Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Skalūnai Vakarų Lietuvoje: iš didelio debesies…

Publikuota: 2013 birželio 19 Kategorija: Aktualijos, Rajone

ve.lt nuotr.ve.lt nuotr.

Vos prieš kelis mėnesius plačiai nuskambėjusi istorija apie galimai apgaule su Šilutės rajono kaimiškų vietovių gyventojais sudarytas sutartis dėl skalūnų dujų žvalgybos darbų jų žemėse išsikvėpė: dauguma sutarčių jau nutrauktos abipusiu sutarimu, o į galimai nešvarius žaidimus įsivėlę seniūnijų valdininkai, kurie savavališkai talkino bendrovei „LL investicijos“ sudarant tas nelemtas sutartis, atsipirko papeikimais.

Gyventojai „praregėjo“

Skandalas dėl sutarčių tarp bendrovės „LL investicijos“ ir Šilutės rajono gyventojų kilo šių metų pradžioje, kai Tauragės rajone Žygaičių kaime kilusi pasipriešinimo galimai pražūtingai aplinkai ir gyventojams skalūnų dujų žvalgybai bei gavybai banga atsirito iki Pamario krašto. Į Rietavo licencinį plotą patenkančių Šilutės rajono seniūnijų gyventojai staiga „praregėjo“ ir pradėjo garsiai šaukti, kad sudarant sutartis dėl skalūnų dujų žvalgybos jų žemėse buvo apgauti. Su seniūnijose dirbančių žemės ūkio specialistų pagalba.

Esą žemių savininkams buvo siūloma pasirašyti jau užpildytas sutartis, kuriose jie sutikdavo, kad jų žemės valdose bus atliekami seisminiai tyrimai ir numatyta tvarka kompensuojama padaryta žala. Viename skunde teigiama, kad sutartis su UAB „LL Investicijos“ buvo pakišta pasirašyti tarp kitų su žemės valdomis susijusių dokumentų, nieko prieš tai nepaaiškinus. Ir panašiai.

Kilo didelis ažiotažas: Šilutės rajono savivaldybėje buvo sudaryta speciali komisija (pirmininkas administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygantas Kamarauskas), Generalinė prokuratūra sulaukė prašymo apginti viešąjį interesą (pastaroji LR Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Algimanto Salamakino ir Seimo narės Aurelijos Stancikienės prašymus persiuntė Klaipėdos apygardos prokuratūrai), Specialiųjų tyrimų tarnybos (toliau – STT) Klaipėdos valdyboje buvo pradėtas pirminis duomenų patikrinimas.

Bet vėliau aistros tarsi aprimo. Visų žvilgsniai (ir ne tik) nukrypo į LR Seimą, kuriame buvo svarstomi su skalūnų dujų ir kitų angliavandenilių gavyba susijusios įstatymų pataisos.

Todėl dabar nusprendėme pasidomėti, kaip gi baigėsi (jeigu baigėsi) ta istorija su sutartimis dėl skalūnų dujų žvalgybos į Rietavo licencinį plotą patenkančiose Šilutės rajono seniūnijose.

Savivaldybė – ne prokuratūra

V. Kamarausko vadovaujama komisija jai pavestą užduotį ištirti gyventojų skundus dėl sutarčių su bendrove „LL investicijos“ įvykdė ir savo išvadas pateikė Savivaldybės administracijos direktoriui. Pastarasis prasižengusioms žemės ūkio specialistėms – Stefanijai Freitakienei (Žemaičių Naumiesčio seniūnija), Elenai Radžiuvienei (Gardamo sen.), Danutei Lindžienei (Vainutas), Aldonai Sirtautienei (Katyčiai) ir Janinai Šimašienei (Usėnai) – skyrė drausmines nuobaudas – papeikimus už tai, kad jos darbo metu užsiiminėjo su tiesioginiu darbu nesusijusia veikla ir pasinaudojo tarnybine padėtimi.

„Žmonės patys pasirašė sutartis, ir ne mūsų darbas aiškintis, ar jie buvo apgauti, ar ne, – teigė telefonu komisijos pirmininkas V. Kamarauskas. – Juk Savivaldybė – ne prokuratūra“.

Kaip baigėsi – neįdomu

V. Kamarausko žiniomis, gyventojų skundžiamų sutarčių būta net kelių šimtų (tikslaus skaičiaus jis neprisimena – red. pastaba). Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas teigė girdėjęs apie UAB „LL investicijos“ ketinimus vykti į prieš tai minėtas seniūnijas ir vietoje spręsti problemą. Tačiau ar jie – „LL investicijos“ buvo susitikę su vietos bendruomenėmis, komisijos pirmininkas prisipažino nežinantis.

Labai dideliu susidomėjimu šia istorija netrykšta ir Savivaldybės administracijos direktorius R. Ambrozaitis.

