Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Emalio meno laboratorija “Pamario ženklai-2014″ Kintuose (programa)

Publikuota: 2014 rugpjūčio 01 Kategorija: Be rubrikos

Emalio plaketė, Egidijus PaškonisDalinininkų stovykla vyks Kintų Vydūno kultūros centre rugpjūčio 2-14 d.

Dalyviai:
ADOMAS MILUKAS (Lietuva),
AUŠRA MAČIULAITIENĖ (Lietuva),
GIORGI ZANGALADZĖ (Gruzija),
HEIDEMARIE HERB (Italija),
MARIAM DZIDZIKASHVILI (Gruzija),
NERINGA POŠKUTĖ (Lietuva).
ŠARŪNĖ VAITKUTĖ (Lietuva),
RAMUNĖ JUNDAITĖ (Lietuva).

Emalio meno simpoziumai Kintų Vydūno kultūros centre vykdomi nuo 2003 metų. Šių metų dailininkų stovykla jau 12- oji. Iš dailininkų kūrybinių darbų jau sukaupta virš šimto emalio darbų kolekcija „Pamario ženklai“, kuri eksponuojama Kintų Vydūno kultūros centro emalio meno galerijoje. Miniatiūrose užfiksuoti pamario krašto gamtos, kultūros ir istorijos simboliai.

2014 metų stovyklos tema, skirta Kristijono Donelaičio 300 metų jubiliejui paminėti. K. Donelaitis, lietuvių grožinės literatūros pradininkas, sukūręs reikšmingą lietuvių literatūrai poemą „Metai“. Rašytojo kūryba yra išversta į 32 pasaulio kalbas, tame tarpe – anglų, armėnų, baltarusių, čekų, gruzinų, latvių, lenkų, rusų, švedų, ukrainiečių, vengrų, vokiečių, ispanų ir italų. Kūrybinės stovyklos tikslas yra ne tik suburti profesionalius metalo meno kūrėjus emalio meno technologijos pažinimui, bet ir patiems lietuviams prisiminti bei giliau pažvelgti į lietuvių literatūros pradininko K. Donelaičio kūrybą, per jo kūrinį „Metai“ suprasti Prūsijos laikotarpio lietuvio kasdienybę bei supažindinti užsienio kūrėjus su mūsų krašto istoriniu laikotarpiu.

2014 metų emalio meno laboratorijos tema „SAGA Kristijonui Donelaičiui“ arba „SAGA apie Kristijoną Donelaitį“. Žodis SAGA lietuvių kalboje turi dvi prasmes: vienu atveju – tai daiktas rūbui susegti, kitu atveju – pasakojimas apie giminės ar šeimos likimą, apimantį nemažą istorijos laikotarpį. Dailininkus kviečiame, pasitelkiant emalio meno technologiją ir meno simbolių kalbą, materializuoti šias dvi prasmes emalio miniatiūrose.

Iliustracijai ir temos nuotaikai sustiprinti bus organizuojama pažintinė ekskursija į Šilutės ir Klaipėdos rajono seniausias evangelikų-liuteronų parapijas, lankysime išlikusias bažnyčias, klausysime pasakojimų ir prisiminimų apie jų atsiradimą. Per pažintį su evangelikų tikėjimo tradicijomis ir paveldu tapusiais maldos namais pabandysime pajusti K. Donelaičio 1714 -1780 m gyvenimo tarpsnį Prūsų Lietuvoje.

Lankytojai kviečiami aplankyti Kintų Vydūno kultūros centrą, susipažinti su emalio meno kūrybos procesu, pasigrožėti unikalia kūrybinių darbų kolekcija bei susipažinti su stovyklos dalyvių autorine kūryba.

PROGRAMA

Rugpjūčio 2 d.
Dalyvių atvykimas į Kintų Vydūno kultūros centrą, registracija, įsikūrimas. Stovyklos dalyvių kūrybinių darbų eksponavimas.
17 val. - 12-osios emalio meno laboratorijos „Pamario ženklai“ pristatymas. Donelaitiška dalyvių pasveikinimo improvizacija lietuvininkų, gruzinų ir italų kalba, 11- os metų emalio meno kolekcijos Pamario ženklai“ apžvalga, 2014 metų temos „SAGA Kristijonui Donelaičiui“ arba „SAGA apie Kristijoną Donelaitį“ ir edukacinių kelionių maršruto pristatymas. Pirmasis objektas – Kintų evangelikų liuteronų Didžioji bažnyčia – legendos, istorija, atradimai.

Rugpjūčio 3-5 d.
Edukacinės kelionės į Klaipėdos krašto seniausias evangelikų parapijas, pažintis su išlikusia evangelikų liuteronų bažnyčių architektūra, jų atsiradimo istorijų, pasakojimų, legendų fiksavimas.

Rugpjūčio 4 d.
14 val. – Edukacinė išvyka laivu į Nidą. Aplankoma Evangelikų – liuteronų bažnyčia, Nidos kapinėse senųjų krikštų ekspozicija, Neringos istorijos muziejuje paroda „Kristijonas Donelaitis – Prūsijos lietuvių gyvenimo iliustratorius ir švietėjas“.

Rugpjūčio 6 –13 d.
Individualus kūrybinis darbas laboratorijose.

Vakarais vyks diskusijos, etnokultūrinės programos, poilsis prie bendro laužo, kulinarinio paveldo degustacija.

Rugpjūčio 14 d.
14 val. - Iškilmingas laboratorijos uždarymas, emalio darbų parodos „Pamario ženklai-2014“ pristatymas. Pučiamųjų instrumentų ansamblio „Pamario brass“ (vadovas Gražvydas Raila“ programa.

Organizatorių inf.

Rašyti komentarą