Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Skalūnai Vakarų Lietuvoje: pasipriešinimas stiprėja (nuotr.)

Publikuota: 2013 vasario 25 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Šeštadienį Šilutėje įvykusiame informaciniame susitikime, anot organizatorių, viešumui užtikrinti apie skalūninių dujų gavybą Lietuvoje pateikta informacija iš esmės skiriasi nuo girdėtosios per JAV energetikos milžinės bendrovės “Chevron” dukterinės įmonės “Chevron Exploration & Production Lietuva” generalinio direktoriaus Gilbert Ankenbauer susitikimą su Šilutės rajono savivaldybės vadovais.

Apie „Chevron“ prisistatymą Savivaldybėje „Šilutės ETA Žinios“ rašė str. „„Chevron“ kryžiaus žygio nežada“.

Didelis minusas renginio organizatoriams už tai, kad šeštadienio susitikime nedalyvavo skalūninių dujų paieškai Tauragės – Šilutės plote Vakarų Lietuvoje besirengiančios bendrovės „Chevron“ atstovai, todėl į Šilutės seniūnijos salę susirinkę pamario krašto gyventojai neturėjo galimybės išklausyti ir antros sparčiai besiplečiančio teritorine prasme konflikto pusės.

Vienas iš pagrindinių susitikimo pranešėjų buvo buvęs naftininkas, geologas, Gedminų bendruomenės (Klaipėdos r.) pirmininkas Vytautas Švanys. Pastarojo teigimu, skalūninių dujų gavyba nėra jau tokia „nekalta“, kaip norima įtikinti Lietuvos visuomenę: esą kad ir kokios pažangios būtų šių dujų gavybos technologijos, visada išliks grėsmė, kad išlaisvintos iš žemės gelmių jos mikroplyšiais gali prasiskverbti į gruntinius vandenis, grėsmę aplinkai taip pat kelia dujų išlaisvinimui iš skalūno uolienų panaudotos cheminės medžiagos ir kt.

Kitas susitikime iškeltas klausimas: ar „Chevron“ iš tikrųjų dirba taip švariai, kaip teigia šios bendrovės atstovai?

V. Švanys, o vėliau ir Žygaičių bendruomenės (Tauragės r.) atstovai teigė, kad pagrindinis „Chevron“ darbo principas yra apiplėšti valstybę ir pasiimti iš jos kas vertingiausia. Esą internete apstu informacijos apie šios bendrovės paliktas užterštas teritorijas pasaulyje, apie jos žygius prieš gamtą ir žmones aprašyta knygose…

Pranešėjai teigė esantys įsitikinę, kad skalūninių dujų žvalgyba, kuri neva aplinkai nekelia jokios grėsmės, tėra amerikiečių energetikos bendrovės pastangos „įleisti nagus“ į mūsų žemę. Juolab kad ir pats konkursas, kuriame panoro dalyvauti vienintelė “Chevron Exploration & Production Lietuva”, buvo skelbtas ne vien tik skalūnų dujų bei naftos paieškai Tauragės – Šilutės plote vakarų Lietuvoje, bet ir jų gavybai.

Kitas susitikime iškeltas klausimas: jeigu Lietuvoje vis dėlto bus pradėta skalūninių dujų gavyba, kas iš tikrųjų turės pigesnių dujų – Lietuva ar „Chevron“, ir kiek tai prisidės prie šalies energetinės nepriklausomybės stiprinimo?..

Ekonominė naudą? – beveik nieko, – įsitikinę susitikimo dalyviai. Esą Lietuvoje nėra tos srities specialistų, todėl darbo skalūninių dujų verslovėse atsirastų nebent tik sargams, o mokesčiai valstybei už išgautas naudingąsias iškasenas pernelyg maži, kad būtų galima kalbėti apie ekonominę naudą valstybei.

Žodžiu, dėl skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos susirūpinę žmonės iš „Chevron“, „LL investicijų“ ir kitų panašių bendrovių veiklos Lietuvoje nesitiki nieko gera, anaiptol, jie įžvelgia vien tik grėsmes aplinkai, bioįvairovei, šalies gyventojams.

Savo nuogąstavimus dėl grėsmių ir reikalavimus stabdyti skalūninių dujų projektus Lietuvoje aktyviausieji kylančio pasipriešinimo dalyviai žada išsakyti mitinge Vilniuje šį antradienį.

