Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Už šildymą galėtume mokėti mažiau

Publikuota: 2010 balandžio 26 Kategorija: Aktualijos

sites.google.com nuotr.sites.google.com nuotr.

Liberalų sąjūdžio Šilutės skyrius vėl kelia klausimą dėl didelę abejonę keliančių šildymo kainų. Dar sykį prisiminti šią aktualią problemą  paskatino neseniai rajono savivaldybėje skubos tvarka patvirtina 2009 m. UAB “Šilutės šilumos tinklai” veiklos ataskaita.

Baigėsi tikra senoviška žiema, kurios speigais ir gausiu sniegu džiaugėsi nebent mūsų atžalos –vaikai, išsiilgę sniego ir ledo teikiamų malonumų.

Patenkinti šalta žiema, matyti, buvo ir malkų bei anglių  pardavėjai ar prekiautojai. Tačiau dauguma žmonių gerokai pavargo tiek nuo speigų, tiek nuo rūpesčių  dėl padidėjusių šildymo išlaidų. Ypač tai pasakytina apie tuos gyventojus, kurie naudojasi mūsų rajono savivaldybės įmonės – UAB “Šilutės šilumos tinklai” paslaugomis.

Taip jau susiklostė pastarųjų metų įvykiai, kad ši bendrovė yra nuolatiniame Liberalų sąjūdžio partijos Šilutės skyriaus akiratyje. Čia su rajono savivaldybe ir “Šilutės šilumos tinklais” laužomos ietys dėl skaidresnio biokuro pirkimo, dėl bendrovės valdymo problemų, dėl siekio maksimaliai mažinti gyventojams sąskaitas už šildymą, panaudojant tam visus įmanomus vidinius rezervus.

Dėl visų šių dalykų rajono savivaldybės vadovus spaudė Seimo narys Audrius Endzinas, į kurį kreipėsi nemažai šilutiškių. Ginčų verpete mums – Liberalų sąjūdžio atstovams duodavo suprasti, kad visus reikalus, tarp jų ir gyventojams užkraunamas didžiules šildymo išlaidas, geriausiai už  visus išmano tik vienas žmogus – savivaldybės administratorius Š. Laužikas. Apie tai rašėme ir publikacijoje “Zuikio ausys Šilutės katilinėje”, 2009 m. gegužės 19 d. paskelbtoje mūsų internetiniame puslapyje http://www.silutesliberalai.lt/. Remdamiesi kai kuriais faktais, darėme prielaidą,
jog šilumos kainų nustatymo istorijoje įtartinai kyšo kai kurių verslininkų, o gal ir rajono politikų ausys. Tačiau grįžkime prie dabartinių reikalų.

Kokios yra mūsų nuostatos dėl pasibaigusio ir dėl artimiausio šildymo sezono?

Praėjusiame rajono tarybos posėdyje, kuris įvyko kovo 26d., skubos tvarka ir vienu ypu buvo pritarta visų trijų savivaldybių įmonių, tarp jų ir bendrovės “Šilutės šilumos tinklai” 2009 metų ataskaitoms, nors klausimo teikėjas tarybos narys A. Gečas primygtinai prašė kiekvienos įmonės ataskaitą svarstyti atskirai.
 
Kodėl posėdžiui pirmininkavęs meras V. Pozingis nenorėjo, kad kiekvienos įmonės ataskaita būtų svarstoma atskirai?

Ar ne todėl, kad taip buvo sutarę su Š. Laužiku -  darom skubos tvarka, suplakim visas ataskaitas į krūvą, kas tada į jas bespės įsigilinti?

UAB “Šilutės šilumos tinklai” 2009 m. savo ataskaitoje parodė, kad gavo 1,82 mln. litų pelno. Posėdyje, pažymint šį svarbų įmonės rodiklį, buvo jaučiamas tarsi pasididžiavimas, kad dirbama pelningai. Iš tiesų, valstybinė įmonė turi dirbti pelningai, visi tam pritariame. Bet štai koks iškyla klausimas: koks pelningumas yra sveikintinas ir koks yra plėšikiškas, gautas per daug spaudžiant apsiginti negalinčius vartotojus?

