Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Naujuose pašto ženkluose – ir Ventės rago švyturys

Publikuota: 2013 liepos 25 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Lietuvos paštas tęsia pašto ženklų seriją „Technikos paminklai“ ir šį šeštadienį, liepos 27 dieną į apyvartą išleis du naujus ženklus, kuriuose bus pavaizduoti Klaipėdos ir Ventės rago švyturiai.

Abu pašto ženklus sukūrė dailininkas Vilius Bručas.

Kiekvienas pašto ženklas bus išleistas po 80 tūkst. tiražu, abiejų pašto ženklų nominalai – po 2,45 Lt.

Kartu su pašto ženklais apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas bei kartmaksimumai. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujaisiais pašto ženklais, Klaipėdos centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Klaipėdos švyturys – vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje pastatytas ir įžiebtas 1796 m. rugsėjo 1 d. Šiandien šio per 200 metų senumo švyturio autentiška teišliko tik 4 m cokolinė dalis. Švyturys per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas. 1953 m. iš naujo perstatytas ir patobulintas. Dabar švyturys – 44 m aukščio, atstumas nuo jūros – 500 m, o signalas matomas iš 33 kilometrų.

Ventės ragas yra labiausiai į vakarus nutolęs Šilutės rajono taškas. Laivams ir sieliams ši vieta buvo ypač pavojinga. 1837 m. Ventės rago iškyšulyje pastatytas medinis švyturys su alyvine lempa. 1860 m. pradėtas statyti mūrinis.

Dabar Ventės švyturys atlieka daugiau simbolinę reikšmę, nes laivyba mariose nėra intensyvi. Dažniausiai jis rodo kelią poledinės žūklės mėgėjams žiemą. Šiandien švyturyje veikia ornitologinė stotis.

Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25–30 pašto ženklų.

Lietuvos pašto inf.

Rašyti komentarą