Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ministerija: Aukštumalos aukštapelkė – darnaus vystymo pavyzdys

Publikuota: 2014 gegužės 23 Kategorija: Aktualijos, Rajone

grazitumano.lt nuotr.grazitumano.lt nuotr.

Aukštumala yra pirmoji aukštapelkė Lietuvoje, kurios ekologija ir augalija 1902 metais buvo aprašyta mokslinėje vokiečių botaniko C. A. Vėberio monografijoje. Aukštapelkėje jau daugiau nei šimtmetį (nuo 1882 m.) išgaunamos durpės.

Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, pirmasis detalus durpyno geologinis tyrimas buvo atliktas 1948 metais, o 1963 m. buvo parengta Aukštumalos durpyno detalių tyrinėjimų techninė ataskaita, kurioje nurodoma, kad detaliai išžvalgyti durpyno ištekliai 2 471 ha plote sudaro 18 782 tūkst. tonų.

Durpyną eksploatuojančios įmonės iniciatyva nuo 2006 m. vykdoma darnaus vystymo programa, kurios tikslas – suderinti pelkės ekosistemų apsaugą su vykdoma durpių gavyba. Planuojant aukštapelkės natūralaus rėžimo atstatymo darbus, įmonė aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos, Vokietijos ir Kanados mokslininkais.

2010 m. degradavusios aukštapelkės dalyje, eksperimentiniame sklype buvo atliekami kiminų pradmenų paskleidimo bandymai, įvertintos ekologinio atkūrimo galimybės, vykdomas hidrologinio režimo pokyčių monitoringas bei atlikta jo rezultatų analizė. Tais pačiai metais Lietuvos gamtos fondas parengė LIFE+ projektą „Aukštapelkės ekologinių sąlygų atkūrimas ir pelkinio komplekso apsauga Aukštumalos telmologiniame draustinyje“. Projekto tikslas – atkurti ir išlaikyti tinkamą Europinės svarbos (aktyvių aukštapelkių) buveinių būklę, išsaugoti kitas buveines: natūralius distrofinius ežerus, aukštapelkėje sutinkamas retas ir saugotinas gyvūnų ir augalų rūšis.

Birželio 11–13 d. Šilutės r. organizuojamas seminaras „Aukštapelkių buveinių atkūrimo ir apsaugos patirtis, žinių mainai ir pritaikymas Aukštumalos aukštapelkėje“. Pasidalyti patirtimi bei įžvalgomis apie apsaugos metodus ir strategijas, kurios padės pasiekti projekte numatytų tikslų, į seminarą kviečiami gamtosaugininkai ir pelkių išsaugojimo specialistai. Daugiau informacijos apie seminarą rasite projekto internetinėje svetainėje www.aukstumala.lt.

am.lt inf.

Rašyti komentarą