Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kęstutis Gabšys: „Kai idėjos veržiasi per kraštus“

Publikuota: 2013 birželio 26 Kategorija: Nuo'monės

Kaip dažnai būna mūsų šalyje, daugelis idėjų pirmiausiai prigyja sostinėje, o po to keliauja į kitus šalies kraštus. Kai iš sostinės ateina geri darbai ir idėjos yra gerai, bet kartais iš sostinės į mūsų kraštus atkeliauja ir blogos idėjos.

Štai iki paskutinio siūlo prasiskolinusi Vilniaus miesto savivaldybė surado būdų, kaip toliau didinti savo skolas. Šitas magiškas žodis yra vadinamas koncesija. Vilniaus savivaldybė turi ir pavyzdinį koncesijos modelį – Balsių pagrindinę mokyklą, kurią pastačiusi privati bendrovė 25 metus iš Savivaldybės lups aptarnavimo mokestį. Pastačiusi 30 milijonų litų kainavusią mokyklą ir ją šildydama bei apšviesdama, privati bendrovė per 25 metus iš Savivaldybės gaus apie 200 milijonų litų.

Mūsų rajono savivaldybės merės sudaryta „darbo grupė“, vadovaujama Vilniaus miesto mero bendražygio ir bičiulio Arvydo Jako, šią Vilniaus praktiką nusprendė perkelti į Šilutės gatvių apšvietimą. Darbo grupė siūlo Šilutės gatvių apšvietimą atiduoti privačiai bendrovei, kuri įdiegtų energiją taupančias LED lempas. Mainais už privačios bendrovės dosnumą, leistų jai 25 metus šviesti Šilutę ir gauti garantuotas pajamas.

Aš norėčiau būti panašaus projekto investuotoju, nes investuotojas tokiuose projektuose niekuo nerizikuoja. Jis neketina nuderėti elektros tiekimo kainų, neketina sukurti kompiuterizuotos apšvietimo sistemos ar kažkokių kitokių stebuklingų dalykų. Investuotojas padarys tik vieną dalyką, ko jau nebesugeba padaryti prasiskolinusi Šilutės valdžia, – nueis į banką ir pasiskolins pinigų šiam projektui. Po to, „užsidėjęs“ solidžią maržą, per tam tikrą laiką „išsirinks pinigus“ iš tos pačios Savivaldybės, nepamiršdamas savo pelno. Tai labai primena TV reklamą: „Jei kiti neskolina – paskolins bobutė“.

LED‘ų pagrindu veikiančios gatvių apšvietimo lempos nėra patentuota technologija. Rinkoje yra ne viena bendrovė, galinti parduoti tokias lempas. Tiesa, dar tebėra diskutuojama apie šių lempų patikimumą ir ekonominę naudą. Kol kas LED lempos yra pakankamai brangios. Vis dėlto jei Šilutės politikams tokių abejonių nebekyla, kodėl pati Savivaldybė ir Šilutės seniūnas jų neperka ir lempų nekeičia? Nebūtina juk iš karto pakeisti visų lempų. Tai galima padaryti per 5-10 metų. Per tą laiką gali nutikti įvairių gerų dalykų: pavyzdžiui, galis atpigti lempos, vykdant gatvių rekonstrukciją pakeisti lempas už ES lėšas arba dalį apšvietimo sistemos gali sutvarkyti investuotojas, norintis ką nors pasistatyti Šilutėje. Galų gale, pabandžius praktiškai, galima vėl sugrįžti prie ankstesnių lempų ir šį eksperimentą laikyti nepasisekusiu.

Jei ši idėja būtų įgyvendinta, tai greičiausiai pretenduotų tapti didžiausia ketvirčio amžiaus afera, kurią nustelbti galėtų nebent Šilutės šilumos tinklų privatizavimas. Reikia tikėtis, kad Šilutės politikams užteks sveiko proto, o Šilutės bendruomenei – ryžto, kad šios idėjos organizatoriams ir įkvėpėjams būtų duotas ryžtingas atkirtis.

www.gabsys.lt

4 skaitytojų komentarai
(: 2013 birželio 27d., 08:2588.119.253.65

Nu juo, geriau nieka nedaryti. I taip negerai, o dabar bus da bluogiau – kai taip pradedi galvoti – nors gyvas į žemę lysk.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 3

Atsakyti

Šilutiškis 2013 birželio 27d., 14:485.20.108.184

Kaip suprantu, šios dienos Šilutės rajono tarybos posėdyje šis klausimas t.y. galimybių studijos „ŠILUTĖS MIESTO IR SENIŪNIJŲ GATVIŲ IR VIEŠŲJŲ ERDVIŲ APŠVIETIMAS“ PARENGIMAS“ buvo priimtas bendru sutarimu t.y. balsuojant visiems dalyvaujantiems posėdyje. Beje, projektą pristatinėjo pats Jakas ir dar visiems priminė, kad “nori, kad ir po šios kadencijos išrinkta nauja kadencija, turėtų ką veikti” :D

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

Taip, 2013 birželio 28d., 14:5878.61.35.108

konservatoriau Gapšy,nėra abejonių, kad Šilutės iždo melžimui Jako grupė dar vieną aparatą bus parengusi. Bet kodėl dešinieji – konservatoriai ir liberalai – rajono taryboje nė cypt? Ar ne todėl, kad didžiausios interesų ausys styro iš už administracijos direktoriaus ir jo klano nugaros?

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 3

Atsakyti

Kastytis 2013 birželio 29d., 21:4978.61.249.187

Tas Gabsys toks jaunas , o jau konservatorius su bobutes protu ir mastymu. Geriau jau jis nebutu atvaziaves i Silute, tegul jau Klaipeda geriau su juo vargtu .

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą