Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Rekviem posovietiniam sapnui“

Publikuota: 2013 liepos 11 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Bibliotekos nuotr.Bibliotekos nuotr.

Juodai balti skaitmeniniai fotomontažai parodoje.

Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaryta jauno menininko Augustino Našlėno fotomontažų paroda, kurią autorius pavadino „Rekviem posovietiniam sapnui“.

Parodos atidaryme dalyvavęs autorius teigė, kad ši serija atsirado apytikriai per aštuonerius metus. Joje atsispindi jo, jauno žmogaus, augusio posovietiniu laikotarpiu, ryškiausi vaikystės ir paauglystės prisiminimai, sapnai, vizijos, viltys, susijusios su to laikmečio realybe.

Fotomontažu A. Našlėnas susidomėjo vos susipažinęs su skaitmeninėmis vaizdo apdorojimo technologijomis. Naudodamasis jomis pradėjo jungti fotografinę medžiagą su ranka bei kompiuteriu sukurta grafika ir tam panaudojo savo surinktą apie dviejų tūkstančių kadrų fotoarchyvą.

„Fotografija man tapo svarbi… Mane domina vaizdų kūrimas, o ne technologija… Labai domiuosi psichinio automatizmo fenomenu vaizduojamajame mene… Siurrealistų judėjimas ir jų teorijos, susijusios su žmogaus psichologija, okultizmu ir dvasiniu misticizmu, turėjo didelės įtakos šiuose darbuose vyraujančiai logikai. Kurdamas jaučiau artumą magiškojo realizmo stilistikai“, – rašo jaunasis menininkas savo parodos pristatyme.

Juodai baltuose fotomontažuose – žmogaus gyvenimo ciklai nuo vaikystės iki brandos.

Atsakydamas į klausimą, kodėl parodoje eksponuojama juodai balta fotografija, autorius sakė, kad šiose kompozicijose norėjo pabrėžti ryšį su Lietuvos fotografijos klasika. Jo kūrybą įtakoja žinomų Lietuvos fotomenininkų, klasikų Romualdo Rakausko, Romualdo Požerskio, Algirdo Darongausko fotografijos menas. Ši paroda bene penkioliktoji A. Našlėno personalinė kūrybos paroda. Parodos surengtos Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje ir kitur.

A. Našlėnas, baigęs studijas Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualinio dizaino katedroje, išvyko į Didžiąją Britaniją. Šiuo metu ten gyvena, dirba ir studijuoja vizualinį meną Sheffield-Hallam universitete.

Kartu su autoriumi renginyje dalyvavo parodos kuratorė, menotyrininkė Danguolė Ruškienė, Augustino tėvai – Ramunė Našlėnienė ir Gintautas Našlėnas, kurie prisipažino esantys dailės mokytojai. Paroda veiks iki rugpjūčio 13 d.

Informaciją parengė Aldona Norbutienė

Rašyti komentarą