„Dėl sutarčių gilinasi prokuratūra. Ar ji baigė tyrimą – jokių žinių. Mes daugiau nesidomėjome,“ – prisipažino telefonu R. Ambrozaitis, pridurdamas, jog girdėjęs, kad „LL investicijos“ nutraukia sutartis. Ir viskas.

Teisėsauga atsitraukė

STT Klaipėdos valdyba ikiteisminio tyrimo nusprendė nepradėti, o Klaipėdos apygardos prokuratūra atsisakė tenkinti LR Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko A. Salamakino bei parlamentarės A. Stancikienės pareiškimus dėl viešojo intereso gynimo.

Šaltinių teigimu, STT sprendimą giliau nenarplioti sutarčių dėl skalūnų dujų žvalgybos istorijos, be kita ko, lėmė ir tas faktas, kad į šį skandalą įsivėlusioms valdininkėms – seniūnijų žemės ūkio specialistėms Savivaldybės administracijos direktorius skyrė tarnybine nuobaudas – papeikimus.

Tuo tarpu Klaipėdos apygardos prokuratūra šioje istorijoje neįžvelgė viešojo intereso.

Iš prokuratūros nutarimo: „Apibendrinant pareiškimų nagrinėjimo metu nustatytas ir ištirtas aplinkybes bei surinktus įrodymus, konstatuotina, jog, sudarant sutartis, nenustatyti imperatyvių teisės aktų pažeidimai, kurie sudarytų viešojo intereso pažeidimą. Nagrinėjamu atveju ginčo dalykas – dvišaliai sandoriai, kuriais išreiškiama dviejų šalių valia <…> Esant nurodytoms aplinkybėms, prokurorui inicijuoti procesą teisme dėl UAB „LL investicijos“ su žemės savininkais sudarytų ginčo sutarčių dėl pripažinimo negaliojančiomis, siekiant apginti viešąjį interesą, ar taikyti kitas viešojo intereso gynimo priemones nėra teisinio pagrindo.“

Sutartis vis dėlto nutraukė

Gardamo seniūnas Tomas Balčytis sakė telefonu, kad jo seniūnijoje buvo sudaryta iš viso netoli 100 sutarčių dėl skalūnų dujų žvalgybos, tačiau šiandien beveik visos jos jau panaikintos.

„Buvo atvykę UAB „LL investicijos“ atstovai, ir beveik visos sutartys buvo oficialiai nutrauktos, – pasakojo seniūnas. – Liko galioti tik 4 sutartys su žmonėmis, kurie tuo metu buvo išvykę į užsienį“.

Po kelias sutartis „LL investicijos“ išsaugojo ir kitose keturiose seniūnijose. Bet ne tik dėl to, kad kažkas buvo kažkur išvykęs.

„Pas mus buvo susirinkimas, ir didžioji dauguma gyventojų pareiškė norą panaikinti sutartis, – sakė telefonu Vainuto seniūnas Vitalijus Mockus. Anot seniūno, jo seniūnijoje „LL investicijos“ buvo sudariusios beveik 200 sutarčių. – Tačiau buvo ir tokių, kurie patys nesutiko jų nutraukti“.

Bet jau randasi ir naujų sutarčių. Pavyzdžiui, Katyčių seniūnijoje. Šios seniūnijos specialistas Viktoras Vaitiekovas (seniūnė Juzefa Tamavičienė antradienį dar buvo ligos atostogose) teigė žinantis mažiausiai vieną seniūnijos gyventoją, kuris neseniai pasirašė sutartį su UAB „LL investicijos“. Šį kartą be tarpininkų iš seniūnijos.

„LL investicijos“: „Mes nieko neslepiam“

UAB „LL investicijos“ atstovaujanti „Minijos naftos“ bendrovės ryšių su visuomene specialistė Kristina Paukštytė – Brazdauskienė, paklausta telefonu, kodėl skalūnų dujų žvalgai taip lengvai pasidavė spaudimui ir sutiko nutraukti jiems taip reikalingas sutartis, pradėjo pasakoti apie jų versle neva taikomus aukštus moralės principus: Tai žmogiška ir natūralu. Mes nieko neslepiam. Jeigu žmonės galvoja, kad kažkas negerai, nutraukiam ir sudarom naujas sutartis. Ko mums pyktis su žmonėmis ir Šilutės rajono savivaldybe?..“

Susiję: “Skalūnai Vakarų Lietuvoje: Seimo narys ragina netylėti”,
“Skalūnai Vakarų Lietuvoje: pasipriešinimas stiprėja”

Ne į temą
Šilutė – dviratininkų miestas. Ir taškas. (2013-06-19)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Oresto Lidžiaus nuotr.

Rašyti komentarą