Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Apžvelgiant Baltijos šalių forumo rezultatus

Publikuota: 2010 birželio 04 Kategorija: Nuo'monės

Z. BalčytisEuropos Komisijos pirmininko J. M. Barosso pažadas padėti Lietuvai prisijungiant prie Europos energetinių ir geležinkelio sistemos tinklų nėra „parašas ant sutarties“, tačiau tai yra nemenkas mūsų laimėjimas, rodantis, kad aktyvūs darbas „minant ir minant“ ant to, kad esame energetinė sala, kad esame atskirti nuo Europos geležinkelių sistemos, duoda apčiuopiamų rezultatų.

Lietuvos ir Lenkijos dujų jungtis Lietuvai padėtų diversifikuoti dujų tiekimą, atsirastų sąlygos konkurencijai, būtume saugesni galimų krizių atvejais, jei dujų tiekimas staiga sustotų.

Vis tik norint pasiekti ir privačiam vartotojui palankių apčiuopiamų rezultatų, kaip pavyzdžiui, mažesnė kaina už dujas, šios jungties, mano manymu, nepakanka. Iš esmės pagerinti situaciją padėtų suskystintų dujų terminalas Klaipėdos uoste. Svarbu tai, kad šiam planui Baltijos forumo metu politinę paramą jau išreiškė ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Apskritai kalbant apie Baltijos šalių „Davosu“ pramintą forumą, reikia įvertinti, tai, kad buvo sudėta nemažai „taškų ant i“ ir išsklaidytos įvairios abejonės, kurias kartais išreiškia pavieniai kitų Baltijos šalių politikai. Forume iš naujo iškelta nepakankamo geležinkelių tinklo išvystymo mūsų regione problema, kas vėlgi prisideda prie „Rail Baltica“ geležinkelio projekto aktualizavimo.

Baltijos šalių forumas paskelbė viziją tapti patraukliausiu regionu Europoje. Nors krizės prispaustas Lietuvos žmonės šis siekis gali pasirodyti kaip pernelyg atitrūkės nuo realybės, tačiau nereikia pamiršti, kad aplink Baltijos jūra mes kaimynystėje gyvename su gerokai toliau ekonominėje ir socialinėje srityje pažengusiomis Skandinavijos šalimis ar Vokietija.

O Vilniaus forume ir buvo nubrėžtas tikslas integruoti tarpusavyje šalių ūkius. Mano, nuomone tai yra mūsų galimybė pagerinti savo šalies žmonių gyvenimo kokybę, todėl mes turime stengtis, kuo aktyviau dalyvauti Baltijos regiono reikaluose ir siekti glaudesnio tiek pilietinio, tiek ekonominio bendradarbiavimo.

Europos parlamento narys Zigmantas Balčytis

balcytis.lt

Rašyti komentarą