Šilumos kaina galėjo būti bent keliais procentais žemesnė. Todėl 2009 m. kiekvieno buto gyventojai galėjo sumokėti 300 – 500 litų mažiau, negu sumokėjo faktiškai, juolab, kad tuomet šalčiai pradėjo spausti tik gruodžio pabaigoje. Tuomet “Šilutės šilumos tinklai” būtų užbaigę metus, turėdami maždaug 0,5 milijono litų pelno.

Daugiabučių gyventojai neturi galimybės savo nuožiūra pasirinkti šilumos tiekėją. Šilumą jie turi  pirkti iš UAB “Šilutės šilumos tinklai”. Nesvarbu, kokią kainą nustatys, vis tiek gyventojai privalės sumokėti. Tuo ypač yra patenkintas Š. Laužikas -  pagrindinis veikėjas bene visose konfliktinėse istorijose, susijusiose su šilumos reikalais.

Liberalų sąjūdžio Šilutės skyriaus nuomonė yra aiški: 2009 m. savivaldybės kontroliuojami “Šilutės šilumos tinklai” tiekė šilumą per didelėmis kainomis, nepaisė sunkmečio, sumažėjusio gyventojų mokumo, naudojosi savo monopolistine padėtimi bei rajono tarybos daugumos abejingu pritarimu ir tokiu būdu gyventojų sąskaita uždirbo didesnį negu milijonas litų viršpelnį.

Užduodame klausimą: kam tai buvo naudinga? Kam reikėjo bendrovės “Šilutės šilumos tinklai” steigėjai – savivaldybei (savininkei) viršpelnio pavidalu pasiimti iš gyventojų milijoninę neprocentinę ir negrąžinamą paskolą?

Įtariu, jog taip padarė todėl, kad savivaldybė išnaudojo skolinimosi iš bankų limitus. Tada, matyti, ir sugalvota: kodėl nepasiėmus reikalingų milijonų iš gyventojų, jei rajono tarybos valdančioji dauguma nesigilina arba nepakankamai gilinasi į finansinius rodiklius, o Liberalų sąjūdį galima apkaltinti politikavimu, kompetencijos stoka ir šilumos kainų kainų skaičiavimo metodikos nesupratimu?
 
Ką reikia daryti ateityje?

Artimiausiais mėnesiais būtina kontroliuoti “Šilutės šilumos tinklų” tarpinius (ketvirčių) veiklos balansus ir, esant panašiai situacijai, mažinti šilumos kainas šiais metais. Būtina aktyviau vykdyti ir  Šilutės šilumos tinklų modernizavimo bei plėtros darbus, Šilutės ligoninę prijungti prie centralizuotų miesto tinklų. Visa tai irgi padėtų sumažinti šilumos kainą.

Netrukus rajono savivaldybės taryba išklausys administracijos direktoriaus Š. Laužiko 
2009 metų veiklos ataskaitą. Ką joje administracijos vadovas pasakys apie “Šilutės šilumos tinklus”? Kaip pavadins pernai šios savivaldybės įmonės gautą pelną: sveikintinu ar plėšikišku? Ir kaip tą ataskaitą įvertins rajono taryba?

Liberalų sąjūdžio Šilutės skyriaus vardu
Edvardas VITKAUSKAS

1 skaitytojų komentaras
Mintis 2010 balandžio 24d., 18:2888.118.30.42

Įdomu kokios algos ten Šilumos tinkluose, jei apie 70 žmonių užkalė 1,8mln ir dar kiek savo šiluma sušildė žolynų virš šilumos trasų. Man atrodo tie liberalai be reikalo ten kapstosi, lauzikas ten jų nė už ka neprileis, toks ’sotus lovys’ tie šilumos tinklai.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą