Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Vydūno gimtadienis džiazo ritmu

Publikuota: 2014 kovo 25 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Scenoje džiazo kolektyvas iš Druskininkų.Scenoje džiazo kolektyvas iš Druskininkų.

„Žmogus savo esybėje yra gyvenimo didybė…“ (Vydūnas)

Vydūnas – vienas iš įstabiausių asmenybių, kvietęs rūpintis savo dvasine būkle ir sveikata, saugoti tautines vertybes, skatinęs neapsikrauti pasaulio vertybėmis, bet kilti aukštyn, pranašavęs, kad Lietuva turi būti viena iš žmoniškumo tautų. Tačiau šiandien šis mąstytojas, „gyvenimo tobulintojas“, dar neįvertintas tiek, kiek gali būti naudingas kiekvienam iš mūsų… Kasmet kovo pabaigoje nedideliame pamario miestelyje Šilutės rajone (bet ne didmiesčių arenose!) minimas Vydūno gimtadienis šiemet švęstas džiazo ritmu.

Kintai – pirmoji įžymaus lietuvių mąstytojo, rašytojo ir kultūros veikėjo Vydūno darbo vieta. Čia buvo jo kelio į didį žygį – „kelti garbėn lietuviškumą“ – pradžia. Šiandien tuose pačiuose pastatuose, „Vydūnnamyje“, ir toliau pulsuoja šio iškilaus lietuvio dvasia: čia įkurtas Vydūno muziejus, o tai – vienintelė vieta, kur saugoma didžiausia rašytojo gyvenimo ir kūrybos eksponatų kolekcija bei autentiška jo arfa. „Kultūra yra žmogiškumo prado įsigalėjimas mums žinomame pasauly. Kultūrą kurti kiekviena tauta gali savo būdu. Svarbu ne ieškoti naujų formų, o gyvesnio ir turiningesnio, tai yra vertingesnio turinio. Tik ne aplinkoje, o savo viduje“, – prieš daugelį metų parašytomis Vydūno mintimis vadovaujasi čia kuriantys menininkai, muzikantai, čia veikia meno mokyklos dailės ir muzikos skyriai.

Menas yra tarsi romantiškumo pranašas

Vydūno draugijos pirmininkė Rima Palijanskaitė.

Vydūno draugijos pirmininkė Rima Palijanskaitė.

Vydūno draugijos pirmininkė Rima Palijanskaitė, kovo 21-ąją dalyvavusi jau ne pirmame šventiniame renginyje Kintuose, priminė dviejų mūsų tautos genijų – Vydūno ir M. K.Čiurlionio – bendrystę. „Anuomet šie abu kūrėjai gėrė iš tų pačių išminties šaltinių, buvo ateities regėtojai, – apie jų sąsajas kalbėjo R. Palijanskaitė. – O štai Vydūnas Čiurlionį įvardijo kaip ypatingą menininką, išreiškusį lietuviškumo esmę, kvietusį nesusitelkti ties kasdienybe, bet viliojantį į gelmes, būties bekraštybę“.

„Du dalyku žmogui turėtų rūpėti, būtent: savo esmę nešti į gyvenimą ir ją dėl to gyvinti ir stiprinti. O abu vyksta kartu, jeigu daroma kuo nuoširdžiau. Ir abejaip aiškėja kultūra“, - kadaise sakė Vydūnas. Būtent tuo nuoširdumu susirinkusius į Kintus ir žavėjo Druskininkų džiazo kolektyvas: Linas Bankauskas (aranžuotojas ir gitaristas), Tomas Čiukauskas (tenorinis saksofonas), Ričardas Meškerys (bosinė gitara), Valdas Meškerys (mušamieji), Rokas Barzdžius (saksofonas). M. K. Čiurlionio miniatiūrų programa „Čiurlionis kitaiP“ – tai kompozitoriaus temos, pergrotos džiazo stiliumi, jas praplečiant improvizacijomis. Pasak atlikėjų, M. K. Čiurlionio preliudų ir styginių kvarteto temos, jų citatos yra palankios plėtoti improvizuojant. Koncerto programoje – septynių M. K. Čiurlionio preliudų aranžuotės, tarp jų – ir iš Druskininkų kūrybos periodo, styginių kvarteto temų ir ekspromto citatos aranžuotės, iš viso – devynios pjesės. Kūrybingas jaunimas, širdyje kiekvienas nešiojantis savąjį „Čiurlionį“, tvirtina, kad šio kompozitoriaus kūrinių atlikimas jiems yra tikras iššūkis, kai sudėtingiausia savaip perteikti ir interpretuoti jų nuotaiką, neiškraipant pagrindinių autoriaus motyvų.

Gyvenimas – tai kelionė tobuluman

„Šis aukšto meninio lygio koncertas – M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo dovana, – pasakojo Kintų Vydūno kultūros centro direktorė Rita Tarvydienė. – Su šiuo fondu susipažinome 2008 metais, organizuojant Vydūno 140-ąsias gimimo metines. Tuomet buvome nustebinti netikėtai gražiu renginiu, kuomet fondas dovanojo grupės „Skylė” koncertą su folk-roko programa. Pasitinkant Vydūno 146 – ąjį gimtadienį fondas vėl nustebino kintiškius ir svečius, atveždamas į Kintus Druskininkų džiazo kolektyvo programą „Čiurlionis kitaiP”. Vydūnas savo laiku, kai pamatė M. K. Čiurlionio paveikslus, apibūdino trumpai: „Tai yra genijaus kūryba!”. Su šia programa turėjome puikią galimybę prisiminti ir susieti dviejų talentingiausių Lietuvos didžiavyrių ir lietuviškos dvasios puoselėtojų kūrybą, analizuoti jų laikmetį ir kūrybos pasaulį. Džiugu, kad jų kūryba tapo įkvėpimu naujos kartos, XXI amžiaus atlikėjams, o mums, nedidelio miestelio žmonėms, neįkainojama meno edukacijos ir gyvo garso muzikos pamoka.

Dėkojant M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo kūrybinei grupei ir jų globojamiems atlikėjams, linkėjimus norisi išsakyti Vydūno mintimis: „Tik kuriantis žmogus yra gražus. Viskas nuo kiekvieno vidinės gyvatos pareina, reikia neprarasti ir šventnamį savyje turėti, nuo to visa tauta šviesėja ir stiprėja…“

Ligita Šoliūnienė

Indrės Zaleskytės ir Romo Tarvydo nuotr.

Rašyti komentarą