Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės teisėjas pats teisė jį apvogusį vyrą

Publikuota: 2010 gegužės 06 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės r. apylinkės teismo teisėjas Robertas Povilaitis nusprendė už grotų pasiųsti vyrą, kuris iš jo mamos garažo Rusnėje pavogė žoliapjovę.

Teisėjų etikos ir drausmės komisija tai įvertino kaip teisėjo vardo pažeminimą, dėl ko buvo pakenkta ir visos teisminės valdžios autoritetui. Todėl R. Povilaičiui buvo iškelta drausmės byla, kuri jau pasiekė Teisėjų garbės teismą.

R. Povilaičiui priklausanti 580 litų vertės žoliapjovė buvo pavogta iš jo motinos garažo Rusnėje. Kai pareigūnai išaiškino vagis ir ištyrė baudžiamąją bylą, paaiškėjo, kad nuo jaunų nusikaltėlių nukentėjo net 18 asmenų.

Bylą buvo nuspręsta perduoti kito – Šilalės rajono apylinkės teismui, kad nekiltų abejonių, jog Šilutės rajono apylinkės teismo teisėjai gali priimti šališką nuosprendį. Šilalėje byla buvo išnagrinėta ir priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Vienam vagišiui Šilalės teismas skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant būti namuose nuo 22 iki 6 valandos bei dalyvauti Pataisos inspekcijoje vykdomoje “Asmenų, padariusių nusikalstamas veikas nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams socialinės reabilitacijos programoje”.

Kadangi nuteistasis šių nurodymų nevykdė, Šilutės r. pataisos inspekcija kreipėsi į Šilutės r. apylinkės teismą su prašymu skirti vagišiui griežtesnę bausmę. Taip ši byla atsidūrė ant R. Povilaičio stalo.

Nors teisėjas privalėjo nusišalinti nuo Pataisos inspekcijos teikimo nagrinėjimo, tačiau jis ne tik jos ėmėsi, bet ir skyrė jį apvogusiam vyrui 45 parų areštą, bausmę atliekant policijos areštinėje poilsio dienomis.

Tačiau netrukus ši R. Povilaičio nutartis buvo panaikinta. Mat Klaipėdos apygardos teismas nustatė, kad šilutiškis teisėjas išimtinai šiurkščiai pažeidė ne tik baudžiamojo proceso įstatymą dėl asmens teisės į teisingą ir nešališką teismą, bet ir su tuo susijusius teisminės etikos reikalavimus.

Kadangi R. Povilaitis šioje byloje buvo ne tik teisėjas, bet kartu su savo motina buvo oficialiai pripažintas nukentėjusiuoju, todėl pagal įstatymus net negalėjo jos nagrinėti.

Teisėjų garbės teismui nusprendus, kad R. Povilaitis padarė pažeidimą, jam gresia pastaba, papeikimas, griežtas papeikimas ar net atleidimas iš pareigų.

Rašyti komentarą