešiesiems turizmo poreikiams (I etapas)“. Tačiau nesklandumai prasidėjo vos pasirašius sutartį su darbų rangovu UAB „Pireka“ – paaiškėjo, kad ši bendrovė neatitinka viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, teko skelbti naują konkursą ir darbai prasidėjo gerokai vėliau, nei planuota. Nauju rangovu tapo UAB „Konsolė“. Pavėluota darbų pradžia, atsiradę papildomi darbai – pavyzdžiui, projekte nebuvo numatyta įrengti vandens nubėgimo akmenimis grįstame dvaro kieme, palijus kiemas tiesiog paskęsdavo, tad statybininkams teko įrengti lietaus vandens nuotaką; pradėjus darbus tarnų name, ėmė skilti fasadas, todėl reikėjo pastatą sutvirtinti, o ir kiti mažesni ar didesni nesklandumai nuolat kaišiojo pagalius į ratus, savivaldybei teko kelis kartus kreiptis į Lietuvos verslo paramos agentūrą dėl projekto termino pratęsimo.

Bet, kaip sako šio projekto kuratorius, savivaldybės Planavimo ir plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Ambrulaitis, pagaliau darbai baigti: „Mes jau galvojame apie antrą etapą – rekonstrukcijos laukia dar keli statiniai. Tikime, kad vienas gražiausių Mažosios Lietuvos dvarų – Šilokarčema dabar vadinama Hugo Šojaus vardu – taps moderniu kultūros ir turizmo traukos centru.“

Didžioji lėšų dalis (8,4 mln. litų) šio XIX a. architektūros paminklo rekonstrukcijai pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą buvo skirta iš Europos regioninės plėtros fondo, per milijoną litų pridėjo Šilutės rajono savivaldybė.

Šiandien rekonstruota pagrindinis dvaro komplekso pastatas, tarnų namas ir du tvartai. Įrengti lauko inžineriniai tinklai ir sutvarkyta dvaro sodybos teritorija.

Į pagrindinius rūmus netrukus savo ekspozicijas perkels Šilutės muziejus. Jo darbuotojai dar pavasarį kvietė į renginių ciklą „Šilokarčemos dvaras atgimsta. Nematytų Hugo Šojaus kolekcijų pristatymas“. Muziejaus direktorė Roza Šikšnienė sako, kad eksponatų muziejus prikaupęs daug ir visos jam skirtos rūmų erdvės bus užpildytos.

Muziejininkams atiteko ir tarnų namas. Direktorė pasakoja, kad šios nedidelės patalpos bus skirtos edukacijai: „Čia yra gera krosnis, tai aplink ją ir suksis mūsų veikla – veiks kulinarinio paveldo centras.“

Dar vienas pastatas – karvidės virs senųjų amatų centru, jame įsikurs muziejaus restauratorius, kuriam darbo yra į valias, o lankytojai matys, kaip naujam gyvenimui prikeliami fonduose saugomi eksponatai. Tvarte, kurį šilutiškiai žinojo kaip sporto salę, o H. Šojaus laikais – kaip arklides, įrengta konferencijų bei renginių erdvė. Jai valdyti šiuo metu ieškomas operatorius.

Gražėjančia dvaro sodyba džiaugiasi pagrindiniuose rūmuose įsikūrusio Šilutės turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė. „Dvaras ir anksčiau buvo lankomas turistų, jis įtrauktas į du nacionalinės reikšmės turistinius maršrutus: Nemuno, Kuršių marių, pajūrio turistinį maršrutą ir Lietuvos senamiesčių turistinį maršrutą, bet galėjome parodyti tik statinius. Dabar galėsime pakviesti ir į vidų: pasigrožėti įspūdinga freskų sale, pažinti Rytprūsių dvarininkų gyvenimą, pasidomėti Hugo Šojaus kolekcijomis ar užsukti į nedidelį jaukų vidinį kiemelį, kur, artėjant prieblandai, it lediniai suspindi metaliniai balkonų turėklai“, – džiaugėsi centro vadovė.

Tikimasi, pagyvės ir konferencinis turizmas, o su juo siejama smulkiojo ir vidutinio verslo plėtra bei privačių investicijų pritraukimas.

Reklama: kiemoprojektai.lt

Rašyti komentarą