Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: patirties sėmėsi Latvijoje (nuotr.)

Publikuota: 2014 lapkričio 17 Kategorija: Aktualijos

Birutės Servienės nuotr.Birutės Servienės nuotr.

Gausi Šilutės rajono bendruomenių atstovų delegacija dalyvavo mokomajame seminare ” Liepojos regiono vietos plėtros strategijos įgyvendinimas 2008-2013 metais”.

2014 metų lapkričio 13-15 dienomis 15 strategijos projekto rengėjų, atstovaujančių rajono bendruomenes, dalyvavo mokymo seminare “Liepojos regiono vietos plėtros strategijos įgyvendinimas 2008-2013 metais”. Seminaras VVG nariams vyko “Liepojos rajono partnerystė” teritorijoje: Nicos, Vainuodės, Priekulės, Gruobinios apskrityse.

Per tris dienas aplankyta net 19 organizacijų, sėkmingai įgyvendinusių vietos projektus. Šilutiškius maloniai priėmė Gruobinioje įsikūrusios analogiškos asociacijos “Liepojos rajono partnerystė” koordinatorė, EŽŪFKP administracijos vadovė Inita Ate ir EŽV administracijos vadovė Santa Brale.

Lapkričio 13 d. po pietų prasidėjusiame mokymo seminare asociacijos “Liepojos rajono partnerystė” koordinatorė Inita Ate pristatė Vietos plėtros strategijos įgyvendinimo procesą, įgyvendinimo pliusus ir minusus, trumpai papasakojo apie įgyvendintus projektus, apie lėšas, kurias gavo pagal dvi programas: kaimo plėtros ir žuvininkystės plėtros. Po to prisistatė kiekvienas seminare dalyvavęs grupės narys.

Praktinis mokymas projekto įgyvendinimo vietose

Nicos apskrities patirtis

Lapkričio 13 d. atvykus į Nicos apskritį, pažintinė kelionė-mokymai prasidėjo nuo projekto lėšomis sutvarkyto Nicos informacijos centro. Mus pasitikes Nicos apskrities vadovas su pasididžiavimu aprodė suremontuotas patalpas, kuriose įrengė Buitines paslaugas teikiantį tašką socialinės rizikos grupės asmenims. Apsilankę Nicos jaunimo centro rekosntruotose patalpose (buvęs garažas) išklausėme pranešimus apie Nicos apskrities tarybos įgyvendintus projektus, susipažinome su jaunimo veikla bei savanoriais, atvykusiais iš Vokietijos ir Ispanijos, kurie organizuoja veiklą bei pristato savo krašto kultūrą. Apsilankėme Bernati gamtos parke, Natura 2000 saugomoje teritorijoje, kurioje yra labiausiai į vakarus nutolęs žemyninis Latvijos taškas ir aukščiausia Latvijos kopa. Nuo automobilių aikštelės veda mediniu ženklu pažymėtas takelis mišku, šalia kelio. Beeinant juo priėjome šokančių skulptūrų plotelį (2013 m. sukurtos Alvio Vitrupo), čia išgirdome seną legendą apie tautinį kostiumą ir raudonuosius Kuržemės sijonus, aplankėme atminimo ženklą pirmajam latvijos prezidentui Janiui Čakstei, kuris 1924 m., sužavėtas Bernati apylinkų grožio, pasakė: “Čia turi būti kurortas”. Po dvejų metų jo žodžiai pradėjo pildytis. Paminklas Janiui Čakstei ir jo žodžiams atminti įkurtas ant aukštos (bet ne aukščiausios) medžiais apaugusios kopos. Šį projektą įgyvendino Nicos apskrities taryba. Nusileidus nuo kopos patraukėme link jūros pramintu takeliu ir priėjome vakariausią Latvijos tašką, pažymėtą akmens skulptūra su koordinatėmis. Pajūryje suradome dar ir seną namą, beveik įlipusį į jūrą. Vaikščiodami pajūriu, glostomi švelnaus rudeninio vėjo, pasvarstėme, kaip gi čia ta trobelė išsilaiko žiemą, kai būna aukščiausios bangos. Bet namas statytas ne vakar, o ganėtinai senai, tad, matyt, jiems puikiai pavyksta susidoroti su gamtos stichija. Tuo baigėsi pirmoji diena Latvijos žemėje ir pažintis su Nicos apskrityje įgyvendintais projektais bei jų autoriais.

