Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ar EP turės galią kontroliuoti naująją Europos išorės veiksmų tarnybą?

Publikuota: 2010 balandžio 28 Kategorija: Nuo'monės

Z. BalčytisŠiuo metu Europos Sąjungos institucijų lygmenyje vyksta aktyvus naujos Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) kūrimas.

Šios naujosios tarnybos – savotiškos Europos užsienio reikalų ministerijos – įsteigimas yra numatytas Lisabonos sutartimi, siekiant stiprinti Europos balsą tarptautinėje arenoje.

Pagrindinis klausimas, kuriuo dabar diskutuojama Europos Parlamente, yra svertų kontroliuoti EIVT sukūrimas.

Būdamas EP Biudžeto kontrolės komiteto nuomonės rengėju šia tema, keliu idėją, kad biudžeto srityje naujoji Tarnyba turėtų būti atskaitinga Europos Parlamentui tiek už administracinių, tiek už veiklos išlaidų panaudojimą.

Kitas, mano nuomone, probleminis EIVT klausimas yra funkcijų su Europos Komisija dubliavimasis, humanitarinės pagalbos ir plėtros bei kaimynystės politikos srityje, todėl reikalingi skubūs sprendimai aiškiai atskirti, kas nuo šiol vykdys šias funkcijas.

Tačiau Europos Parlamentas, būdamas vienintele tiesiogiai renkama institucija, nori išlaikyti ir daugiau atskaitomybės bei kontrolės saugiklių EIVT atžvilgiu, tokių kaip, pavyzdžiui, kompetencijų padalijimas ar pareigūnų į Tarnybą skyrimas.

Kieno – naujosios Tarnybos ar Europos Parlamento – naudai baigsis ši su kontrole bei atskaitomybe iš vienos pusės ir su institucijos nepriklausomumu bei savarankiškumu iš kitos pusės susijusi diskusija, turėtų paaiškėti jau artimiausiu metu.

Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis

balcytis.lt

Rašyti komentarą