Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Apie mokesčių didinimą ir biudžeto deficitą

Publikuota: 2010 birželio 14 Kategorija: Nuo'monės

Z. BalčytisŽiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie Vyriausybės planus didinti PVM ir pajamų mokesčius ir 0,1 proc. apmokestinti visą nekilnojamą turtą nėra tai, ko šiandien reikia šalies ekonomikai. Dar labiau šie sprendimai prieštarauja socialinio teisingumo principui.

Nobelio premijos laureatas, vienas įtakingiausių ekonomistų J.S.Stiglitzas teigia, kad pernelyg didelio masto taupymo programas pasirinkusias valstybes gali iškilti pasikartojantis nuosmukis – antroji krizės banga.

Prisiminkime, kaip su krize kovota mūsuose – keliant mokesčius ir mažinant vartojimą. Priėmus tokius sprendimus, surenkamų lėšų kiekis į biudžetą nuolat mažėja, tačiau ir toliau nėra daromą nieko, kad ekonomikos atsigavimas būtų paskatintas.

Šiuo atveju mano nuomonė sutampa su kai kurių ekonomikos ekspertų vertinimais, kad Lietuva būtent dabar, esant krizei, pagaliau pradėtų daugiabučių namų renovavimą. Nes delsimas šiuo atveju kelia labai neigiamas socialines ir ekonomines pasekmes.

Kaip jau buvo ne kartą minėtą, renovacija padėtų sukurti darbo vietų, išjudintų ekonomiką, efektyviau būtų naudojama energija, žmonės sutaupytų už šildymą, galų gale gyvendami suremontuotame daugiabutyje žmonės pajustų geresnę gyvenimo kokybę.

Renovacijos privalumai yra žinoma ir čia jau nebereikia diskutuoti, o veikti, tačiau dabartinės Vyriausybės atstovai vis skundžiasi, kad planas žlugo, ruošiame naują, bet girdėti, kad ir iš naujo nedaug tikimasi. To neturėtų būti, jeigu trūksta išmanymo, galima pasisemti patirties iš kitų šalių, kurios tokius projektus jau sėkmingai įgyvendino.

Stiglizo teigimu, nereikėtų bijoti biudžeto deficito. Kad ekonomika imtų suktis sparčiau reikia impulso, reikia investicijų ir protingo jų valdymo. Tikrai nereikia tikėtis, kad vien taupydami mes išlipsime iš duobės, o renovacija ir galėtų tapti tuo „arkliuku“, kuris temptų valstybę iš recesijos.

„Prieš akis mes turime matyti ne tik dabartinį valstybės deficitą, bet ir nepamiršti būsimo vystymosi. Jei šiandien investuojame į savo ūkį, į geresnę infrastruktūrą ir geresnį vaikų švietimą, kartu garantuojame augimą ateityje. Skolas galime padengti tik tuomet, kai mes protingai investuojame į ateitį,“ – naujienų portale „Lrytas.lt“ cituojamas ekonomistas J.S.Stiglitzas.

Aš manau, kad mūsų mokesčių sistemai reikia reformų, kad būtume konkurencingi. Ypatingas dėmesys turėtų būti kreipiamas į smulkųjį verslą. Visos ES mastu yra pripažįstama, kad šis sektorius yra potencialiausias darbdavys, todėl jam paskatinti reikalingos ir mokestinės lengvatos.

Europos parlamento narys Zigmantas Balčytis

balcytis.lt

Rašyti komentarą