Vainuodės, Priekulės ir Gruobinios apskričių patirtis

Lapkričio 14 dienos pažintis prasidėjo nuo susitikimo Vainuodės bendrovės namuose, kuris po lauko fasado rekonstrukcijos ir kiemo įrengimo atvėrė duris gyventojams, panorusiems burtis ir dalintis gerąja patirtimi, mokytis austi, megzti, siuvinėti ir t.t. Šiuose namuose vyksta ir biblijos skaitymo valandėlės jaunimui. Čia rengiamos parodos, vyksta įvairūs renginiai. Užsiėmimus veda specialistai, kultūros, ugdymo įstaigų darbuotojai, jaunimo organizacijų nariai. Itin populiarios rankdarbių parodos-pardavimai. Vainuodės apskrities tarybos narys papasakojo, kad gyventojams panorus burtis, sportuoti atsirado poreikis rengti projektus “Įrengti poilsio ir sporto erdvę su treniruokliais”, ” Daugiafunkcinės sporto aikštelės įrengimas”, šių projektų dėka atsirado poilsio zona ir buvo sutvarkyta viešoji erdvė. Projektą įgyvendino apskrities taryba. Vainuodės apskrityje pristatytas dar vienas įdomus projektas “Medžiotojų namo rekonstrukcijos I etapas”, kurio dėka sutvarkytos patalpos, įrengti šaldytuvai, stelažai, praustuvai. Poilsio patalpose vyksta medžiotojų susirinkimai, organizuojamos medžioklės trofėjų parodos. Projektą įgyvendino Medžiotojų sporto klubas “Vainodė”.

Priekulės apskrityje nuoširdžiai ir su gera nuotaika mus priėmė, bei taisyklinga lietuvių kalba pasveikino Priekulės merė Vija Jablonska. Ji papasakojo apie įdomius projektus, įgyvendintus jų apskrityje, vienas iš jų – “Laipiojimo (alpinizmo) sienos montavimas Priekulės daugiafunkcinėje sporto salėje”. Laipiojimo (alpinizmo) sienos galimybes išbandė Kintų bendruomenės atstovas Bronius Kaknevičius, mat kintiškiai ateityje planuoja Kintuose įrengti panašią laipiojimo (alpinizmo) sieną. Latvija garsėja ledo rutulio sporto šaka ir pasiekimais joje, tad nenuostabu pamatyti sutvarkytas ledo rutulio ir čiuožimo aikšteles. Projektus įgyvendino Priekulės apskrities taryba. Apsilankius kūrybinėse dirbtuvėse “Siūk be rūpesčių”, mus pasitiko garbingo amžiaus močiutės, kurios projekto dėka nusipirko siuvimo, mezgimo mašinas, aparatūrą. Moterų klubas, vienijantis 30 narių, ne tik siuva, mezga bet ir dainuoja, draugauja su panašiais klubais iš Lietuvos. Su koncertais lankėsi Klaipėdoje, Skuode. Projektą įgyvendino klubas “Žilais lakatinš”.

Gruobinios apskrityje apie savo įgyvendintus projektus naudingos informacijos pateikė Gruobinios apskrities taryba. Visus sužavėjo projektas “Naujos turgavietės įsteigimas prie Gruobinios viduramžių pilies”, panaudojant seną laivą. Kitų tarybos įgyvendintų projektų dėka įrengta aktyvaus poilsio zona, prie miesto vandens rezervuaro, mini golfo aikštelė, atlikta supaprastinta patalpų rekonstrukcija jaunimo ir laisvalaikio centre “Ciedrs”. Babtistų bendruomenė gavo paramą kiemo aikštelės įrengimui, o bendruomenė “Jūras stalli” projekto dėka įrengė lauko pramogų takelį “Sparnuotasis žirgas”. Seminaro dalyviai galėjo išbandyti lauko pramogų takelio įrenginius, treniruoklius, pabendrauti.