Susitikime dalyvavusi Šilutės r. savivaldybės merė Daiva Žebelienė teigė palaikanti už savo teises kovojančius žmones ir informavo susirinkusiuosius apie ketinimą kreiptis į prokuratūrą dėl penkiose rajono seniūnijose, patenkančiose į Rietavo plotą, galimai nešvariai, tarpininkaujant seniūnijų žemės ūkio specialistams, sudarytas bendrovės „LL investicijos“ sutartis su gyventojais dėl žvalgybos darbų jų žemėse. Merė neatmetė galimybės, kad skalūninių dujų klausimas bus keliamas Šilutės r. savivaldybės taryboje, taip pat Lietuvos savivaldybių asociacijoje.

Susiję: “Kvietimas visiems doriems Lietuvos žmonėms: UŽ TYRĄ VANDENĮ, ŽEMĘ – UŽ MŪSŲ LIETUVĄ!”

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Oresto Lidžiaus nuotr.

11 skaitytojų komentarų
Ne visai taip 2013 vasario 26d., 10:1888.119.253.65

Nei stiprėja nei silpnėja. Tiesiog suvažiavo piktokai nusiteikusių, nelabai aišku kuo nepatenkintų piliečių būrelis, patriukšmavo ir tiek iš to naudos…
Kažin kaip nelabai rimtai viskas atrodė. Ir tos kalbos- emocingos, bet neargumentuotos. ..

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 10

Atsakyti

:) 2013 vasario 26d., 13:3088.119.253.65

Ir Šilutiškiai ten beveik nekalbėjo.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 6

Atsakyti

gamtininkas 2013 vasario 26d., 19:4484.240.59.52
Matyt suvažiavo tie kurie kalbasi dar ir su medžiais.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 4

Atsakyti

Na joo 2013 vasario 26d., 19:5684.15.188.121

Žinia, Lietuvoje dar ne visi meldžiasi Mamonai…

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 4

Atsakyti

Išsitarėte, broli Troli 2013 vasario 26d., 22:3681.7.78.252

tie kurie kalbasi dar ir su medžiais – gamtininkai
tie kaip Tamsta tik su malkom -pragmatininkai

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

O tie, 2013 vasario 26d., 22:5081.7.78.252

kurie skaldo skradžiai vidurius ir dar dujas laisvina-laisvieji ridikininkai-fuybegėdininkai

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 2

klaipėda 2013 vasario 26d., 21:2178.61.84.129

naftininkai ir skalūnų ieškotojai irgi turi “svarius” argumentus, kuriuos JIEMS, pagal pareikalavimą, kepa mūsų “mokslininkai” kabutėse.
Vieni naftininkų nusamyti mokslininkai prieš dešimt metų visai Lietuvai įrodinėjo, kad mūsų Pamaryje dažniausiai pučia rytiniai vėjai, ir jokios taršos mums nebus, ką įdomu dabar sugalvos juokingo tie mokslininkai……juk pinigus jiems moka naftininkai…..

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 3

Atsakyti

Nu Juo, Klapėda 2013 vasario 26d., 22:2078.61.57.176

Teisingai, ką jie išmano tie mokslininkai. Aš tai, kad ir nesimokiau (beveik), vis tiek žinau, kas ir prie ko.
Ir kad vėjas jei šaltas – tai į užpakalį pučia, ojei šiltas – tai iš. Ir jei dar kopūstų daugiau valgytume, tai ir savų dujų užtektų- skalūnų nebreikėtų.
O premjeras mūsų tai drąsus vyras. Tik mes atėjom ir jis iškart suprato kas prie ko ir kodėl. Vyrs.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 2

Atsakyti

O tie, 2013 vasario 26d., 23:0081.7.78.252

moksliukininkai kabutėsna , katri ded išvadas prie tųjų ridikikininkų- nelabieji nafigininkai

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 3

Atsakyti

:) 2013 vasario 27d., 09:2888.119.253.65

Pilnatis jau baigėsi. Gal ir šį kartą praeis …
O tai jau atrodo, kad visa Lietuva bus paskelbta rezervatu. Tik ne indėnams, o mums , vietiniams aborigenams. Išdalintos žvakės, dar gal po šlubą arklį (kad nepabėgtų) žemei arti. Na ir kartą per savaitę – dvi bendra pirtis su drungnu vandeniu, kad poveikis aplinkai būtų mažesnis… :)

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 1

Atsakyti

O tie, 2013 vasario 27d., 10:2481.7.78.252

kurie pofigistai, kaip skeltanagiai kryžiaus vengia česnakininkų

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Rašyti komentarą