Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Jonvabaliai“ – ES lėšomis finansuojamų projektų skaidrumui skatinti

Publikuota: 2014 rugsėjo 25 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Skaidrumo 'Jonvabalis' kelio į Šilutę dar nerado. (silutesetazinios.lt montažas.)Skaidrumo 'Jonvabalis' kelio į Šilutę dar nerado. (silutesetazinios.lt montažas.)

Tai analogų ES neturinti iniciatyva, kuri skatins įmones bei organizacijas visuomenei savanoriškai atskleisti daugiau informacijos.

Gyventojai turės galimybę ne tik sužinoti, už kiek buvo nupirktas vienas ar kitas daiktas, gauti informaciją apie projekto vykdytojo akcininkus, organizacinę struktūrą ir pan., bet ir įgis teisę tiesiogiai projekto vykdytojui užduoti rūpimą klausimą.

Skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ steigėjais tapo asociacija „Investors’ Forum“, asociacija „Žinių ekonomikos forumas“, Kauno technologijos universitetas, Lietuvos atsakingo verslo asociacija (LAVA), Lietuvos pramonininkų konfederacija, Finansų ministerija, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija ir „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

Iniciatyvos tinklalapyje www.jonvabaliai.lt užsiregistravę projektų vykdytojai gali pildyti skaidrumo deklaracijas, pasirinkti, kiek ir kokios informacijos jie nori pateikti. Kuo daugiau informacijos pateikiama, tuo daugiau jonvabalių skiriama projektui. Daugiausiai projektui gali būti skiriami trys jonvabaliai. Deklaracijose klausiama apie projektų rezultatus, išlaidas, kainas, taip pat, ar yra viešai prieinama informacija apie vykdytus viešuosius pirkimus, įmonės akcininkus, organizacinę struktūrą, antikorupcijos rizikų valdymą, ar buvo nustatyta lėšų panaudojimo pažeidimų ir pan. Deklaracijos buvo rengtos, konsultuojantis su Viešųjų pirkimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba ir t. t. Tinklalapyje gyventojams suteikiama galimybė patiems prisidėti, kuriant didesnį skaidrumą, – kviesti prie iniciatyvos prisijungti juos dominančius projektus.

Skaidrumo iniciatyva „Jonvabaliai“ yra savanoriška, o dalyvavimas joje nekainuoja. Norėdamas prisijungti prie iniciatyvos projekto vykdytojas turės peržengti pirmąjį slenkstį – nurodyti kontaktinį asmenį, kuriam telefonu arba e. paštu rūpimą klausimą apie įgyvendinamą projektą galėtų užduoti bet kuris gyventojas.

Iniciatyvai tik startavus prie jos jau prisijungė per 20 projekto vykdytojų iš daugiau kaip 10 Lietuvos miestų. Šilutės vardo šiame sąraše, deja, kol kas nėra.

jonvabaliai.lt

Rašyti komentarą