Seminaro dalyvai į viešbutį “Jūrnieka ligzda” Perkonėje grįžo kupini pačių geriausių gerosios patirties įspūdžių. Aptarimo metu buvo diskutuojama apie tai, kaip reikėtų stiprinti kaimo bendruomenių partnerystę vietiniame ir nacionaliniame lygmenyse, bendrauti su savivaldos, valdžios institucijomis ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinių nevyriausybinių organizacijų lygmenyje. Ką reiktų daryti, kad būtų didinamas bendruomenių verslumas, užimtumas ir kt.

Baigiantis susitikimui Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis apibendrindamas sakė, kad seminaro diskusija ir susitikimai su apskričių bendruomenėmis, tarybomis ir vadovais buvo labai naudingi, nes buvo pamatyta įvairių projektų rezultatų, išgirsta įvairių nuomonių, pasidalinta patirtimi, susipažinta su asociacijos “Liepojos rajono partnerystė” veikla. Meras, dėkodamas asociacijos “Liepojos rajono partnerystė” koordinatorei, EŽŪFKP administracijos vadovei Initai Ate ir EŽV administracijos vadovei Santai Brale, įteikė po albumą “Fotoskrydis. Šilutės kraštas” ir pakvietė atvykti į rajoną ir susipažinti su VVG grupės veikla bei įgyvendintais projektais.

Lapkričio 15 d. pasivaikščiojimas “Po Liepoją – kaip iš natų!”

Liepoja yra senas miestas rytinėje Baltijos jūros pakrantėje, tarp jūros ir Liepojos ežero, žmonės čia gyvena jau daugiau kaip 750 metų. Liepoja yra muzikos ir kultūros miestas. Pasivaikščiojimą ir pažintį su Liepoja pradėjome prie Liepojos lagūninio ežero, projekto dėka užliejamoje teritorijoje nutiestas pažintinis takas su apžvalgos bokšteliu. Toliau pasivaikščiojimas po Liepoją su Santa Brale ėjosi kaip iš natų. Miesto apžiūrą pradėjome nuo pažinties su Senuoju uostu. Trumpa kelionė promenada, iš kurios atsiveria gražus vaizdas į uostą, laivus ir jachtas. O Gintaro laikrodis skaičiuoja Liepojos mieste puikiai praleistą laiką. Visą kelionės laiką mus lydėjo grindinyje įspaustos natos. Paklausus vadovės Santos, kodėl natos, ši paaiškino, kad Liepoja dažnai vadinama Latvijos muzikos, o ypač roko muzikos, sostine. “Be to, Natos nuves jus prie visų svarbiausių lankytinų objektų,” – užakcentavo ekskursijos vadovė.

Mokymo seminaro darbe dalyvavo Vytautas Laurinaitis, Šilutės rajono savivaldybės meras, Alytė Stirbienė (Bendruomenė “Stubriai”), Aldona Rauktienė (Usėnų seniūnijos bendruomenė), Laima Barkauskienė (Juknaičių bendruomenė), Laima Barakauskienė (Vainuto seniūnijos bendruomenė), Valentina Jasaitienė (Bikavėnų kaimo bendruomenė), Birutė Servienė (Salos etnokultūros ir informacijos centras), Jolanta Marcinkevičienė (Švėkšnos seniūnijos bendruomenė), Birutė Pocevičienė (Gardamo kaimo bendruomenė ,,Tenenys”), Nijolė Stanelienė (Žemaičių Naumiesčio bendruomenė), Daiva Juraškienė (Vainuto jaunimo klubas “Saulėtekis”), Bronius Kaknevičius (Kintų bendruomenė), Arūnas Juozas Uselis (Šylių kaimo bendruomenė “Švylys”), Rasa Grygelienė (Jaunimo edukacinis centras). Seminaro vadovas Kęstutis Činčikas.

Seminaro dalyviai gavo asociacijos “Liepojos rajono partnerystė” Pripažinimo pažymas apie dalyvavimą mokymo seminare, kurias pasirašė asociacijos koordinatorė Inita Ate.

Mokomojo seminaro apžvalgą parengė Birutė Servienė

Birutės Servienės nuotr.

Rašyti komentarą