Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pamario žemdirbiai – prieš siūlomas permainas

Publikuota: 2013 liepos 26 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Lietuvos ūkininkų sąjungos (toliau – LŪS) Šilutės skyriaus narių susirinkime šį ketvirtadienį pareikštas kategoriškas „ne“ lėšų perskirstymui tarp Bendrosios žemės ūkio politikos (toliau – BŽŪP) 2014 – 2020 m. I-ojo ir II-ojo ramsčių, 10 proc. lėšų iš tiesioginių išmokų finansinio voko perkeliant į kaimo plėtros voką, kaip siūlo Žemės ūkio ministerija.

Susirinkime akcentuota, kad Šilutės rajone dominuoja šeimos ūkiai, valdantys palyginti mažus žemės plotus, kurių būklę ir taip jau apsunkina krašte vis labiau beįsigalintys taip vadinami sofos ūkininkai – iš valstybės nuomojamas žemes įvairiais teisėtais būdais užvaldantys, bet jos patys nedirbantys, o tik grietinėlę – tiesiogines išmokas nusigriebiantys žemvaldžiai, – o jeigu dar bus sumažintas tiesioginių išmokų paketas, tai žemės ūkio mažiesiems būsią dar sunkiau išsilaikyti. Ypač tiems, kurie dalyvauja Kaimo plėtros programose ir yra prisiėmę įvairių įsipareigojimų.

Anot LŪS Šilutės skyriaus pirmininko Kęstučio Andrijausko, ir visoje Lietuvoje stambūs žemvaldžiai, turintys per 1000 ha žemės, tesudaro 0.22 proc. žemės savininkų, tačiau jų rankose – maždaug penktadalis visos dirbamos žemės.

Pamario ūkininkų išsakyta pozicija dėl būsimo BŽŪP biudžeto iš esmės sutampa su LŪS pirmininko Jono Talmanto nuomone (pastarasis pamario žemdirbių susirinkime dalyvavo nuotoliniu būdu, pasitelkus mobilųjį telefono ryšį), kad BŽŪP lėšos tarp I-ojo ir II-ojo ramsčių iš viso nebūtų perskirstomos.

Šilutės rajono žemdirbiai taip pat norėtų, kad į valstybinę žemės ūkio paskirties žemę galėtų pretenduoti ir tiesiogines išmokas gautų tik aktyvūs – žemės ūkio produkciją gaminantys ūkininkai.

Taip pat siūloma, kad tie projektai, kurie buvo priduoti 2007-2013 metų paramos gavimui ir atitiko administracinius reikalavimus, tačiau dėl lėšų trūkumo buvo nenagrinėti, naujame paramos 2014-2020 m. laikotarpyje įgautų pirmumo teisę.

Visa tai (ir dar daugiau) bus surašyta į rezoliuciją, kuri artimiausiomis dienomis turėtų pasiekti Žemės ūkio ministeriją.

Panašaus turinio rezoliucijas jau yra parengę kai kurie kiti LŪS skyriai.

LŪS Šilutės skyriaus narių susirinkime taip pat nuspręsta kreiptis į Žemės ūkio ministeriją dėl šienavimo užliejamose teritorijose termino pratęsimo, mat pamaryje net ir dabar ne visur dar eina įvažiuoti su šienavimo technika, dar kartą išreikštas nusistatymas prieš skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą krašte, pradėtos brandinti mintys dėl žemės rėmimo fondo atkūrimo rajone.

3 skaitytojų komentarai
Joo 2013 liepos 26d., 15:0388.118.183.35
Kvaileliai, europeicai išmokas moka ir jiems ne tas tas pats kam moka. Kuo daugiau išmokų gauna sofkiniai, tuo mažesnę konkurenciją eurppeicams sudarys aktyvūs ūkininkai. Ir kaip tie kvaileliai ūkininkai nesupranta ką nurodo Maskva, atsiprašau Briuselis.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 5

Atsakyti

vietiniai 2013 liepos 26d., 23:5778.61.15.248
Eilinis K. Andrijausko PASIRODYMAS, kad daug dirbu dėl ūkininkų. Susirinkime 15 žmonių ir 4 žurnalistai. Kokia čia veikla, mirus Šilutės ūkininkų sąjunga, tik galva aukštai pakelta….

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 3

Atsakyti

Šilutiškis 2013 liepos 27d., 14:4688.118.182.198
Džiugu, jog yra dar žmonių, kurie nuoširdžiai kovoja už žemdirbius mūsų krašte, nes kuo toliau tuo tokių žmonių mažėja.. Visi sulinde žiūri tik savo problemas, ieško tik sau naudos. Dėkoju, p. Kęstučiui už veiklą. Žmogus, kuris seniai galėjo numoti ranka į jus visus ir nieko nekovoti dėl jūsų “vietiniai”, kurie šūkauti tesugebate.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 5

Atsakyti

Rašyti komentarą